Страници

Рамен - японска супа

японска супа с нудъли, Рамен

Рамен е популярна храна от аниметата, които са така любими на някои тийнеджъри. За него научих от Иван. Първият ми Рамен беше толкова смешен, че и аз самата се чудя как съм могла да го направя. Но за човек, който никога не е виждал и опитвал това ястие е напълно нормално. За да не ви се случва и на вас, ще се опитам да напиша малко по-подробна публикация за това какво представлява Рамен и как се приготвя.

Какво е Рамен?


Рамен е вид японско ястие, супа, което се състои от нудли, бульон ( рибен или от месо), овкусява се със соев сос, сол или мисо паста и се поднася с добавки(топинги) като: печено месо, риба, морски водорасли, Нори, Менма,Вакаме, моркови, сварени яйца(те са задължителна съставка в Рамен купите), кълнове, зелен лук и др.
В различните части на Япония, се приготвя по различен начин. Съществуват бързи варианти и такива, чието приготвяне изисква повече време. При тях съответно бульонът се прави от хубаво месо с кокали и се вари дълги часове, използват се специален вид нудли, топингите са по-специални също.
Инстантен Рамен се продава в пакетчета, като инстантните бързи спагети, които повечето от нас познават и се приготвят лесно, просто със заливане с гореща вода.



Заради ароматите си всеки Рамен носи различно име като Shōyu, Shio, Miso.
Shōyu Рамен се овкусява със специална смес със соев сос, на практика думата означава соев сос.
Shio означава сол и този бульон би могъл да се отнесе към всички видове Рамен.
Miso Рамен се овкусява естествено с Мисо паста.

Често към тази класификация се добавят и Tonkotsu и Tori Paitan, но това всъщност са бульони, а не аромати.
Tonkotsu е бульон, направен от смлени свински кокали, които се варят продължителни часове, докато се разтвори колагена в тях. Бульон от кокали си е просто бульон от кокали, не трябва да се бъркат.
Tori Paitan е бульон от дълго варени пилешки кости.



Рецепти за Рамен

На практика рецептите за Рамен са безброй. Накратко може да се запише така: в купа се сервират сварени нудли с бульон. Върху тях се поставят различни топинги: сварени яйца, печено месо, тофу, зеленчуци и др.
Разбира се, всеки би могъл да се впусне в приключението наречено “Рамен” и да направи строго класифицираните видове или изискващи продължително време за приготвяне купи като “Мисо Рамен” например, или да създаде своя любима вариация. Ето и някои от нашите:

Рамен с шийтаке и Тофу




Сварява се силен бульон от говежди гърди с кокал.
Тофуто се нарязва на малки кубчета, и се накисва в купа със соев сос.
Нудлите се сваряват във вода според указанията на опаковката.
Гъбите се почистват, пънчетата се отстраняват, а шапките се нарязват на филийки. Запичат се в тиган със сусамово олио и цяла обелена скилидка чесън. Изваждат се.
В същият тиган и ако е нужно се добавя още малко сусамово олио се добавя тофуто (извадено от соевият сос) и се запича от всички страни.
Рамена се сглобява като в купа се изсипват нудли, след което бульон и се гарнира със сварени яйца, тофу, шийтаке, нарязани пера зелен лук, ситно нарязана червена чушка и сусам. Овкусява се със соев сос.

Рамен с пилешки бульон и Свинско бон филе




Сварява се силен пилешки бульон от месо с кокали.
Сваряват се яйца.
Бонфилето се обтрива със соев сос(Ponzu), зехтин, черен пипер, хималайска сол, микс италианска подправка( Spizing). Престоява 30 минути, за да запази формата си е добре да се завърже с готварски конец. Запича се до златисто от всички страни, в тиган със загрято краве масло и скилидка чесън. Изважда се, поставя се в тава, застлана с алуминиево фолио, изсипва се мазнината от тигана и филето се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна за 30 минути. Филето не се покрива с фолио!. Изважда се и се оставя да престои докато се подготви рамена.
Нудлите(спагетите) се сваряват според указанията на опаковката. Разпределят се в купи, на дъното на които има соев сос. Налива се бульон. Добавят се нарязаните сварени яйца, нарязаното месо, поръсва се сусам и зелен лук.

Мисо Рамен / Miso Ramen, с публикация тук




Наруто Рамен - рецепта



Рамен с гъби Шимеджи  и Темпе


рамен, шимеджи гъби, темпе,

гъби шимеджи, темпе, продукти за рамен, мисо паста, нудъли

Сварява се силен бульон от говежди гърди с кокал.
Темпе се нарязва на малки кубчета, триъгълници или по избор и се маринова в купа със 2 с.л. мисо паста, 2 с.л. мед, 1 с.л. соев сос, 1 с.л. оризов оцет, 2 ск. пресован чесън, 1 с.л. зехтин.
Замразени или пресни соеви бобчета се сваряват във вода и отцеждат. Тези са замразени и се варят за 5-10 мин. от завирането на водата( според указанията).
Нудълите се сваряват във вода според указанията на опаковката. Тук използвам пресни соба нудъли, макар да не са точно характерни за Рамен. Сваряват се за 5-7 мин.
Гъбите  шимеджи се почистват, като се отрязва долната част(коренчетата). Измиват се, подсушават се много добре и се запичат на тиган със зехтин. Изваждат се.
В същият тиган  се добавя темпето (извадено от маринатата) и се запича от всички страни.
Рамена се сглобява като в купа се изсипват нудъли, след което бульон и се гарнира със сварени яйца, темпе, шимеджи, соеви бобчета и сусам. Овкусява се със соев сос.


Рамен с гъби Еноки, Шийтаке и Темпе


темпе, гъби еноки, соба нудъли, шийтаке


Сварява се силен зеленчуков бульон.
Темпе се нарязва на малки кубчета, триъгълници или по избор и се маринова в купа със 2 с.л. мисо паста, 2 с.л. мед, 1 с.л. соев сос, 1 с.л. оризов оцет, 2 ск. пресован чесън, 1 с.л. зехтин.
Замразени или пресни соеви бобчета се сваряват във вода и отцеждат. Тези са замразени и се варят за 5-10 мин. от завирането на водата( според указанията).
Нудълите се сваряват във вода според указанията на опаковката. Тук използвам пресни соба нудъли, макар да не са точно характерни за Рамен. Сваряват се за 5-7 мин.
Гъбите  еноки се почистват, като се отрязва долната част(коренчетата). Измиват се, подсушават се много добре и се запичат на тиган със зехтин. Изваждат се. Често тези гъби се поднасят сурови, но аз не съм пробвала.
Гъбите Шийтаке се почистват, пънчетата се отстраняват, а шапките се нарязват на филийки. Запичат се в тиган със зехтин и цяла обелена скилидка чесън. Изваждат се.
В същият тиган  се добавя темпето (извадено от маринатата) и се запича от всички страни.
Рамена се сглобява като в купа се изсипват нудъли, след което бульон и се гарнира със сварени яйца, темпе, шимеджи, соеви бобчета и сусам. Овкусява се със соев сос.



12 коментара:

  1. Страхотно ! Много ми хареса рецептата ,Катюш и колко елегантно поднесено :* ! Браво !
    Целувки !

    ОтговорИзтриване
  2. Красота, стил и уникално поднесена супа! Candy, за мен ти си номер едно във всяко едно отношение :) С тези суперлативи мисля, че си заслужих една порцийка :) това беше шега, но наистина бих се зарадвала да опитам това кулинарно изкушение!

    ОтговорИзтриване
  3. много интересно!
    Не съм сигурна дали ще го опитам :)
    Прегръдки и хубава вечер миличка

    ОтговорИзтриване
  4. Супата изглежда апетитно!Ще пропусна скаридите и ще ги заменя с риба или месце.Много ми хареса рецептата!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесна рецепта, Кате, прииска ми се сега да я опитам... :)))

    Прегръдки и весел weekend!

    ОтговорИзтриване
  6. Изглежда апетитно! Никога не съм опитвала нещо подобно, но обичам да пробвам различни вкусове, вероятно ще ми допадне! Хубав и много слънчев ден! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Кенди, чудесна интерпретация на рамен! Наскоро гледах един филм, в който цялото действие се въртеше около тая супа и всичките церемониалности по приготвянето й - Ramen Girl - ако ти се гледат леко повърхностни американски филми :-)

    ОтговорИзтриване
  8. Здравейте, може ли да споделите как се правят силните бульони към рамена.
    Поздрави!
    Мариана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Мариана! Силните бульони за Рамен са класически силни бульони приготвени от дълго варене на кости, кокали и обогатявани със зеленчуци. Избраните кокали се измиват добре, за да се отстранят евентуални малки частички, поставят се в тенджера със студена вода и се оставят да заврат. Когато кипнат, пяната се отстранява. Бульонът се вари 2-3 и евентуално повече часа, за да се извлече максимално ползата и ценните съставки в костите. Прецежда се. В някои комбинации в Рамен супите този основен бульон се смесва с даши бульон(рецепта тук: https://mycandykitchen.blogspot.com/2019/02/miso-soup-dashi.html).
      КОгато варя бульон, аз често правя по-големи количества и след като се охлади, прибирам в затворени кутии във фризера, или пък затварям горещ в буркани, обръщам да се херметизират и ги държа в хладилник за седмица.
      Ако сте фен на азиатската кухня, може да погледнете още рецепти в раздела: https://mycandykitchen.blogspot.com/p/asian-cuisine.html
      Поздрави!

      Изтриване
    2. *Костите могат да са от риби, раци, ако харесвате морският вкус в Рамен. Децата ми предпочитат с говежди или пилешки бульон.

      Изтриване
  9. Благодаря за бързия Ви отговор!
    Какво следва да бъде примерното съотношени кости, вода, зеленчуци?
    Поздрави! Мариана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честно казано, правя винаги на око. Избирам зеленчуци, кости или кокали или пък зеленчуци и кокали и ги заливам с достатъчно количество вода, защото все пак 2-3 часа ще се варят. Важното е да са покрити с вода.
      Горе-долу на 1/2 кг нарязани кокали наливам около 2 литра вода. Има дълго варени силни бульони, за по 12 часа, но и за 2-3 часа пак са вкусни. В случай, че се вари продължително, задължително се наблюдава да не изври водата!
      Могат да се уползотворят дори кокали от печено месо( пиле, говеждо).
      Разбира се може да се направи и Рамен с бърз бульон, още повече, че е любима храна на тийнеджъри:), в крайна сметка пак се получава, макар и не толкова наситен.

      Изтриване