вторник, 31 януари 2012 г.

Предай нататък, или моите 5


Невероятна игра, щафета... много думи могат да опишат това предизвикателство. Записах се при
Дива .

Ето и условията:

Първите 5, които коментират публикацията ще получат ръчно направен подарък от мен специално за тях!
Същите тези 5 ще трябва да продължат щафетата по същия начин. Публикуват това в блога си и правят подаръци на първите 5 коментирали.

Т.е. Записваш се за 1 подарък и подаряваш 5.

Може да се запишеш на повече места, но трябва да увеличиш бройката на подаръците, които ще направиш.

Можете да публикувате щафетата в който ден си изберете от 2012, не е необходимо веднага след записването.
Подаръците ще бъдат изпратени/получени до края на 2012 г.
Всеки, който е сред първите пет, ще трябва да ми изпрати на: mycandykitchen@abv.bg, начина по, който желае да му бъде доставен подаръка: поща, куриер, адрес...Лично аз не бих искала да ви взимам адресите, затова не знам дали сте навити на вариант "до поискване" , посочете населено място, име и телефон:).
И така, ето и моите 5:):!
Траяна
Мимето
Ели
Руми
Нинчето

Очаквам координатите ви на имейла:), а вие очаквайте изненади:)имаме цяла година...
Прочетете Цялата Статия...

понеделник, 30 януари 2012 г.

Крем карамел с кроасани и награда


Къде са кроасаните?! Открихте ги на снимката, нали? :) И млякото е там#и яйцата:):):). Много се чудех какво точно да публикувам днес, понеделник, нова седмица... Да я започнем сладко:). А и имам една нова наградка от Мони, без условия, та няма да я отлагам:). Благодаря ти, Мони!




И понеже тази наградка е много сладка ще се радвам да краси всички блогове, но аз няма как да я предам на всички:), и без това още не сте си взели наградките от предишният ми пост за награди:). Затова предавам наградата на тези, които коментираха макаронките:).

Мариянка
Катето
Бубу
Габи
Павлинка
Роси
Живето
Дени
Rosita
Зиче
Ева
Инчето
Ивана
Нинчето
Бети
Диди
Траяна
Ели
Дрийм
Руми





Този крем карамел знам от приятелка, преди години го правеше, но накъсваше голям кроасан на парчета и ги слагаше на дъното. Аз го правя с малки кроасани, но понеже се получава прекалено сладък намалявам количеството на захарта.
Ето и рецептата:
Продукти:
за малка правоъгълна форма с размер: 25/11 см

За карамела:
50 гр захар
50 мл вода

за крема:
1 пакетче малки кроасани - 5-6 бр., моите останаха 4:)
2 яйца
100 гр захар
250 мл прясно мляко
1 ванилия




Сложете захарта и водата в съд и ги поставете на котлона. Оставете захарта да се карамелизира до светло кафяво, не трябва да загаря, защото ще горчи.
Изсипете карамела във формата. Отгоре подредете кроасаните един до друг.
Оставете за малко да се охлади.

Направете сместа:
Разбийте яйцата със захарта.
Добавете към тях млякото и ванилията.
Разбъркайте добре, може и с миксер.
Изсипете внимателно върху кроасаните.
Поставете формата, в друг по-голям съд с вода / водна баня.
Поставете ги в предварително загрята на 150 градуса фурна.
Водата не трябва да завира, ако това се случи, добавете малко студена вода:).
Печете около 40 минути до готовност.
Оставете да се охлади.
Обърнете върху поднос и съхранявайте в хладилник.
Нарежете на парчета и сервирайте.




Хубав понеделник и успешна и красива нова седмица!
Прочетете Цялата Статия...

събота, 28 януари 2012 г.

Сини френски макарони, коктейл Синята лейди и една забавна история


Когато се захласвах по френските макарони често разглеждах снимки в интернет на тези малки бижута. Удивлявах се на снимките и начините на поднасяне, точно като скъпоценности. Веднъж попаднах на една снимка със вилица, запаметих я сега реших да я импровизирам. Снимката ми е съвсем различна, да поясна:). Интересното е, че докато си нагласявах виличката в макарончето, малкият готвач реши, че така трябва и надупчи всички черупки на решетката. И така на моята снимки ще видите само 2 бройки, това оцеля! Всичко останало се изяде, разбира се, не посмях да снимам поражението:).
И така към рецептите:

Коктейл синята лейди



Коктейл, срещан често в повечето заведения, рецептата я знам така от един барман. Количество колкото прецените на вкус.
Продукти:
джин
blue кюрасо
лимонов сок
лед
лимон за декорация

Приготвяне:
Всички съставки се разбъркват добре. Добавят се леда и парченцата лимон.




Френски макарони със шафран и шоколадов мус



Продукти за макароните за 10 бр. / 20 черупки/:

110 гр пудра захар
60 гр бадемово брашно/ получено от смлени белени бадеми/
60 гр остаряли белтъци / получават се като се отделят от яйцата и се затворят в съд плътно. Оставят се в хладилник за 24 часа. Изкарват се на стайна температура и престояват 2-3 часа.
40 гр захар кристал
няколко прашинки шафран

гелобразна сладкарска боя Dr Oetker



Приготвяне:
Пресейте няколко пъти пудрата захар с бадемовото брашно.
В друга суха купа започнете да разбивате белтъците първо на по-слаба степен, след това на силна.
Трябва да се получат връхчета, нещо като пяна. Добавете захарта кристал и разбийте още малко, до получаването на сняг, но не прекалявайте.
Вземете част от сухата смес и добавете към белтъците. Разбърквайте със шпатула, като използвате метода: загребване - обръщане - загребване. Така на няколко етапа добавяйте от сместа. Добавете прашинките шафрана и боята и отново разбъркайте, внимавайте да не промените консистенцията, т.е. сместа да не стане по-течна:).
Вземете шприц със пош. Напълнете го със сместа и върху хартия за печене шприцвайте кръгчета с диаметър около 3 см. Може да ги начертаете леко с молив предварително.
Потупайте тавата отдолу, за да изкарате въздуха.
Оставете ги така да преседят на стайна температура около 40- 50 минути.
Загрейте фурната на 150 градуса и сложете макароните вътре да се пекат/ сушат/ за 12 минути.
Извадете и оставете да изстинат върху решетка върху хартията.
Отстранете ги внимателно. При мен се отлепиха сами. След това ги слепете две по две с крем - мус. Имайте в предвид, че ако престоят повече с крема, ще омекнат, затова ги слепвайте преди консумация.



Шоколадов мус:
Продукти:
3 яйца, разделени белтъци и жълтъци
2 с.л. пудра захар
125 мл течна сладкарска сметана
100 гр черен шоколад Линд 70 %
Начупете шоколада на парчета и го разтопете на водна баня или в микровълнова.
В купа разбийте жълтъците с пудрата захар с миксер, до кремаво .
Добавете шоколада към жълтъците и разбъркайте със шпатула, метода загребване - обръщане.
Разбийте белтъците на сняг и ги добавете на няколко пъти към сместта, като използвате отново шпатула и загребване – обръщане.
Разбийте сметаната на сняг и добавете по същия начин и нея.
Приберете сместта в хладилник да стегне.




Прочетете Цялата Статия...

петък, 27 януари 2012 г.

Вариант на Тирамису и награди

Начина на поднасяне е по съвет на Влади, от книгата Време за готвене

От доста дълго време отлагам тази публикация. Не защото не ми се занимава, напротив. Истината е, че съм малко притеснена, първо от факта, че получих толкова много награди, от всички вас, и второ от споделянето на лични неща за мен:), и трето избирах подходящия десерт:)!
Преди да започна искам да благодаря на всички вас за уважението ви към мен! Това го ценя, много! Въпреки, че съм от скоро във вашите среди се чувствам изцяло в свои води, благодарение на вас!
Ще започна със наградите, десерта ще го оставя за десерт:).






Тези две награди получих от:
Дени
Роси
Зиче
Ивана
Яна
Мони
Диана
Ели

Еми
Маги
Бубу

А тези от 
Еми
Лина











Условията:

Трите стъпки за приемане на The Versatile Blogger Award са:

1.Благодарете на този, който ви дава наградата и линкнете блога му!
2.Номинирайте 15 блогъра за наградата и ги информирайте за това!
3.Споделете 7 неща за себе си!

Изпълнението:

1. Мисля, вече споделих, но отново голямо Благодаря!

2. Трудно ми е, много трудно, има повече от 15 блогъра на които искам да я предам. Освен това получих наградата от няколко места, така, че ако смятаме трябва да я предам на повече от 15:). За това ще я предам на всички приятели на My candy kitchen, които може да видите тук:
награда за приятели, линка ще ви отведе към друга награда:)
Получи се малко лабиринт:).

Най-вече! Моля всеки , който си няма такава награда да се счита задължен от мен да я приеме, иначе ще се разсърдя, да знаете, хапвали ли сте кисел бонбон:)!

3. За мен!

- От много време ми залепиха името Бонбон и аз така свикнах с него, че ми е странно като чуя собственото си име:)! Ето откъде е името и на блога:).

- От известно време ме сравняват и с феичката Зън-зън, ако не сте гледали за Камбанка ще поясня: тя е фея сръчковка, която умее много неща, но е импулсивна, все бърза, често пърха до тавана и е чаровна!

- Обичам да пътувам до интересни места. За мен най- добрата терапия е разходка сред природата, обожавам подаръци от сорта на мидички, камъчета и разни такива природни неща, защото са уникални, не могат да бъдат имитирани. Удивлявам се на всяка природна забележителност!

- Обичам да готвя, да експериментирам.

- Обожавам разни джунджурийки за кухнята. При всяка възможност си купувам нещо.

– Обичам истината. Никога не лъжа. Може да премълча нещо, но ако ме питат ще си кажа всичко. Очите ми са такива, издават ме. Дето се казва да четеш в очите на човек. Възпитавам и децата си така.

- И седмото нещо, което ще споделя е, че от няколко месеца открих прекрасни приятели във ваше лице. Щастлива съм от факта, че срещнах чудесни хора, прекрасни кулинари и най-вече приятели!



Условията за The Liebster Blog Award:

1. Линкнете сайта на блогъра, който ви е номинирал
2. Сложете наградата в блога си!
3. Изберете 5 други блогъра, на които да я предадете!
4. Посетете блоговете им и ги информирайте

Изпълнението:
1. Вече изпълнено:)
2. Също!
3. Отново: Предавам наградта на всеки, който я няма и на всички приятели на моя блог! Задължени сте да я приемете, за да не ме ядосате:).
4. Посещавам ви всяка сутрин с кафето, винаги, когато забележа нова публикация, а за инфото, вие вече сте информирани от този пост!

Ох, изпотих се! Толкова труден пост не съм писала. Получи се нещо като телеграма: кратко, точно, ясно:):):) Надявам се да съм спазила всичко, за да не ми отнемат наградките!:)

А сега към десерта, с който искам да ви почерпя скъпи мои приятели:

Тирамису

Това поднасяне видях в гугъл изображения, в италиански сайт.

Едно от най- знаменитите италиански ястия.
Според една от най-разпространените легенди, този десерт за пръв път е бил приготвен в Сиена (Италия) в чест на гостуването на тосканския херцог Косимо Медичи ІІІ.
Другата версия пък го свързва с венецианските куртизанки. Те обичали да похапват от него, за да имат сили за любовни преживявания през цялата нощ.

Тази рецепта не е класическа, а е по-скоро вариант на Тирамису. Тук някои от продуктите са заменени.

За приготвянето му са необходими задължително сигурни пресни яйца.
/ако нямате такива, направете го без яйцата!/. Може да замените жълтъците с 1 кутийка "крем пудинг - жълт", от тези готовите, които продават в магазините при млеката, а белтъците с 200 гр. подсладена сметана, разбита.
Моята рецепта е от приятелка, която ми я даде преди 7 години.



Продукти:
4 яйца
7-8 с.л. захар
24 бр. Бишкоти от твърдите
500 гр сирене маскарпоне
1 ч.ч. кафе
100 мл десертно червено вино / ако не обичате алкохол сложете 1 ч.л. ром/
какао за поръсване



Приготвяне:
Разбийте жълтъците със захарта докато избледнеят.
С дървена лъжица прибавете маскарпонето. Разбъркайте до еднородност, ако стане на бучки, разбийте с миксер.
Разбъркайте до получаване на пухкав гладък крем.
В отделна купа разбийте белтъците на сняг/ или сметаната/ и ги добавете внимателно към другата смес. Разбърквайте чрез метода обръщане/ загребва се от сместа и внимателно се обръща/.
В купа смесете кафето и алкохола и топете бишкотите за кратко/ много бързо поемат/.
Наредете ги в продълговата тавичка на един ред 12 бишкоти..
Върху тях изсипете полувината крем.
Наредете втори пласт бишкоти и отгоре изсипете останалия крем.
Изравнете с нож или шпатула.
Наръсете през сито/цедка/ с какао на прах.
Покрийте тавата с прозрачно фолио и я оставете в хладилник поне за 7-8 часа.
Режете на правоъгълни парчета и при поднасянето отново наръсете с какао.
Прочетете Цялата Статия...

четвъртък, 26 януари 2012 г.

Канапе с Шеф Пеньо Иванов


С голяма радост и вълнение посрещам госта си в „Канапе”, днес, защото той е една невероятна личност!
Майсторството си е доказал у нас и зад граница. Известен е с тематичните си менюта, с участието си в кулинарни предавания, водещ е на собствено предаване, а от скоро и водещ на кулинарната рубрика на вестник „Преса“, основател е на първата фирма за комплексно консултиране на ресторантския бизнес: Ивитал Консулт , създател е на „Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите” и е организатор на кулинарния фестивал „Пъстра трапеза”.
Представям ви Пеньо Иванов !


Преди няколко дни го поканих да ми гостува в „Канапе”. Честно казано, изобщо не се надявах на отговор. Не мога да ви опиша изненадата си, когато получих писмото с положителен отговор! За мен това е голяма чест е първото, което ми идва на ум.
Отново ще благодаря, Сърдечно, за вниманието, гостуването и отделеното време!
В главата ми се въртят толкова въпроси: как е започнало всичко, как е постигнал всичко това и как го запазва... Всичко обаче е резултат на упорит труд, амбиция и талант!
Не бих искала да превръщам темата в интервю, затова няма да задавам въпроси.
Настанете се удобно, защото днес ще пътуваме на кораб в компанията на един талантлив българин - Пеньо Иванов!



За мен е удоволствие да гостувам в този блог!
Специално за приятелите на ” my candy kitchen” ще споделя любима част от моят живот и работа – круизите.
Стъпих на кораб със самочувствието на добър готвач, а останах изненадан, защото това самучувствие искаше още за световно ниво. Попаднах в един съвсем различен свят. Свят на лукс, блясък и разкош, в който кулинарията заема почитно място. Зад всичко това обаче стои труда на огромен екип от специализирани хора, в чиито ръце са поверени грижите за туристите. Не беше лесно, защото всичко това изисква голям капацитет от знания. Именно тук, получих повишение, което е голямо признание за мен.



На корабите прекарах две от най- интересните години в живота си. Преживях невероятни моменти, насладих се на живописни гледки, видях прекрасни места! Точно тук човек може да види, да разгледа, да се докосне до културите на други народи.
Пред очите ми сега е Пуерто рико, окъпан в танци, веселби и песни. Невероятен купон. Това не може да се преразкаже, трябва да се преживее!
Всички помним какво трескаво напрежение растеше във всички хора когато идваше милениума. И тогава на Коледа 1999 година в 17 и нещо акостирахме на пристанището на Пуерто Рико. Празника беше толкова силно концентриран във въздуха, че беше различно усещане. Вървиш по една уличка хората горе си празнуват, закачат се и се веселят. На една стена с лазар изписваха пожелания за Весела Коледа на различни езици и когато се появи и руския, това вече беше капак, изчаках ги всички надписи да се превъртят още веднъж защото си помислих че не съм видял добре.. имаш чувството че това е сценарий който някой е подредил и те е поставил там. За 2 часа се случиха невероятни неща. Разходих се и се качих на борда защото си имах работа.Тогава си пожелах да мога да разгледам това място и през деня, по светло. Познай какво стана. Следващият контракт хоум порт Пуерто Рико. Хайде 8 месеца… е още на третия месец помолих за преместване в Маями по лични причини. Но, беше хубаво.


На финал ще насоча вниманието ви към успешните проекти на Пеньо Иванов:

Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите 7




„Един от начините да събудиш заспалото съзнание е изкуството, защото то провокира нашите сетива, нашите емоции. А когато делата ни са съпроводени с дълбоката и непоклатима Вяра и Любов, Божията благословия се спуска над нас и ни води по правия път. Всяка дейност става изкуство, ако се върши с необходимата любов и мисъл, че е полезна за хората.”
Основна цел: да се съхрани българското духовно наследство и духовния потенциал на нацията чрез народно-художествените занаяти; певческо, музикално и композиторско изкуство; танцовото изкуство; актьорското изкуство; изкуството в областта на живопис, графика и скулптура; творчеството в областта на художествената литература; работа с децата в училища, читалища и Центрове за работа с деца в цялата страна.

 Ивитал Консулт



Е на разположение за много аспекти в Консултирането на ресторантския и хранителен бизнес. Консултирането включва подготвяне на проект за кухня, избор на оборудване, кухненски инвентар и посуда, подбор и обучение на персонала, изготвяне на основно меню, и играждане на НАССР за обекта, захранване и изграждане на ресторантски софтуер, Изготвяне на пакетни менюта, съставяне на стандарти с технология за приготянето на всяко ястие и др.

 Пъстра трапеза




Националният кулинарен фестивал „Пъстра трапеза” се провежда от 2008 г.

Идеи: Представяне на Кулинарния фестивал „Пъстра трапеза” в различни региони в цяла България. Демонстриране на ястия от Българската национална кухня, приготвени от български и чуждестранни готвачи, сготвени в професионална кухня. Събиране и показване на ястия с регионални рецепти в изложба, приготвени и представени от местни жители. Издаване на кулинарна книга – „Рецептите на баба”. Провеждане на конкурс за оригинални български рецепти „Рецептите на баба” – рецепти, събрани на уебсайта на Фестивала. Съхранение на уникални български кулинарни рецепти и издаване на кулинарна книга с рецепти, събрани по време на Фестивала. Представяне на шеф готвачи от чужди страни. Провеждане на състезания за млади шеф готвачи. Показване на първата национална изложба на детски рисунки с кулинарна тематика. Провеждане на дегустационни състезания.

Насоченост: Професионални готвачи, ресторантьори и представители на туристическия и хотелиерския бизнес; производители на хранителни и питейни стоки и продукти; професионални училища по туризъм и ресторантьорство; деца в училищна и предучилищна възраст; домакини; представители на всички села и градове, в които се провежда Фестивала.

Крайна цел: Запазване на кулинарните традиции чрез събиране, записване и съхраняване на кулинарното ни наследство.
Разпространение на събраните рецепти чрез електронни и печатни издания, национални медии, кулинарни медии, собствено кулинарно книжно издание.
Развитие на Българската кулинария, ресторантьорство и туризъм.
Развитие на самодейната дейност в региона и страната.
Развитие и разпространение на народните занаяти.
Запазване, съхранение и развитие на Българското кулинарно наследство.
Развитие на читалищната дейност и самодейните колективи.

Моят блог е твърде малък, за да отрази и покаже всички прекрасни проекти, идеи и снимки. Голяма част от тях може да откриете на сайтовете, които съм посочила в линковете.

Едни от най-важните неща в „Пазител на традициите“:









Прочетете Цялата Статия...

сряда, 25 януари 2012 г.

Свинско бабе в масло


Някои от вас може изобщо да не поглеждат тези ястия, но други пък ги обожават. В къщи ги обичаме, най-вече ако сме ги приготвили ние, разбира се. Няма механа, в чието меню да липсва това ястие.

Продукти:
1 свинско бабе
краве масло
червен пипер
черен пипер
сол
оцет
чесън

Приготвяне:
Сложете бабето в тенджера с вода, може и без капак, изчакайте да заври водата, и я излейте. Измийте добре тенджерата и бабето и отново го сложете в тенджерата с вода. Затворете плътно капака, врътнете клапана на тенджерата на степен 1 и оставете на силен огън, докато започне да излиза пара от червеният клапан. Намалете котлона на минимална температура и сварете шкембето в тенджера под налягане за 40 минути, от момента на завиране. Следете дали от клапана, където са степените излиза поне мъничко пара, за да е сигурно, че се вари.:) Отстранете тенджерата от котлона и изчакайте да се освободи парата.



Извадете го и го нарежете на малки парчета.
Запържете го в масло, добавете червен, черен пипер и сол, разбъркайте и отстранете от котлона, за да не загори пипера.
Изсипете в чиния и поднесете с оцет със скълцан чесън.
* Свинското бабе може и да не се запържва, а да се запече на фурна, като за целта след като се свари и нареже, се изсипва ва тавичка, добавят се бучки с масло, черен пипер и сол и се запича във фурната. Отново се поднася с чесън и оцет.

Чорба от свинско бабе се приготвя като чорбата от телешко шкембе.



Прочетете Цялата Статия...

вторник, 24 януари 2012 г.

Европейски ден за готвене с деца


Онзи ден коментирахме с Инчето, че вече си има ден за всичко:)!. Днес се отбелязва Европейския ден за здравословно хранене и готвене с деца. Реших да споделя няколко снимки от кухнята на Малкия готвач:). Извинявам се за качеството, но в движение трудно се снима:). Пожелавам ви един прекрасен ден, изпълнен с много усмивки и здравословни рецепти!











Прочетете Цялата Статия...

Меню с телешки дреболийки


Прекъснах за кратко българските рецепти, които започнах с цървулките. Сега продължавам.
Днешното меню е тематично, защото с телешки дреболийки приготвих няколко ястия. Ако и вие ги приготвяте на веднъж като мен, просто отделете черен дроб, да не го сварите всичкия:), защото за последното предложение се пържи.

Супа от телешки дреболии


Продукти:
½ Сърце
½ бял дроб
½ черен дроб
сол
черен пипер
чубрица
Застройка:
2 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
4-5 с.л. брашно

Червен пипер
масло

Приготвяне:
Сварете дреболиите в тенджера под налягане или обикновена тенджера.
Ако варите в тенджера под налягане не слагайте белия дроб, защото той се навдига и да не запуши клапана.
Като се сварят ги извадете и нарежете на дребно.
Направете застройката:
Разбийте яйцата с киселото мляко и брашното, добавете 1/2 от бульона и оставете да заври на нормален котлон при непрекъснато бъркане. След това излейте на тънка струя към бульона и разбъркайте. Добавете чубрица, сол и черен пипер.
В тиган на котлона разтопете масло и запържете дреболийките. Добавете червен пипер и отстранете от котлона. Изсипете в супата.

Яхния от телешко сърце


Телешкото сърце се готви точно както и телешкото месо. Така, че с него може да направите всички яхнийки, които ви идват на ум.
Аз направих следната:
Продукти:
½ Телешко сърце – сварено
1 глава лук
1 червена чушка
1 зелена чушка

Приготвяне:
Нарежете лука на полумесеци, а чушките на ивички.
Запържете ги до омекване в олио.
Добавете дреболийките, сол, черен пипер, чубрица и червен пипер.
Добавете бульон и оставете за 15 минути да се вари.
Ако не се сгъсти, може да добавите 1 с.л. брашно, разтворено в полувин к.ч. вода. Разбъркайте и оставете за още десеттина минути.

Пържен черен дроб


Това е любимата ми рецепта за приготвяне на дроб. Може да направите и свински по този начин. Става изключително крехък и много вкусен.
Преди 2-3 години открих тази рецепта:  e-kulinari

Дробът става изключително крехък.
ПРОДУКТИ:
0.5 кг черен дроб
1 яйце
1 -2 скилидки чесън
1 ч.л. смлян черен пипер
сол

ПРИГОТВЯНЕ:
Разбийте в купа яйцето, прибавете счукания чесън, черния пипер, солта. Дробът нарежете на филийки. Начукайте ги една по една и ги поставете в приготвената смес. Разбъркайте добре и ги оставете да престоят в сместа поне половин час, може и в хладилник, може и не:).
Изпържете ги в горещо олио. Не се овалват в брашно!

Прочетете Цялата Статия...

Чорба от телешки дреболии


Тази чорба приготвям като шкембето.

Продукти:
½ Сърце
½ бял дроб
½ черен дроб
сол
черен пипер
чубрица
Застройка:
2 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
4-5 с.л. брашно

Червен пипер
масло

Приготвяне:
Сварете дреболиите в тенджера под налягане или обикновена тенджера.
Ако варите в тенджера под налягане не слагайте белия дроб, защото той се навдига и да не запуши клапана.
Като се сварят ги извадете и нарежете на дребно.
Направете застройката:
Разбийте яйцата с киселото мляко и брашното, добавете 1/2 от бульона и оставете да заври на нормален котлон при непрекъснато бъркане. След това излейте на тънка струя към бульона и разбъркайте. Добавете чубрица, сол и черен пипер.
В тиган на котлона разтопете масло и запържете дреболийките. Добавете червен пипер и отстранете от котлона. Изсипете в супата.
Прочетете Цялата Статия...

Пържен черен дроб


Това е любимата ми рецепта за приготвяне на дроб. Може да направите и свински по този начин. Става изключително крехък и много вкусен.
Преди 2-3 години открих рецептата: e-kulinari

Дробът става изключително крехък.

ПРОДУКТИ:
0.5 кг черен дроб
1 яйце
1 -2 скилидки чесън
1 ч.л. смлян черен пипер
сол

ПРИГОТВЯНЕ:
Разбийте в купа яйцето, прибавете счукания чесън, черния пипер, солта. Дробът нарежете на филийки. Начукайте ги една по една и ги поставете в приготвената смес. Разбъркайте добре и ги оставете да престоят в сместа поне половин час, може и в хладилник, може и не:).
Изпържете ги в горещо олио. Не се овалват в брашно!

Прочетете Цялата Статия...

Яхния от телешко сърце


Телешкото сърце се готви точно както и телешкото месо. Така, че с него може да направите всички яхнийки, които ви идват на ум.
Аз направих следната:


Продукти:
½ Телешко сърце – сварено
1 глава лук
1 червена чушка
1 зелена чушка

Приготвяне:
Нарежете лука на полумесеци, а чушките на ивички.
Запържете ги до омекване в олио.
Добавете дреболийките, сол, черен пипер, чубрица и червен пипер.
Добавете бульон и оставете за 15 минути да се вари.
Ако не се сгъсти, може да добавите 1 с.л. брашно, разтворено в полувин к.ч. вода. Разбъркайте и оставете за още десеттина минути.
Прочетете Цялата Статия...

понеделник, 23 януари 2012 г.

2012 Китайска Нова година - годината на Дракона


Китайската Нова година (на китайски 春节, Чун Дзие) е най-дългият и най-важният празник в китайския календар. Според една легенда, в древността Буда поканил всички животни при себе си, за да отпразнуват Чун Дзие. Дванадесет животни дошли на празника и Буда кръстил по една година на всяко от животните, които го почели. След това Буда нарекъл всеки човек, роден в годината на определено животно да притежава някои от чертите на неговия характер.
По време на празненствата Чун Дзие китайците обличат червени дрехи и украсяват домовете си със стихове, изписани върху червена хартия. На децата се дават "щастливи пари", в червени пликове. Червеният цвят символизира огъня, който според китайските вярвания прогонва лошия късмет. / източник:уикипедия


Всеки народ си има традиции и обичаи, аз съм от тези широкоскроени хора, които с интерес следят празниците, любопитно чета материали за тях и понякога дори импровизираме поне с храната:), за да се докоснем до тези интересни култури.
  Дианка публикува чудесни идеи във връзка с този празник.
Ето и от мен две рибни предложения.

Салата айсберг с аншуа и рулца от червена херинга



Салата е моя импровизация.

Салата айсберг
аншуа
червена херинга
крема сирене
балсамико
зехтин
пармезан, настърган

Приготвяне:
Накъсайте салатата на едри парчета.
Сложете я в чиния и овкусете с балсамико и зехтин.
Поръсете с пармезан.
Добавете накъсаните рибки аншуа.
Направете малки рулца от херингата с крема сиренето и ги забодете с клечки за зъби.
Поставете ги върху салатата.

За червения хайвер от сьомга:

В комбинация с яйце, филенце от аншуа, краставица и декор от перца от лук

Прочетете Цялата Статия...

Цървулки със сирене и кашкавал


В унисон със зимните картини, които публикувах, реших да започна седмицата с рецепти от българската кухня. Първото ми предложение е за цървулки със сирене, които предлагат в доста механи, по различни начини и с различни плънки. Потърсих рецепта и открих във  Веселият готвач





за тестото :
150 мл. топла вода
10 гр. мая за хляб
1 1/2 с.л. олио
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
около 300 гр. брашно

за плънката :
около 120 гр. сирене
2 с.л. изцедено кисело мляко
допълнително:
80 гр. настърган кашкавал
чубрица
около 15 гр. краве масло




Замесете тестото от продуктите , показани в рецептата. Оставете го да втаса за около 45 минути.
Настържете сиренето на едро ренде , прибавете млякото и разбъркайте сместта добре.
Втасалото тесто разделете на 5 топки, които се издължават малко. Разточете всяка топка на кора с дебелина около 0,5 см .
Сложете върху всяка кора плънка. Обърнете краищата навътре , за да оформите цървулче.
Така оформените цървулчета поставете в намаслена тава и оставете да втасат около 10 минути.
Върху всяко сложете бучици краве масло и поръсете с чубрица .
Печете цървулките в предварително загрята фурна при температура 180 градуса.
Малко преди да са напълно готови ги поръсете с настърган кашкавал и запечете до златисто.


Прочетете Цялата Статия...