сряда, 26 септември 2012 г.

Невероятният Нуга сладолед на Мариета


"Сгорещи се и се залети, точно в момента, в който най - официално се заесени..."
Емо Чолаков - BTV!
Цитирам думите на Емо Чолаков, защото днешната ми рецепта, напълно отговаря на прогнозата:).

Този страхотен сладолед видях при Мариета. Много вкусен, това мога да кажа!:) Мариета, благодаря ти за рецептата!
Адаптирано от: "Когато готвенето стане страст"



Намалила съм единствено количеството на сметаната.

Продукти:
3 яйца / разделени белтъци и жълтъци /
100 гр захар
200 мл течна сладкарска сметана

100 гр ядки /орехи и лешници/ + 5 с.л. захар за карамелизирането им
150 гр сладко от зелени смокини




Приготвяне:
Нарежете ядките на едри парченца.
Сложете в съд на котлон 5 с.л. захар и я оставете да се карамелизира / на средна степен на котлона. Изключете котлона и добавете ядките. Разбъркайте със суха лъжица и изсипете в суха чиния. Разстелете на тънък пласт, доколкото е възможно. Оставете така да се охлади / в стаята/. Натрошете на парченца.

Нарежете смокините от сладкото на парченца.


Сложете в голям съд на котлон вода да загрява. Когато водата се затопли слабо сложете вътре в съда друг, по-малък съд - сух. В него сложете жълтъците и захарта. / Водна баня /. Започнете да разбивате с миксер за около 10 минути до получаване на гъст крем.
Отстранете от котлона и оставете крема да се охлади /в стаята /.

В друг съд разбийте сметаната до като получите меки върхове.

В друг сух съд разбийте белтъците с щипка сол на сняг.

Изсипете яйчния крем към сметаната. Разбъркайте с дървена лъжица или шпатула.
Добавете белтъците и разбъркайте внимателно, за да не спада обема.
Добавете смокините и ядките. Разбъркайте внимателно.

Застелете в купа или друг съд прозрачно домакинско фолио.
Изсипете сместа в купата. Покрийте я с фолио и я оставете в камерата / фризера / за 12 часа да стегне.
Извадете и нарежете на парченца. Сервирайте със сладко и карамелизирани ядки. Може да полеете с карамел топинг.

13 коментара:

  1. Невероятен! Много вкусен е, яла съм и ми хареса!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате, много вкусно звучи! При нас направо си се заесени, с леки моменти на зазимяване, но аз сладолед си хапвам целогодишно, така че като нищо ще се възползвам от рецептата!

    ОтговорИзтриване
  3. О, подобно нещо съм виждала в немските сладкарници, Кате - всяко парче опаковано в целофан и подредени като торта. Имах някъде рецепта, но не е останало време май за нея.
    Много добре си разхладила топлата есен! Не бих отказала порцийка! ;) А имам и сладко от зелени смокини - точно за такива прегрешения го правих :))
    Хубава вечер, мила!

    ОтговорИзтриване
  4. Кате, Емо Чолаков има невероятни бисери :)
    Този сладолед го пропуснах лятото и затова сега съм с голямата лъжица пред твоя :)
    Чудесен е!
    Прегръдка и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. ехее ,от кога съм хвърлила око на един нуга сладолед,ама на,все не му идва реда :)))
    твоят изглежда страхотно и може да се наканя и на моя !!!
    прегръдки мила и хубав четвъртък

    ОтговорИзтриване
  6. Много вкусно изглежда :)

    Бъркаш ли го от време на време докато стяга във фризера?

    ОтговорИзтриване
  7. Una delicia lo haré está llegando el calor y no me pierdo está exquisitez,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване
  8. Разкошен и изкушаваш сладолед! И напълно подходящ за необичайните за това време жеги!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Изкушаващо предложение,Кате!
    Поздрави и на двете за чудесната рецепта и изпълнение!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Наистина изглежда невероятно,разкошни,апетитни снимки и нуга,Кате!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Този, сладолед ще е следващото сладоледено нещо, което ще приготвя.Съпругът ми и без това иска смокинов, добавката от орехи е неворятно вкусово подобрение.Благодаря и на двете ви,че сте споделили!

    ОтговорИзтриване
  12. Катя, правила съм я в кексова форма,по малко по-различна рецепта.Допълнението със зелените смокини прави рецептата наистина уникална на вид и вкус!Забелязях,че си правила истинско сладко от зелени смокини!

    ОтговорИзтриване
  13. Явно е много популярен и обичан и има защо:). Аз за пръв път го видях при Мариета и го кръстих на нея:). Иначе в Мелник правят такъв сладолед, наистина е много вкусен, а и в нета има рецепти на няколко места. Gingery - не съм бъркала, защото, има ядки и плодове, пък и в рецептата на Мариета не се бърка, но може да се разбърква, преди като правих домашен сладолед даже няколко пъти го разбърквах. Танче, Не съм го правила сладкото аз:), правихме от зрели смокини. Това сладко ми е от Мелник.

    ОтговорИзтриване