четвъртък, 27 септември 2012 г.

Пиле стифадо



Преди време показах рецептата за телешко стифадо. Тази е същата, но с пилешко месо. Любимо ястие е, мисля, че със всяко месо ще е вкусно.


Продукти:
1/2 кг пилешко месо / бутчета или друго по избор/
5 с.л. зехтин
1/2 кг малки глави лук / може от консерва /
1 скилидка чесън
1 глава лук
3 с.л. доматено пюре или 200 гр домати, консерва
1 ч.ч. гореща вода
2 с.л. винен оцет или 1/2 ч.ч. червено вино

1 дафинов лист
1 малка пръчка канела
няколко зърна бахар
сол
черен пипер, смлян




Ако пилето е цяло, го нарежете на порции.
Посолете и подправете с черен пипер.
Загрейте в тиган зехтина и сложете месото.
Обърнете го да се запечата от всички страни и го оставете да се пържи до зачервяване.
Добавете нарязаните скилидка чесън и глава лук и запържете до прозрачност на лука.
Добавете доматеното пюре, водата, оцета или виното, дребните лукчета и поправките. Аз канелата я добавих към края, за да не даде много силен аромат.
Намалете котлона и варете за около 30 минути под капак.

7 коментара:

  1. Много добре звучи тая рецепта,ще се пробва!
    Харесвам малки лукчета в ястие,а и подправките ,които си ползвала придават невероятен вкус и аромат!


    ОтговорИзтриване
  2. Аз очаквах да има и стафиди,подведена от заглавието,но и без тях си е супер вкусно,обичам ги тези малки лукчета!Преди имаше такива на Палирия,но вече не ги срещам,а бяха супер вкусни и удобни за готвене,вместо сам да се пощиш да обработваш малките балучки.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Пък аз имам рецептата за Стифадо от около 4-5 години и си стои да отлежава за не знам кога, все се каня да го направя, но все нещо друго излиза на преден план и така, още не съм го оптала. Много е апетитно, Кате! Съблазняваш ме! :)
    А балучка се белела лесно като се бланширала за кратко в солена вода - така ми каза една стара баба, на село.
    Спорен и усмихнат ден пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  4. Хей, Кенди, много приятно звучи това ястие! Ще се пробва задължително, благодаря за рецептата! Поздрави сърдечни :-)

    ОтговорИзтриване
  5. Приготвям го в тенджера под налягане, но никога не съм слагала канела и трябва да опитам.Катя, много вкусно изглежда!
    А предложението на Ирма за белене на балучка обезателно ще пробвам!
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. хах, тия лукчета са много сладурски!
    Чудесно ястие, Бонбонче :)

    ОтговорИзтриване