неделя, 2 септември 2012 г.

Родопска питка, кашник



Исках да приготвя точно такъв тип питка. Открих рецептата в блога на Ели - Уверена в кухнята! Ели, благодаря ти, много вкусна питка!
В коментарите прочетох от Катето, че старите хора в Родопите усуквали тестото и го навивали като баница, та и аз се пробвах. Не знам точно това ли е начина, но ще чакам коментари:). Малко по-бухнала ми се получи, но хляба си става както той си знае:)


Продукти:
20 гр прясна мая
40 мл топло прясно мляко, не горещо!
1 ч.л. сол
1 ч. л. захар

4 яйца
3 с.л. разтопено краве масло
100 гр сирене
320 гр брашно



Приготвяне:
В голяма купа натрошете маята.
Добавете захарта и солта.
Добавете млякото.
Разбъркайте добре, за да се разтвори маята.

В друга купа разбийте с вилица яйцата и добавете към тях разтопеното масло и натрошеното сирене.
Разбъркайте добре.

Изсипете яйчната смес към маята и разбъркайте с дървена лъжица.
Пресейте брашното и го добавете на части към сместа като разбърквате непрекъснато.

Накрая може да разбъркате с миксер с приставки за тесто.
Тестото е лепкаво!
Покрийте купата с кърпа и оставете да втаса за 30 минути на топло.

Намаслете тава.

Може директно да прехвърлите тестото в нея и да го разстелите с ръце.

Може с намаслени ръце да го усучете и навиете като охлюв, като мен:–).

Оставете да втаса още 15 минути, покрито с кърпа.
Изпечете в предварително загрята на 200 градуса фурна до златисто.

1 коментар: