неделя, 2 септември 2012 г.

Качамак по родопски


Още едно ястие от родопската кухня. Това, което разбрах за него е, че автентично се приготвя от царевично брашно с вода, но може да го приготвите със готова смес за качамак, която продават в магазините, и вместо вода до сложите прясно мляко.

В различните краища на Родопите се приготвя по различен начин.
Ето тук показвам вариант на Родопски качамак с картофи: http://mycandykitchen.blogspot.com/2013/02/blog-post_7656.html

Лично аз го предпочитам с прясно мляко и царевично брашно, но не знам колко е автентичен по този начин:)
Въпрос на вкус.
Ако някой знае повече за родопския качамак ще се радвам да сподели!


Продукти:
250 мл вода / прясно мляко/
50 гр царевично брашно
сол

50 гр. краве масло
сирене, за сервиране

Приготвяне:

Сложете водата и солта в съд на котлон да заври.
Отстранете от огъня и добавете на тънка струйка царевичното брашно, като разбърквате непрекъснато, за да не стане на буци.
Изключете котлона и върнете сместа на котлона.
Бъркайте непрекъснато, докато започне да се отделя от стените на съда.
Отстранете и изсипете в чиния.
Разтопете кравето масло в микровълнова или на котлон.
Изсипете го върху качамака и настържете сиренето.

2 коментара:

  1. Всъщност родопския качамак се прави с картофи!
    В Родопите основен хранителен продукт са картофите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, благодаря, че оставихте коментар! От картофено нишесте или брашно ли, не мога да разбера. Не съм от Родопите и ми е интересно, наистина! Ще съм ви благодарна, ако напишете малко повече! Поздрави и приятна вечер!

      Изтриване