неделя, 12 август 2012 г.

Банани и сладолед темпура


Великолепен десерт! Най-накрая открих рецептата за паниран сладолед ето тук. Използвах панировката и за банани. Получиха се перфектно!
Пържете ги непосредствено преди поднасянето!




Панирани банани темпура

Продукти:
3 банана

1 ч.ч. брашно
1 ч.л. сода за хляб
1 ч.ч. леденостудена вода
1 яйце
1 ванилия



Приготвяне:
Пресейте брашното със содата в купа.
В друга купа разбийте яйцето с вилица, колкото да се размешат белтъка със жълтъка и да започне да се образува пяна.
Добавете ванилията и водата. Разбийте с вилица.

Изсипете течната смес към брашното и разбивайте с вилица.
Не се притеснявайте ако останат малки бучки.

Загрейте олио в дълбок съд на максимална степен.

Нарежете бананите на колелца и ги потопете в сместа и пуснете в загрятото олио.
След 30-40 секунди те изплуват отгоре.
Извадете ги и ги сервирайте поръсени с пудра захар.



Паниран сладолед темпура


Продукти:

1 кутия ванилов сладолед/ трябва да е много стегнат! Аз използвам Екстра ванилов на Дени в кръгла кутия/
натрошени бисквити или меденки, без шоколада / трохите от меденките прилепват по-добре/

1 ч.ч. брашно
1 ч.л. сода за хляб
1 ч.ч. леденостудена вода
1 яйце
1 ванилия



Приготвяне:
Направете топки от сладоледа, по-добре да са по-големи.
Натрошете бисквити или меденки на трохи и оваляйте хубаво всяка топка. В оригиналната рецепта не се овалват в бисквити, но аз го направих понеже панировката не се задържаше към сладоледа.


Увийте всяка топка в стреч фолио и ги приберете в камерата поне за 1/2 час.


Пресейте брашното със содата в купа.
В друга купа разбийте яйцето с вилица, колкото да се размешат белтъка със жълтъка и да започне да се образува пяна.
Добавете ванилията и водата. Разбийте с вилица.
Изсипете течната смес към брашното и разбивайте с вилица.
Не се притеснявайте ако останат малки бучки.

Загрейте олио в дълбок съд на максимална степен.


Извадете сладоледените топки и ги потопете в сместа и пуснете в загрятото олио.
След 30-40 секунди те изплуват отгоре.
Извадете ги и ги сервирайте поръсени с пудра захар и поляти с мед.





8 коментара:

  1. Да се разпиша и тук :))
    Кате, Драго има фритиран сладолед. Много е лесен и ужасно вкусен е, виж го, ако не намираш, ще ти дам линка да пробваш и него.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ако може линк, Пепи, че не знам къде да търся, въпреки, че този страшно ни допадна, ще пробвам и на Драго, само да го открия!

      Изтриване
  2. Кате, само изкушаваш и съблазняваш! Днес се отказах от правенето нa сладкиш в името на запазването на "добрата линия", но ти така ме подстрекаваш, че вече се чувствам като на старт линията на бягане на 100 м. :))))

    Прегръдки и една прекрасна неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вени, радвам, се че ти действам стимулиращо!:)

      Изтриване
  3. Трябва непременно да опитам тази панировка,много съм любопитна за вкуса,изглежда супер хрупкава и фина.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, разкошна е панировката, но всичко с нея трябва да се консумира веднага, защото после си губи вида. Примерно бананите бяха спаднали обема до вечерта, но вкуса им пак си беше хубав.

      Изтриване
  4. Чудесни са и двата десерта. Определено ме грабна с идеята за паниран сладолед.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дени, наистина са чудесни и вкусни. Пробвай сладоледа, предполагам, че при вас може би има още по стегнат сладолед, тук малко трудно го открих.

      Изтриване