четвъртък, 8 ноември 2012 г.

Торта Захер


Тази световноизвестна торта е създадена в двора на княз Метерних, през 1832 г, от 16 годишният чирак сладкар Франц Захер.
Оригиналът на рецептата на торта Захер е добре пазена тайна, известна само на сладкарите в хотел "Захер" Виена.

Тази история и рецептата открих в сайтa: info austria

Истински оригинална торта може да се опита единствено в "Захер" кафетата във Виена, Залцбург, Грац или Инсбрук. Другият вариант е да се поръча онлайн от официалният сайт на "Кафе Захер".

Аз опитах тази прелест в кафе - ресторант "Захер", в Грац.





Ето и рецепта за домашно приготвена торта "Захер"

Продукти:
150 гр краве масло
150 гр захар
150 гр шоколад
8 яйца, разделени жълтъци и белтъци
120 гр брашно

масло
галета
конфитюр кайсия

глазура:
150 гр шоколад
1 с.л. олио
200 гр захар
125 мл вода





Приготвяне:
Разбийте мекото масло с половината захар. Добавете разтопеният /леко поизстинал/ шоколад. Разбъркайте.
Започнете да добавяте жълтъците един по един, като добавяте всеки следващ, след като предходният се е усвоил напълно. Разбивайте с миксер.
Разбийте, докато сместа се сгъсти.
Пресейте брашното върху сместа.
Разбъркайте добре.
Разбийте белтъците с другата захар на сняг.
Изсипете ги върху сместа с жълтъците и започнете с помощта на шпатула да разбърквате внимателно по метода загребване обръщане.
Внимавайте да не спадне обема.







Намажете формата с масло и я поръсете с галета или брашно.



Изсипете сместа и я изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за един час. Проверете с дървена клечка.
Обърнете заедно с формата върху решетка и оставете да се охлади за 2 часа. Тортата стои прилепнала към дъното и не докосва решетката, което позволява да не спада обема.
След като се охлади, отстранете формата, ако е необходимо изравнете и обърнете в поднос с равно дъно с гладката страна нагоре.
Разрежете напречно на две и намажете тънък слой конфитюр.
Сложете втората платка.

Шоколадова глазура:
Разтопете шоколада на водна баня.
Добавете маслото и разбъркайте.
В друг съд сложете захарта и водата до завиране.
Започнете да добавяте от захарния сироп към шоколада, по една с.л. докато получите гладка смес.
Намажете тортата отгоре с глазурата.
Поднесете със сметана.



20 коментара:

  1. Браво, Кате! Не само сполучлив резултат, но и подробно обяснение чрез снимков материал си направила. Още ми е рано за торти, но виенското кафе в чашката ще го гаврътна още сега, но и сладичкото отмъквам, докато не ме е изпреварил някой лакомник сутрешен :))

    Хубав ден, Кате :)

    ОтговорИзтриване
  2. Günaydın, ellerinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.

    Saygılar.

    ОтговорИзтриване
  3. Тортичка с виенско кафе-не бих отказала.
    Хубав ден,Кате!

    ОтговорИзтриване
  4. Прелест!!! Натискам се за едно парченце, па макар и тъничко :) Отлично предложение, Candy! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Истинско бижу е станала тортата,Кате!
    Много ми хареса представянето,информацията и снимките!
    Усетих атмосферата.
    Благодаря за емоцията , усмихнат ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  6. Добро утро и прекрасно настроение за теб и всички нас :)
    След като си ни приготвила и тортичка и виенско кафе...идвам без нищо, само усмивки и апетит :) Прекрасна торта си ни направила Катенце, нямам думи просто!
    Успешен ден и кулинарно вдъхновение, мила :)Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  7. На това му се казва:Силен старт!:)))Съвършенство!Поздравления,Кате!

    ОтговорИзтриване
  8. Едно парче и за мен,моля,чудна е тортата ти,Кате!
    Сърдечна прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  9. Кате, страхотно попадение с тази тортичка! Изглежда неустоимо! Усмихнат ден! :))

    ОтговорИзтриване
  10. Прекрасно се е получила твоята "Захер", Кате!
    И аз я опитах във Виена, невероятен вкус, ама съм сигурна, че тази тук хич не отстъпва на оригинала!
    Весел и спорен ден!

    ОтговорИзтриване
  11. Катенце, невероятна е тортата.
    Гледах предаване с Рудолф “Вкусни пътешествия“ за тази рецепта и той това спомена ,че е тайна истинската рецепта.
    Но ти така си я издокарала ,че и без тайните съставки сигурно е великолепна!
    Прегръщам те силно!

    ОтговорИзтриване
  12. Мноооого я обичам тази торта, но в оригинал и ако може във Виена или Залцбург ... и в компанията на капучино с пухкава пяна ... Мммм :)) Много пъти съм яла и на други места от тази торта, но незнам къде се крие тайната на оригинала ... никога не е същата, дали заради прекрасната Виена ... незнам :))
    Браво Катенце и твоята изглежда много вкусно и фотогенична!
    Прегръдка и много усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  13. Страхотно виенско изкушениеееееееееее!
    Направо се пренесох там на масичката пред чинииката!
    Целувки

    ОтговорИзтриване
  14. Мм, Захер! Браво, Кате! Не бих отказала парченце, но съм убедена че няма и трошица вече от нея :) А виенско кафе ми е любимото :))
    Хубав, слънчев и много цветен четвътртък!

    ОтговорИзтриване
  15. Чудесна е, Кате!
    И като я гледам вечерта съм сигурна,
    че всичко е отмъкнато!
    Нищо, ще си изплакна очите с красиви снимки!
    Прегръдка и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  16. Браво ,Кате ! Разкошна ''Захер'' ! Ама то при теб кое не е разкошно , цялата си един сладур :* ! Правих я веднъж тази торта ,ама нещо не можах да изпека добре блатовете ....станаха малко клисави и макар да я изядохме тъй и не видя бял свят в блога ми (не ,че светът нещо е загубил де:) ! Някой ден ще опитам твоята рецепта и ако не стане лично ще те държа отговорна ,да знаеш :)))) !
    А сега грабвам едно парче от твоята и отивам да мисля вечерята :) !
    Чао ,Бонбон ! Прегръдка !

    ОтговорИзтриване
  17. Разкошна Кате!
    Ако един ден реша да я приготвя ще се възпозвам от твоите подробни обяснения за което ти благодаря!
    Апетитни снимки ни показваш отново:)
    Силна прегръдка и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  18. След тези апетитни снимки, издържа ли се на това шоколадово изкушение ?! :)
    Кате, поздравления за разкошната торта!

    ОтговорИзтриване
  19. Много,много вкусна и известна, а толкова проста като продукти!А в компанията и на виенско кафе - истинска наслада за сетивата!Поздравления,Кате!

    ОтговорИзтриване
  20. Страхотна торта, а и няма как иначе с толкова шоколад:) Повече се радвам, че успях да я направя и съм доволна от резултата, макар и не с тайната рецепта:). Но точно това е очарованието на световните рецепти - да ги хапнеш на място с вкуса и аромата и усещането...

    ОтговорИзтриване