четвъртък, 1 ноември 2012 г.

Честит празник - Празнично меню за 1 ноември


Отново Честит празник!:)
Този празник е честван за пръв път в България през 1908 г., тогава е бил е един от най-тачените празници. През 1945 г. се отменя. Възстановяването му става с честването му на 1 октомври 1993 г. По това време е издадена и енциклопедия "Българската възрожденска интелигенция", в която са вписани имената на хиляди български учители, духовници, художници, иконописци, чиновници, писатели, търговци, земевладелци.
С уважение и почит към всички българи, допринесли за издигане на българската духовност и на нашата нация!
На този ден менюто е празнично, няма определени храни.
Предлагам ви нашето меню за празника и на финал черпя с един разкошен десерт!



Салата - хапки:



Основно - телешки вайсбрат на тиган с манатарки и сметанов сос:



Десерт - сладкиш с бадемова паста и шоколад- трибагреник:
рецепта




13 коментара:

  1. За кой път да казвам ...страхотна си ! Невероятна си ,Кате да знаеш ! Ей ,това телешко с манатарките само да ми падне - разкошно изглежда !
    И десерта и шоколада всичко чудно и вкусно !
    Хубав празник ,мила ! Прегтъдка :* !

    ОтговорИзтриване
  2. Всичко е толкова вкусно....браво ,Кате!
    Хубава празнична вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотно меню, Кате! Приятен празник! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Катенце, винаги намираш какво да спретниш ,за всеки повод ,възхищавам ти се на идеите!
    Всичко е много красиво и апетитно!
    Силни прегръдки и ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

    ОтговорИзтриване
  5. Катенце честит да е мила празника!
    Поздравявам те !Пак в крак с темата:)черпя се с парченце сладкиш!

    ОтговорИзтриване
  6. Кате, честит празник! Прекрасно меню, напълно подходящо за повода!
    Прекрасна вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Ех, че хубаво меню! Искам рецептата за телешки вайсбрат. С тез манатарки много ми се прияде..

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще пусна рецептата отделно, мислех да не я публикувам, но може пък да съм полезна:). Иначе нарязвам месото на филийки и съвсем леко през прозрачно домакинско фолио го начуквам. След това - сол, черен пипер и в тиган с малко олио го изпържвам от двете страни по 3 минути от всяка страна. Изваждам го и в същата мазнина запържвам манатарките, нарязани. Изваждам ги и пак в тази мазнина наливам сметана - готварска течна, докато се сгъсти. И сервирам:)

      Изтриване
    2. Много вкусничко звучи!

      Изтриване
  8. Честит празник и от мен, с малко закъснение! Чудесни са новите ти идеи за ястия с цветовете на знамето, и тези пастички как хубаво си ги нарязала :-)

    ОтговорИзтриване
  9. Много хубав български празник, аз като от семейство на много празнуващи никога не пропускам да го отбележа и най - вече да разкажа на децата !
    Менюто ти е фантазия, а сладкиша от снощи ми се мъдри на екрана, но докато напиша два реда и хоп днес ново лакомство :)
    Поздрави Бонбонче:)

    ОтговорИзтриване
  10. Ееее,ама как ти се занимава само,направо ме убиваш,Кате!Браво,браво!Хубаво е,че не ти липсва ентусиазъм и време за всевъзможни празнични идеи!Сладкиша ме спечели!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря на всички за поздравите и комплиментите! Прегръщам ви!

    ОтговорИзтриване