понеделник, 4 юни 2012 г.

Дунавски вълни



Честит понеделник и прекрасна нова седмица ви пожелавам!
Днес ще плаваме по река Дунав и ще се почерпим с един невероятен сладкиш:).
Този сладкиш е много популярен в Германия и Австрия. Представлява кейк с вишни, маслен крем, шоколадова глазура и блат, който при печене се смесва тъмен и светъл, при което се образуват шарки, подобни на вълни. Отгоре се набраздява с вилица, също имитирайки вълни.
По принцип се прави в правоъгълна форма, но аз използвах кръгла с падащ борд, за да си нямам проблеми с изваждането. Следващия път ще го направя в правоъгълна или квадратна. Промених и глазурата, тъй като в оригинал е с яйца.




Продукти:
Адаптирано от: тук.





кейк:
200гр. Маргарин
200гр. Захар
5 яйца
1 ч.л. ванилена захар
300 гр. Брашно
1/2 ч.л. бакпулвер, Dr Oetker

5 с.л. какао на прах
1-2 ч.ч. вишни
*царевично нишесте за овалване на вишните

крем:
500 мл прясно мляко
100 гр. захар
50 гр. ванилов пудинг на прах др. Йоткер
200гр. краве масло

Шоколадова глазура: адаптирано от:тук.
150 гр. черен или млечен шоколад
150 гр. краве масло
5 с.л. прясно мляко
3 с.л. захар






Приготвяне:
Почистете вишните от костилките. Аз използвах безопасна игла.



Разбийте с миксер маргарина със захарта на пухкав крем.
Добавете яйцата, продължавайте да разбивате с миксер, като добавяте всяко следващо, след като предходното се е усвоило напълно.
Добавете ванилената захар. Разбъркайте с дървена лъжица.
Пресейте брашното с бакпулвера и ги добавете постепенно към сместа, като разбърквате с дървена лъжица или приставки на миксер за тесто.


Застелете хартия за печене на дъното на кръгла или правоъгълна форма за кекс.
Отстрани намажете стените на формата съвсем слабо с олио.
Изсипете полувината смес.



Към другата смес добавете пресято какао и разбъркайте. За да ви е по-лесно може първо да го разбъркате с малко количество от сместа, докато се усвои и след това да го добавите към голямото количество.
Изсипете кафявата смес върху бялата. Загладете.



Може да оваляте вишните в натурално нишесте, или пък да ги оставите така.
Аз ги овалях в нишесте. / Както стафиди, за козунак/.
Подредете ги върху сместа съвсем произволно. Може леко да ги натиснете навътре. Но не много.



Изпечете сладкиша в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 30 минути.
Проверете с дървена клечка.
Извадете кейка и го оставете да се охлади за около 10 минути във формата, след това го извадете и оставете върху решетка.



Направете крема:
Сложете млякото със захарта на котлон да заври.
Разтворете пудинга в малко мляко и го добавете към млякото. Разбъркайте, върнете на котлона и варете за около 1-2 минути, да се сгъсти.
Отстранете от котлона и оставете да се охлади напълно, като отгоре може да го покриете с прозрачно фолио, за да не хваща коричка.
Разбийте маслото с миксер.
Постепенно добавяйте лъжица по лъжица от маслото към пудинга и бъркайте.
Изсипете крема върху кейка и загладете.



Направете глазурата:
Смесете всички продукти за глазурата и ги оставете на слаб котлона да загреят, без да завират, докато се разтопи шоколада.
Разбъркайте до еднородност.
Оставете да се охлади. Приберете в хладилник за 10-15 минути да се стегне и изсипете върху кейка.
С вилица направете бразди, като вълни.




Оставете кейка в хладилник, да стегне глазурата.
Аз го съхранявам в хладилник, заради крема и покритието.



Разрежете на правоъгълни парчета.











57 коментара:

  1. Страхотно изглежда този сладкиш! И колко сочен е само!
    Разрезът много ми хареса:)

    Хубава седмица и на теб:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина се получи добре и на вид и на вкус. Поздрави!

      Изтриване
  2. Прекрасна и много вкусна нова седмица и за теб, Кате! Сладкишът е класика! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасен и ефектен сладкиш!
    Поздравления,Кате!
    Желая ти успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Щом е за идеята,нека поплуваме и по Дунав!
    Много ефектен сладкиш Кате!И вкусно изглежда!
    Ох и какви снимки самооо...аз изчезвам !
    Ползотворна нова седмица!Прегръдки от мен!
    Поглеждам още веднъж и изчезвам :):)

    ОтговорИзтриване
  5. Разкошен сладкиш-браво,Кате!Много ефектен и шоколадов...
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Живе! Преди малко погледнах и твоето изкушение:)

      Изтриване
  6. Бонбонче,тези дунавски вълни ако ги подбарам ще останат само трохички:))
    Страхотен сладкиш невероятна изработка!
    Прегръщам те силно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зиче, усмивка такава:):):) Де да можех така и с питките да се справям:):):)

      Изтриване
  7. Ах, преглъщам яко с тези твои вълни....изкусителни са!
    Спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария, радвам се, че ти харесва:)

      Изтриване
  8. Кате, този твой сладкиш е така добре придружен от слънчевите снимки, че не знам, на кое да се радвам по-напред! А с идеята за почистването на костилките с безопасна определено ме спечели :) Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Идеята е на старото поколение, аз само я приложих:):):). Все забравям да си купя машинка за костилки, може би защото ми се налага 1-2 пъти годишно:).

      Изтриване
  9. Вишни, кремче, шоколадова глазура, все любими мои неща!
    Кате, веднага ме спечели този сладкиш :))
    Много хубави дунавски снимки!
    Поздрави и пожелания за хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, да ти кажа като го гледам, пак ми се дояде:):):). Наистина е страхотен!

      Изтриване
  10. MNOG ORİGİNALEN SLADKİŞ,NO AZ NE VİJDAM RESEPTATA.

    ОтговорИзтриване
  11. Кате, много интересен сладкиш! Жалко че тук няма вишни. Дали ще стане с череши? А тази магия с безопасната игла напараво ме уби, много идейно!
    Прекрасна седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, класически сладкиш, а ти със завидно майсторство си го направила перфектен! И чудесни снимки!

      Изтриване
    2. Бубу, не виждам защо да не стане и с череши:). Това с безопасната го знам от баба:).

      Изтриване
    3. Бети, благодаря за оценката! Поздрави!

      Изтриване
  12. Ей, като измъкнеш някоя рецепта -бомба да се облизва човек като те посети :) ! Много ,много хубав сладкиш ,Кате ! Комплименти ! И какви хубави вълнички са се получили :) ...браво отново :* !
    Хубава нова седмица и голяма прегръдка ,мила !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хи-хи, аз измъквам, а ти?! Де да можехме да разменяме...

      Изтриване
  13. Бонбонче, накара ме да си попътувам край живописния бряг
    на Дунав край
    китни къщички, красива растителност....
    и едни безумно вкусни пастички....
    Размечтах се!
    Чудесно си ги направила!
    Прегръдки и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря за милия коментар:)Приятна вечер!

      Изтриване
  14. Невероятен сладкиш, Кате! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  15. Бонбон, а аз се канех да не ям сладкиши през седмицата....
    Май само ще си се каня и ще си стоя дебела- изглежда фантастично, а по описанието е твърде вероятно това да е новия ми фаворит сред сладкишите;))))
    Прекрасен е!
    Хубава седмица на теб на вълните!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, страшен е просто, всеки, който го пробва каза, че е голяма вкусотия! Пробвай го, непременно!

      Изтриване
  16. Прекрасен сладкиш, Кате! Много сполучлив, а вълните са перфектни!
    У нас е един от любимите сладкиши, които не съм правила от мноооого, много отдавна. :)

    Поздрави и една прекрасна нова седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вени, със сигурност при теб ще е в автентичния си вид:). Все пак друго си е от мястото на събитието:) Благодаря за оценката:)

      Изтриване
  17. Толкова отдавна им се каня на тия "вълни", а така като си го описала е много добре, защото изглежда по-просто отколкото си мислех! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лесен е, просто изисква малко повече време, иначе нищо сложно. Глазурата може да е всякаква, може дори и само шоколад, пак ще е вкусно.

      Изтриване
  18. Много ефектен слдкиш, Катя! Ще се пробва непремрнно, само да се докопам до череши, че от този дужд, не можсхме да хапмем четеши този сезон.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина с черешките голям проблем тази година, дано намериш, че си заслужава да се пробва. Не знам дали няма да стане с плодове от компот.

      Изтриване
  19. Страхотен сладкиш, страхотни вълни! Чувала съм само за "Дунавски вълни",но никога не съм яла,даже и виждала. Много свеж сладкиш и най-важното видът му отговаря на името. С удоволствие бих го приготвила!
    Лека и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина е лек, много вкусен и лесен. Изисква малко повече време, заради крема, глазурата и престоя в хладилника, но иначе пък е лесен. Поздрави, Нинче!

      Изтриване
  20. Кате,с теб и Живето този уикенд сме били на подобна дунавска вълна.
    Великолепен е и шарката е станала удивително!
    СТрахотни снимки отново!
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, много е готино като ни обхване една вълна, даже ми е интересно понякога дори и почти еднакви рецепти като покажем:):):) Голям купон става!

      Изтриване
  21. Така ме грабна с този сладкиш, че ще ходя да търся и аз череши! Стра-хо-тен! А магията с безопасната игла направо ме остави без думи! Браво за изпълнението и страхотние снимки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Безопасната игла е класика в жанра с черешите:):):)

      Изтриване
  22. Чудесен ти се е получил, Кате!
    Ама много скиториш :)) Поздрави на Дунава от мен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз поне си признавам, пък ти си криеш снимчиците и от време на време загатнеш с някоя пътечка:)

      Изтриване
  23. И аз да се включа с поздравления, Кате -
    прекрасен сладкиш, който изглежда страхотно в твое изпълнение!
    Неустоимо го представяш,
    сърдечни поздрави и пожелания за слънчеви дни, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дианка! Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  24. Un pastel de lujo me encanta ,el corte está perfecto para mi con un café,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Росита! Идеален е за кафе:)! Поздрави!

      Изтриване
  25. Невероятно сочен сладкиш, Кате!
    Представям си и колко е вкусен с тази шоколадова глазура, нали си падам по шоколада :))
    ПП: търся свинското с манго сега, че попаднах на него, а то виж къде се натресох :))

    ОтговорИзтриване
  26. candy,истински дунавски вълни-и сладкиш и снимки уникални!

    ОтговорИзтриване
  27. Кате, вълните изглеждат страхотно, а за сладкиша да не говорим! :) Отдавна се каня да пробвам тази рецепта, но твоят вариант ме довърши :)

    ОтговорИзтриване