четвъртък, 11 октомври 2012 г.

Tsukune - пилешки кюфтенца


Това са едни много известни японски кюфтенца. Видях ги за пръв път при Рони, от Ginger cookies.
На пръв поглед са си кюфтенца от пилешка кайма, но останалите съставки ги променят в много различна посока. Съветът ми е да не се използва замразено пилешко месо, защото съдържа вода и провалът е гарантиран. Ако пък се използва такова, нека да бъде от сигурен и качествен източник. Най-вкусни стават от бутчета или смес от бутчета и филе. Само с филе лично на нас не ни допадат. Разбира се може да се използва готова пилешка кайма, но отново напомням, че трябва да е качествена. Соевият сос придава сочност и методът с него съм пробвала и към други кюфтенца на фурна.
Кюфтенцата могат да се пекат на фурна или скара, може да се нанижат предварително на шишчета или след това, а формата може да бъде кръгла или пък на едно шишче да се оформи като кебапче. Могат да се поръсят със сусам, при сервирането пък да се добави чили, уасаби и т.н. Изобщо като всяка рецепта и тази има много варианти.
Рецепта за Tsukune има и в рецептите от Кикоман но малко по-различни: Приготвят се от пилешки гърди (кайма), прибавя се малко джинджифил, соев сос, картофено нишесте, сол и бял пипер. Оформя се като кюфте на дървено шишче и се пече.



Продукти:
500 гр пилешко месо, смляно на кайма, използвах бяло месо и бутчета.
1 яйце
2 с.л. царевично нишесте
2 с.л. брашно
1 глава лук, нарязана на ситно
1 скилидка чесън, пресована
1 с.л. соев сос Кикоман
черен пипер
щипка джинджифил на прах
сол
магданоз* по желание

Всички продукти се смесват добре. Оформят се малки кюфтенца и се пекат в намаслена тавичка на 200 градуса за 10-15 минути.


Изваждат се от фурната и се поливат със сос приготвен от:
вариант 1:
100 мл соев сос Кикоман
100 мл сладко вино
2 ч.л. захар
джинджифил
1 ч.л. чили сос

вариант 2:
100 мл соев сос Кикоман
1 ч.л. оризов оцет Кикоман
1 ч.л. гъст сладък соев сос
1 ч.л. захар
щипа сух джинджифил
1 ч.л. лют сос, по желание

Продуктите за избраният сос се разбъркват добре и кюфтенцата се намазват с помощта на четка.
Връщат се във фурната да се запекат за още около 10 минути.

Изваждат се, нанизват се на шишчета и се сервират със соев сос.


13 коментара:

  1. А от всичките ти японски, днешни рецепти тази най-ми харесва :) МръФка, пиленце, шишче, само е за мен! Мм, направо преглъщам, Кате! Чудно хубави изглеждат кюфтенцата! Поздравления!
    Лека нощ!

    ОтговорИзтриване
  2. Разкошотия направо така хубаво си ги нанизала и изпекла ,че се олях.
    Сосчето и то много хубаво и със сигурност много ще си ходи с тези пилешки топчици.
    Спокойна нощ и прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Кате, за пилешки кюфтенца изглеждат много сочни :)
    Прегръдка от мен и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
  4. Нищо, че е сутрин, няма да откажа!
    Много вкусни и сочни изглеждат кюфтенцата!
    Прегръщам те Кате и 良い日を過してください。(всичко най- хубаво:)

    ОтговорИзтриване
  5. Кате, изглеждат много добре и това, че се пекат е допълнителен плюс :)
    А какво сладко вино използваш?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В оригинала на Рони се използва мирин, но може да се използва друго сладко бяло вино. Аз сложих Совиньон Блан. Въпрос на избор, някой ден ще ги пробвам и с мирин, само да открия:)

      Изтриване
  6. yaaaaa,az tolkova vreme ne sım li bila tuka.Candy ,kakvi vkusotiyi si napravila i vsiçki sa çudesni.

    ОтговорИзтриване
  7. Кате, страхотно изглеждат тия кюфтета! А ти си видимо още на източна вълна, която много ми харесва впрочем.
    Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  8. Започнах да преглъщам вече:) Добре че до вечерята не остана много време:)

    ОтговорИзтриване
  9. Искам ги всичките, Кате! Сигурна съм, че са неустоимо вкусни! Прегръдки с пожелания за прекрасен уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Candy, такива кюфтенца с най-голямо удоволствие бих хапнала и то, сигурно и аз като теб, не бих ги приготвила само веднъж! Страшно са апетитни, не съм вечеряла все още и като ги гледам направо огладнях!

    ОтговорИзтриване
  11. И аз им хвърлих око за утре на обяд, тъкмо имам пилешко филе!И соев сос.

    ОтговорИзтриване