четвъртък, 3 май 2012 г.

Семифредо


Не разбирам италиански, но в превод тази дума означава полу-студено:). Разновидности на десерта има много, ето тук, има богат избор. А моята рецепта е съвкупност от тези: парфе и блат.


Продукти:

За крема:
4 жълтъка
600 мл прясно мляко
100 гр. захар
2 ванилии
40 гр. натурално нишесте или 4 с.л. брашно

блат:
16-20 бисквити около 200гр. бисквити /аз използвах от типа бисквити с парченца шоколад , но може и други/.
3 с.л. краве масло, но може да се увеличи, за постигане на плътност на блата

Приготвяне:

За крема:
Поставете в съд на котлон млякото с ванилията и захарта да се загряват.
Когато млякото заври постепенно добавете нишестето, разтворено в малко прясно мляко. В случай, че не разполагате с нишесте, спокойно може да го замените с брашно. Разбърква се добре.

В друг съд разбъркайте жълтъците.
Крема се отстранява от котлона и към него внимателно на тънка струя добавете жълтъците при непрекъснато разбъркване с тел.
Изключете котлона и върнете съда и продължете да бъркате до сгъстяване. Препоръчвам да не завира, защото сместа може да се пресече!
Оставете на хладно място, като покриете с фолио, за да се избегне образуването на кора.

Блат:
Смелете бисквитките и ги разбъркайте добре с маслото. Образуват се маслени трохи.
Във кексова продълговата форма застелете домакинско прозрачно фолио.
Изсипете полувината от крема. Отгоре изсипете полувината от бисквитите с маслото.
Повторете процедурата. /Най-отгоре си остават бисквитите/.
Оставете в хладилник за няколко часа, извадете, обърнете върху поднос и нарежете на парчета.
Декорирайте с карамел, топинг, плодове и каквото пожелаете.

* За да получите плътен блат, който да не се "разпада" при разрез, може предварително да го разточите върху прозрачно фолио, и да изрежете колкото е големината на формата. По този начин става плътен, защото във самата форма, няма как да се натисне добре върху крема.
Ако пък ви се разтрошава, спокойно може да си го хапнете директно от формата с лъжичка:).

Веднъж пък го направих в малки формички, с крем на Др. Йоткер.



Използвах крем с варене на Йоткер - карамел и ванилия.

1 пакетче пудинг с варене карамел
1 пакетче пудинг с варене сметана
700 мл прясно мляко/ по-малко е от указанията на опаковките, за да стане с по-гъста консистенция/
захар на вкус, около 7 с.л.
бисквити с шоколадов чипс 200 гр.
краве масло - 3 с.л.

Сварете крема:
Сложете 600 мл мляко да загрява.
В 100 мл останало мляко разтворете сухите кремове и добавете захарта.
Като заври млякото, отстранете от котлона и добавете на тънка струя при непрекъснато бъркане с телена бъркалка разтворения крем.
Върнете на котлона и бъркайте до сгъстяване на слаб котлон.
Оставете в друга купа да изстине, като го покрийте с прозрачно фолио, за да не хване коричка.
Смелете бисквитите и ги разбъркайте добре с маслото, да се образуват маслени трохи.
Намажете формички за крем /или купички /с краве масло.
Изсипете във формата част от крема, покрийте с бисквитени трохи и пак крем и отново бисквитени трохи.
Оставете в камерата да стегне.
Обърнете върху чиния и поръсете с мед и какао.

7 коментара:

  1. Мммммм,мъркам като коте при вида на това чудно изкушение!Колкото повече крем,толкова повече ме пленява!Прекрасно предложение!

    ОтговорИзтриване
  2. Красота! Ще си опитам и отивам да правя сладолед... Прегръдки, Кате! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Candy, това го видях сутринта и оттогава вече няколко пъти се връщам да го гледам! Записвам си рецептата, уникално вкусно звучи!

    ОтговорИзтриване
  4. Ммм, още нещо любимо! Отивам за голямата лъжица! Супер е семифредото!

    ОтговорИзтриване
  5. Ох, че е вкусно!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Кате,Кате,много си далече,иначе досега да съм ти дошла на гости :)))
    разкошен десерт и си записвам рецептата
    как да почна диета с тези изкушения :))
    ще си ходя дебела ама нахранена и щастлива :)))

    ОтговорИзтриване
  7. Обичам този десерт, а твоя изглежда ... как да кажа... страхотно. Поздравления!!!

    ОтговорИзтриване