понеделник, 18 юни 2012 г.

Шоколадово руло


Това вкусно и красиво руло видях при Йоли, всъщност там съм си набелязала доста сладкиши и се чудя откъде да започна. Като за начало - това шоколадoво изкушение:

Адаптирано от: Вкусно с Йоли
Благодаря, Йоли!




В рецептата на Йоли има лешници, но аз не съм слагала, заради децата. Може да ги поставите върху крема, когато намазвате рулото, или пък допълнително да поръсите върху рулото, при сервирането му.

Продукти:
блат:
3 яйца
140 гр. захар
140 гр. брашно
1 ванилия
2 с.л. какао

крем:
200 гр. заквасена сметана
100 гр. шоколад / млечен или натурален
100 гр. течен шоколад

Приготвяне:
блат:
Разбийте яйцата със захарта с миксер докато се образува гъст крем.
Пресейте брашното с ванилията и го добавете на части към яйчената смес, като разбърквате внимателно с дървена лъжица, за да не спада обема.
Разделете сместа на две равни части.
Към едната добавете какаото и внимателно разбъркайте. За да ви е по- лесно, може предварително да рабъркате какаото в малка част от сместа, докато се разтвори и след това го добавете към другата смес.


Застелете хартия за печене в правоъгълна тава.
Вземете два поша за шприц или изрежете найлонови пликове.
Сипете двете смеси в различни пошове.
Започнете да шприцовате дебели ленти по дължина на тавата.
Редувайте бяла и кафява.



Загрейте фурната на 170 градуса и изпечете за около 20 минути рулото.
Извадете от фурната и оставете за 5 минутки да се охлади, за да не се изгорите.



Навийте го на руло, заедно с хартията.
Оставете го да изстине така, докато приготвите крема.



Крем:
Разбъркайте сметаната с вилица или с тел.
Сложете я в съд на котлон и я загрейте на нормален огън. Не трябва да ври!
Отстранете я и добавете начупения шоколад.
Разбъркайте добре до пълното разтопяване на шоколада. Оставете да се охлади напълно и добавете течния шоколад. Разбъркайте до еднородност. Приберете за 1/2 час в хладилника. Сместа трябва да е като крем.

Сглобяване:
Развийте внимателно рулото, отстранете хартията и го намажете с крема.
Навийте отново на руло.
Завийте го във алуминиево фолио и го приберете в хладилник за няколко часа да се охлади.


Ако ви остане от крема може да го сипете в купички, чашки и да го декорирате с плодове и сметана.








10 коментара:

  1. Катенце ,невероятно привлекателно и вкусно изглежда рулото.
    Много хубава рецепта браво на тебе за изпълнението и.
    Прегръщам те за хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате, рулото ти е прекрасно. Мога само да си представя колко е вкусно. Комплименти!

    Прегръдки и една прекрасна вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Кате, безумно вкусно и красиво!
    Взимам си парченце, ако е останало!
    А при Йоли човек се чуди откъде да започне!
    Прегръдка и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
  4. Е не, това руло ми взе акъла;) Не че не съм виждала красотите на Йоли, но ти отново ме върна там, където бях тогава;)
    Прекрасно е,Бонбон!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Ау, много интересно! Страхотно руло! Поздрави и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Кате, много изкушаващо ми подейства твоето руло!
    Много красиво ...поздравления!
    Слагам идеята ти в графа бъдещи планове...
    Прекрасна вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Просто фантастично..... Йоли е кулинарна енциклопеция-има всичко.Кате,много добре ти се е получило рулото.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Чудно,чудно,чудно десертче!И как иначе като е по Йоли и изпълнено от Катето-значи перфектно!Зебрешката шарка е много ефектна,а кремчето от квасена сметана и шоколад-ненадмината и много любима класика!Супер от където и да го погледнеш!
    Днес с теб ще сме на една вълна ;) .
    Прегръдки,мила,и усмихнат вторник!

    ОтговорИзтриване
  9. Много ефектно и несъмнено вкусно рулце!
    Поздравления Кате!

    ОтговорИзтриване
  10. Muy hermosoooooo...... impresionante me encanta eres genial,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване