Страници

Кулинарно творческо ателие с Кикоман


Днес ще ви поканя на едно събитие, на което имах честта да бъда гост - представянето на продуктите на Kikkoman.

По време на събитието се запознахме с естествено ферментиралият соев сос на Kikkoman, научихме че съдържа само четири натурални съставки: соя, пшеница, вода и сол. Той не съдържа никакви оцветители или вкусови подобрители. Ферментацията му продължава няколко месеца. Тъй като е резултат от естествена ферментация съдържа малки количества алкохол, позволяващи на аромата да се разгърне напълно.
Научихме и как да го различаваме от останалите:
Естествено ферментиралия соев сос е прозрачен с червеникавокафяв цвят с мек вкус и богат аромат.
Произведен по химически път, за кратко време соев сос е непрозрачен и с тъмен цвят, с остър вкус и изразен химически аромат, съдържа консерванти и вкусови подобрители.
Нямам за цел да рекламирам продуктите, те са световноизвестни, повече от 300 години, а по-скоро да ви запозная с тях и да споделя личното си мнение!


Това кулинарно парти беше изпълнено с красиви кулинарки:),готвене, карвинг, японска писменост и култура, вкусни и интересни българо/японски ястия. Научих много нови неща, запознах се с прекрасни хора, докоснах се до интересна култура и разбрах, че част от това вече ще се превърне в част от нашето ежедневие - под формата на едно малко стъклено шишенце в хладилника!:).


Знам, че повечето от вас включват соевия сос в доста рецепти. Особено добър приятел е на пилешкото месо и зеленчуците. Има и хора, които изобщо не са го пробвали, смятайки го за някаква азиатска подправка и т.н. И аз до скоро го включвах преди всичко в малко по-различни ястия, до днес...
На това събитие станах свидетел на една "еволюция в кулинарията", бих казала - преоткрих соевият сос. Не преувеличавам, ще се убедите сами. След тази публикация в моят к-т на масата за подправки достойно място ще заеме и соевият сос на Kikkoman.
Това събитие нямаше за цел да презентира VIP ястия, сложни и засукани манджи, целта беше да се запознаем с приложението на тази вълшебна подправка в японската кулинария и най-вече извън нея.








Карвинга е дело на Веселина Славчева - единственият сертифициран карвинг инструктор в България и то с тайландска диплома.







Гледахме с интерес сръчността на японките и готвихме заедно с тях. Може би е удачно да спомена, че тези две дами не са професионални кулинари: Миако Ноте - пенсионирана начална учителка, г-жа Юзен Канеко е световно известна дизайнерка на кимона. Обаче пък ми "скриха шапката", както се казва! Включиха соевият сос в различни ястия и ни показаха, че той е ценна съставка във всяко едно от тях, независимо каква по народност е кухнята.









Гледахме и с каква лекота пишат тези толкова трудни за нас букви, думи или изречения:).




И най-вече това, което ме изуми: Естествено ферментиралия соев сос Kikkoman може да допълва всяко ястие. Тайната за това се нарича "Умами" - петият вкус. Важното при неговата употреба е правилното дозиране. Важно е да се усещат продуктите, а не доминаращата част да е соевият сос. Използвайки го по този начин вие ще предадете на ястията си завършен вкус.
Като пример ни показаха типично българска салата, но със соев сос и останах изумена от вкуса.


В тази публикация също искам да ви запозная с един страхотен блог, в който освен рецепти, може да откриете и доста интересни неща за културата на Япония, за чаените церемонии, за храната, историята на Kikkoman и още...http://www.oishii-cuisine.com

Пожелавам на всички приятна нова седмица, първата есенна седмица! Нека й се насладим...

С благодарност за поканата към "Kikkoman"!
За събитието може да прочетете и тук:
Кулинарно-творческо ателие

abc design и японската кухня

КУЛИНАРНО-ТВОРЧЕСКО АТЕЛИЕ – Втора част

Между триъгълника и тигана - в офиса на Елидраг

"Merudia" за соевият сос

37 коментара:

  1. А, Кикоман е много добър! До скоро само имах информацията, но поправих това с едно шишенце преди месец - наистина е различен от останалите предлагани соеви сосове. Чудесно събитие, малко завиждам, но благородно :) Наздраве на салатката!
    Хубава да е седмицата и за тебе, Кате! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма:):):)благородно:):):) Наистина качествен, но най-вече истински продукт, който заслужава внимание! Поздрави!

      Изтриване
    2. Да, Кате, защото и да можех да присъствам, знам че нямаше да стане - имах сериозен, но много приятен ангажимент. Така че не се треса от завист :)) А соса само го опитах на вкус, но още не съм ползвла - стои си мирно в хладилника и си чака реда.
      Между другото ми сервираха бананов сладолед, полят с мед и поръсен с ядки и само с няколко капки соев сос - неописуемо вкусно!

      Изтриване
    3. :):):) Изобщо не съм си помислила, че може да се тресеш от завист, това е последното нещо което някой от нашето обкръжение би изпитал. Ама как ги измисляш само:). Ти сериозно ли за сладолед със соев сос, е направо тотално ми объркахте кулинарните знания:):):). Да знаеш, че ще пробвам!:)

      Изтриване
    4. Разбира се, че се шегувам за завистта, Кате :))
      А сладоледа, да, наистина го бяха накапали с малко соев сос, но милият моментално ми го прехвърли, дори не го и опита :)) Обратно на това, цялата компания категорично го одобри. Някак меда тушира солеността на соса, а остават само смесени аромати. Странна, но сполучлива комбинация!
      Ще ми е интересно какво усещане ще провокира у теб.
      Забавен и слънчев вторник!

      Изтриване
    5. Ирма:) На чат ще го обърнем:):):) обаче много се забавлявам с твоите коментари. Сериозно ще пробвам, заинтригува ме! Приятна вечер!

      Изтриване
  2. Тук направо ме ошашка,Кате:) Научих много нови неща, този сос съм виждала, но не съм опиватала. Сега вече ще зная!Прекрасни снимки, какво има на тях обаче гадая, но стилно поднесени!Къде беше това представяне?
    Хубава седмица!
    И каква е разликата между червената и зелена капачка?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Представянето беше в Метро академия, а соса с червената капачка е по-солен, а със зелената по-безсолен. Пробвай ги, Траянче, няма да сгрешиш! Поздрави!

      Изтриване
  3. И аз в групата на харесващите Кикоман продуктите. И Кате, пробвай и на зелена салата, също много добре върви соевия сос с нея, но виж, още довечера на салата ще сложа сусам. Много ми харесва тази идея.
    Хубави снимки, Кате, благодаря, че показа и разказа :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, Пепчо ще пробвам обезателно! Само на салатка ли, или и други нещица слагаш вътре?

      Изтриване
  4. Много интересна и полезна е публикацията ти Кате, благодаря, че сподели с нас! Аз използвам соев сос, но странното е, че много често го забравям, незнаех за тазимарка и разликата с останалите соеви сосове, но ще се поправя!
    Поздрави и хубава и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз не знаех, Еви, затова реших да споделя. Често ползвам соев сос, но не съм се замисляла над това. Не че нещо, но друго е да ползваш естествени продукти! Усетих разликата и определено направих вече избора си. В крайна сметка едно шишенце се използва достатъчно дълго време. Предпочитам да е това. Поздрави и от мен!

      Изтриване
  5. Благодаря за репортажа,Кате!
    Признавам,че много дълго странях от соевия сос,но вече неизменно го ползвам за мариноване.
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина за мариноване е разкош! Но вече открих и другите му приложения, за което съм много благодарна!:) Прекрасна да е и твоята седмица!

      Изтриване
  6. И аз го използвах до сега предимно за мариноване!Много полезно!Благодаря ти Катя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, като че ли повече все за това сме го използвали, но винаги има какво да научим. Още повече, че това тотално променя кухнята ни:). Много ми харесва и на салата, и в ястия изобщо универсална подправка е!

      Изтриване
  7. Прекрасна презентация, Кате!

    Аз също съм от почитателите на японската кухня и Кикоман. Спомням си, че навремето в Линц имаше само два японски ресторанта, сега са много повече. Но имаше един единствен, който ми беше любим. За съжаление не съществува вече. Ще си позволя само да кажа, че в този несъществуващ вече японски ресторант, храната беше неустоимо вкусна, самите маси, бяха и мястото където храната се приготвяше. Масите имах специално покритие, върху което готвачът приготвяше върху тях ястието и човек можеше да наблюдава, как месото се пече или пържи, да чува как цвърчи, да вижда как хвърчи, подскача и само след няколко минутки е вече в чиниите невероятно красиво подредено. Над всяка маси имаше аспиратор, благодарение на който не се усещаше никаква миризма от приготвянето на ястията. Беше невероятна атракция, а също и неустоима наслада.

    Ех, Кате, извинявай за отклонението, но ме върна към много приятни спомени.

    Колкото до Кикоман, тук често купуваме техни продукти и сме много доволни.

    Прегръдки мила и пожелание за една прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ехеее, Вени, много обичам да ми разказваш и се радвам, че го направи дори и в коментар! Чак ми се прииска да съм там... След като в Австрия се използва и то с такива отзиви, това само потвърждава и моите положителни впечатления. Прекрасна да е и твоята седмица, Вени!

      Изтриване
  8. Страхотна публикация Кате!
    Не съм ползвала точно този сос,но по принцип харесвам вкуса им!
    Много красиво поднесени ястия ,всичко е страхотно!!!
    Не съм се докосвала до тази азиатска кухня и ми е интересно!
    Прегръдки мила

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миме, наистина е по-различен. Още по-хубаво е, че за любителите на по-малкото сол има и зелена капачка:). Най-голямата привилегия според мен е в естественият метод на производство. Прегръщам те!

      Изтриване
  9. Кате, толкова интересни ми бяха снимките и цялата публикация! Прекрасно се забавлявах! И аз използувам соевия сос Kikkoman и съм много впечатлена!!!Предава ... невероятен аромат и отенък на всяко ястие! Радвам се , че си се забавлявала и си научила много новости! И аз обичам много , да ходя на такива презентации!
    Желая ти много успешна и красива есенна седмица ! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еха, доста е популярен този сос по света:). Все пак тези 300 години не са малко, а имайки предвид и името! Наистина е уникален! Цветна есенна седмица и на теб и ти благодаря за красивата ти есенна публикация!

      Изтриване
  10. Кате, много интересна и полезна публикация! Аз лично,за първи път чух за Кikkoman, когато събирах инфо за правене на суши преди 2-3 години. Абсолютно навсякъде препоръчваха този соев сос. Чудих се каква ли пък ще е разликата чак толкова,но когато опитах соса веднага ми стана ясно! Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бубу, радвам се, че съм успяла да предам това, което исках. Понякога от емоции малко трудно пиша публикациите си:). Както виждам мнението ми за този сос напълно се препокрива от вашите. Нека е красива и твоята седмица! Поздрави!

      Изтриване
  11. Бонбонче, фен съм на соевия сос, но точно много соления му вкус
    понякога не ми е по сърце!
    Благодаря за представянето!

    Прегръдка и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, за теб специално - зелената капачка:). Приятна нова седмица!

      Изтриване
  12. Кате, беше ми много интересно да прочета всичко, което си разказала и благодаря и за снимките.Впечатлена съм много от тия палачинкови топчета и карвинга, наистина е впечатляващ! От какво са направени, фунийките, пълне с нещо?Може би някакво листо?
    Наистина е било невероятно интересно.Ще потърся и ще опитам този соев сос,въпреки, че не си падам много по солени подправки.Суши например предпочитам с уасаби и джинджифил.Но съм отворена към новите неща,особено препоръчани от кулинар като теб.
    Поздрави и страхотна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бубу, фунийките бяха само поставки, като купички. Много са красиви. Карвинга е страхотен, наистина Веси е голям талант! Бубу, на много хора не им допада именно соленият вкус, но когато се дозира правилно дава невероятен завършек на ястията. А пък и със зелената капачка е по-малко солен. Дано ти допадне, защото наистина е страхотен продукт. Поздрави!

      Изтриване
  13. Единственият соев сос, който ползвам от години у дома!
    поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария, сигурна съм, че го използваш. Не си от хората, които правят компромиси!:) Е, вече и аз споделям впечатленията ти:) Поздрави и хубава вечер!

      Изтриване
  14. Айде и аз на опашката, да те похваля за положения труд и полезната информация!
    Много ми хареса целя пост.
    Благодаря!
    Прегръдки*)

    ОтговорИзтриване
  15. Аз също ползвам този с червената капачка,но ще пробвам и със зелена.Благодаря ти ,Кате за поредната полезна информация-довечера салата със сусам и соев сос...
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живе, ако обичаш червения си го ползвай него. Зависи, ако искаш по-безсолно, пък зеления. Страхотни са и двата. Салатката ще ти хареса. Всички в къщи я харесаха. Приятна вечер!

      Изтриване
  16. Много ми хареса публикацията ти. Аз съм малко изостанала с твоя блог и сега наваксвам последния месец наведнъж :-)
    Салата със соев сос често правим вкъщи и го използвам дори по-често като заместител на солта. Наистина придава приятен вкус на ястията!

    ОтговорИзтриване