неделя, 2 септември 2012 г.

Родопска трапеза


Сигурна съм, че повечето от вас, които посещават редовно блога вече са предполагали какви ще са следващите рецепти:–). Ястията приготвих два дни, не сме излапали всичко на веднъж:), но ги събирам в една публикация.
Не знам колко са автентични, знам, че са много вкусни. Знам също, че в различните краища на Родопите тези ястия се приготвят по различен начин.
Ако някой знае повече за тях или има в блога си рецепта ще се радвам да сподели линк или инфо, за да сме полезни на всеки, който се интересува от Родопската кухня!

Заповядайте на нашата трапеза, да опитаме вкусни родопски ястия и да отпием чаша мурсалски чай за здраве и дълголетие!


Мурсалки чай

10 стръка чай
2 л вода

Варете ги 5 минути.

С лековита цел пийте 3 пъти на ден без захар 15 минути преди хранене.

Родопска питка, кашник
рецепта



Пататник с кори за баница
рецепта



Клин
рецепта



Пържена пъстърва
рецепта




Качамак
рецепта



Родопска мелба
рецепта



Наздраве за здраве! Яжте и пийте и добра дума думайте!

20 коментара:

  1. Кате, като гледам каква трапеза си направила, пък и предупреди, че не сте изяли за един ден :) Идва ми да хващам пътя и да идвам.
    Много вкусно изглежда всичко, но най-си харесах пататника с онова изобилстващо сиренце отгоре :)
    Лека нощ и спорна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, Пепчо, с широко отворени врати ще те посрещна и ще те нагостя! Ама като твоите вкусотии едва ли ще мога да приготвя, ама пък ще е от сърце! Прекрасна да е седмицата и за теб!

      Изтриване
  2. Всичко изглежда толкова апетитно! И така семпло и красиво поднесено! Поздрави и хубав понеделник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, прекрасна да е новата седмица и за теб!

      Изтриване
  3. Кате, всичко, което си приготвила е много вкусно!
    За мен :Клин, пататник и мелба, моля!
    ПРегръдки и чудесна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) Мелбата ще трябва да поделим, че много кандидати има:):):), но за вас ще повторя! Бети, благодаря ти за красивите думи! Чудесна да е и твоята седмица!

      Изтриване
  4. ay,ay,tazi krasota kak moja da izyadeş,mnooogo hubavi snimki,a drugoto...golyama vkusnotiya.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :):):) изядохме я с удоволствие:), благодаря ти!

      Изтриване
  5. Страхотно тематично,Кате,че и вкусно,та вкусно!
    Избирам си пъстървата,а накрая ще засладя с мелбичката!
    Сърдечни поздрави и хубава седмица! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, веднага сервирам! С вкусни гозби и блага дума започваме седмицата, нека да е все така! Хубава да е и твоята!

      Изтриване
  6. Браво, бонбонче! Подбрала си най-родопските ястия и прекрасно си ни ги представила. Аз започвам с десерта - ако може цялата паница да е за мен! ;) Пък после... ще чакам чевермето! :)
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чеверменце така и не опитах, че се искаше предварителна заявка. Но ако открия рецепта за чеверме на фурна, ще пробвам задължително. Хубава да е и твоята седмица!

      Изтриване
  7. Прекрасни ястия, Кате! Чудя се кое да избера:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. От всяко по малко, Траянче:–), благодаря!

      Изтриване
  8. Еххх Катенцеее.. ама как ме провокираш с тези невероятни гозби ,обожавам ги .
    Знаеш ,че съм Родопчанка и имам раздел Родопски ястия в блога си.
    Моите са от онези автентичните, най простичките, които са се правили без подобрения, та ако ти е интересно,виждам че си се запалила много по тази храна ,намини при мен.:)
    Тъкмо и ще си допълниш колекцията:)
    Благодаря за тази публикация мила всичко е невероятно направено!
    Само една лека забележка като намачкаш качамака му направи с лъжица дупчици и тогава налей маслото.;)
    Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зиче, клина ми е от теб, в рецептата съм го написала. Пататника го правих с кори, а при теб има автентичен, просто там го хапвахме без кори и затова реших да разнообразим. За качамака, не знаех, благодаря ти! С удоволствие ще правя още от твоите рецепти, когато чуя родопска кухня, първо за теб се сещам:), много вкусотийки има при теб! Прегръщам те!

      Изтриване
    2. Катенце ,нямах време да ги прегледам всичките рецепти клина е страхотен.
      Иначе пататника вече и с кори се прави.
      Ще се радвам много когато споделяш такива ястия много ми са на сърце независимо подобрени или не.

      Изтриване
  9. Браво Кате!
    Невероятна трапеза си спретнала!
    Всичко е чудесно, а моят фаворит е кашника!
    Обожавам го!
    Целувки*)

    ОтговорИзтриване
  10. Ех.... Кате!Каква трапеза само!Вкусотия след вкусотия!
    Жива и здрава да си!Бих си хапнала от всичко, но ще започна от пататника:)

    ОтговорИзтриване
  11. Каква красива и богата трапеза! Радост за окото и небцето.
    Чудесни и красиви предложения. Със сигурност ще се възползвам от рецептите.

    Мурсалски чай обожавам. Взех си аз от Родопите преди време, но свърши.

    ОтговорИзтриване