Страници

Врачански балкан, пещера Леденика


Врачански балкан е красив природен парк, обхващащ Врачанската планина и Лакатнишките скали. С богата растителност, флора и фауна със защитени видове, огромни букови гори, пещери, пропасти, образувания, извори, реки и водопади. На територията на парка има и много паметници на културата.

Центъра на Враца:





Кула на Курт Пашовци


Кула на Мешчиите



Етнографско-възрожденският комплекс "Софроний Врачански"

Възрожденското училище "Възнесение"


Възрожденските къщи







Църквата "Св. Възнесение"



Увеселителен парк "Приказката"




Парка е изграден без да се нарушава естествената природа.
Обособени са места за отдих, изградени са съоръжения за игри и забавления - боулинг, мини голф, стрелба с лък и въздушно оръжие, точен шут, езда на пони, пейнтбол, алпийска стена , алпийска градина и бънджи-махало, писта за АТВ, лудо колело. В парка има музей на старите занаяти и малко езеро.








музей


лудото колело


боулинг


:)


храм "Св. Троица" - Згориград

Храма е построен от д-р Николчова с помощта на свои средства и дарения. Преди това селото е нямало църква, освен една осветена камбанария. Правени са неколкократни опити за издигане на черква, но все безуспешни.



Пещера Леденика

Името на пещерата идва от образуващата се украса в пещерата през зимата.
В миналото е използвана като хладилник, овчари са съхранявали млякото вътре.
Пещерата е дълга около 300 м и в нея са обособени 10 зали. Най-голямата от тях е концертната, в нея ежегодно се провеждат подземни пещерни концерти.
Уникално красива пещера, която не може да се опише, трябва да се види.

Входа


Пещерата










Прохода на грешниците

Съществува вярване, че през него може да мине само който има чисто сърце. Не знам дали това е така, но ние преминахме.


Езерото на желанията

Някога пещерата е била пълна с вода, която постепенно е изчезнала. Единствено е останало това малко езеро. Според преданието, който потопи ръката си в леденостуденото езеро и си пожелае нещо, желанието му ще се сбъдне.


Врачански балкан, скалите прохода "Вратцата"



Божия мост - край с. Лиляче и с. Чирен

Преди години, водата като се разбунтувала отнасяла всички мостове по пътя си. Оставал само един - Божият мост, Уникален природен феномен.
Хората вярвали, че е сътворен от Бог: "Само добрата и силна десница на преизпълнения с любов към човеците християнски Бог може да сътвори такова природно чудо!" - така си мислели те и затова му дали това име.

2 коментара:

  1. Ооо, Бонбон, това е следващата ми спирка;) Част от местата вече посетихме, друга съм планирала. Приказката и моста съм подминала от бързане, но ще поправя грешката;)))
    мерси за тази разходка!

    ОтговорИзтриване
  2. Ох, последната снимка...искам там, скоро!

    ОтговорИзтриване