сряда, 10 октомври 2012 г.

Свински джолан със спанак




Имах едно джоланче и се чудех как да го приготвя. Много го харесвам в гърне, но през зимния сезон, когато навън е студено, а стаята се е "изпотила" от аромат на вкусни манджички. Мислех на разсол до правя, но се разтърсих при Пепчо за рецепти, защото знам, че при нея има много рецепти с месце:).
Попаднах на рецепта със спанак и от снимката ми се дояде:). Реших, че и джолана ще се впише тук.
Спанак нямах пресен, използвах замразен. В пакетчето беше на топчета. Извадих го от камерата, измих го и го оставих да се изцеди, докато сваря джолана.
За рецептата се ръководих от блога на Пепчо.


Продукти:
1 свински джолан
1 глава лук
2 скилидки чесън
400 гр замразен спанак
1 с.л. червен пипер
2 с.л. доматено пюре
1 с.л. брашно
сол




Приготвяне:
Сварете джолана.
/Аз го сварих в тенджера под налягане за 40 минути от момента на излизане на парата. Преди това го кипнах, за да отстраня пяната, посолих, след това покрих с капака, затворих плътно и сварих на степен на клапана - 1./

През това време подгответе спанака.
Оставете го в гевгир, докато се вари джолана. През това време той ще се отпусне.

Когато джолана се свари, го обезкостете и нарежете на малки късове.

Нарежете лука на ситно, чесъна също.
Загрейте олио в тенджера и сипете лука и чесъна. Пържете до омекване.
Добавете червения пипер и след това веднага доматеното пюре. Разбъркайте.
Налейте бульон, от варенето на джолана, около 700-800 мл.
Добавете месото и спанака и оставете да се вари на средна степен около 15 минути.
В малка купа разбъркайте брашното със студена вода, да стане на рядка каша.
Изсипете го към ястието, разбъркайте и оставете да се вари още около 15 минути.
Сервирайте с кисело мляко.

2 коментара:

  1. Оле, как обичам такива манджички със спанак и лапад! Направо ми идва да ти дойда на гости!

    ОтговорИзтриване
  2. С джоланчетата винаги стават много вкусни ястия :) А с добавката на зеленичко още повече!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване