петък, 30 март 2012 г.

Цветен козунак


Това е най-сполучливия козунак, който съм правила, обем, конци, вкус! Абсолютно всичко... Убедена съм, че успеха си дължа на едно малко човече, което не спря да пипа с малките си ръчички. Вече познавате малкия ми Асистент, чиято дейност днес беше изключително продуктивна и разнообразна. Ръсеше брашното при точенето, по средата на месенето реши, че ще се къпе, а през цялото време все нещо му трябваше, дали вода или разни детски му работи:). И на финал, точно когато сплетох козунака, реши, че това тесто трябва да се яде и откъсна хей такова парче:), та имам "снаждане" на едното рулце:). И въпреки всичките тези истории работата с козунака през цялото време вървеше като по ноти.




Първо извадих продуктите и установих, че в кутията с млякото е останало малко, изненадата ми беше, че когато го изсипах в мерителната чашка количеството му беше точно толкова, колкото ми беше необходимо!.
Времето също беше с нас:), тъй като навън беше студено, в стаята Т, заради отопляването беше 26 градуса, точно идеална за козунаци.
Имах притеснения за снимките на финала, защото нямаше слънце, но за наш късмет се показа, точно на финала:).
Като се замисля всичко е било на наша страна, за което Благодаря!:)





Успях да направя поредица от помощни снимки, с които се надявам да улесня тези, които нямат опит с козунаците и понятия като втасване, шупване и разни други.
Рецептата, която споделям е съвкупност от няколко рецепти и идеи:

идеята за цвят: от тук

плетенето: : от тук, като кликнете върху "видео" при мен се сваля директно файла на компютъра.
Рецептата за тесто е  от Слънчевата кухня на Иринка , като съм направила леки изменения. Това тесто си го харесах миналата година и понеже съм му свикнала вече, му се доверих отново:).
Искам да споделя и още едно местенце, в което впоследствие открих подобни идеи, има интересни плетки, така, че може да погледнете и   тук.



Ако имах фризьорски салон и разбира се талант щях да сплитам козунаци по Великден! Като гледам какви красиви плитки се публикуват в интернет пространството само си представете ако се оформи козунак по този начин! Засега обаче се справих и сама, гледайки видеото.



Преди да пристъпя към рецептата, ще поясня за тези, които не знаят, че когато се прави козунак, Т в помещението трябва да е около 25 градуса, да не става течение, да се поддържа еднаква. Продуктите, извадени от хладилника, трябва да са престояли на стайна Т около 2 часа. Като пипнете яйцата, не трябва да са студени. Млякото може да го стоплите в микровълнова, но не го прегрявайте, да е топло, но не горещо.

Продукти:
за закваската: 7 гр. /едно пакетче/суха мая, 1 ч.л. захар, 175 мл топло прясно мляко, 100 гр. брашно

за тестото:
600 гр. брашно + допълнително за омесване
4 яйца на стайна температура
2 жълтъка на стайна температура
125 гр. меко масло / хубаво!, престояло на стайна температура
125 гр. захар
кората от 1 лимон и 1 портокал
1ванилия

Приготвяне:

Закваска:
Сипете в купа млякото и добавете маята и захарта. Разбъркайте добре, да се разтвори маята и покрийте с прозрачно фолио и отгоре с кърпа.


маята, разтворена с млякото и захарта

Оставете за 10 минути да шупне.


маята, след 10 минути - "шупнала"

Добавете 100 гр. пресято брашно, разбъркайте, до еднородност и покрийте купата с прозрачно домакинско фолио и кърпа.


маята с брашното

Оставете за 30 минути, отново да шупне.


закваската е готова

Тесто:
В голяма купа сложете пресятото 600 гр. брашно и направете кладенче. В него изсипете закваската, яйцата, жълтъците, маслото, захарта, лимоновата, портокаловата кора и ванилията.
Разбъркайте добре с миксер с приставки за тесто.

тестото се отделя от стените на купата

Когато тестото започне да се отделя от стените на купата, го прехвърлете върху набрашнен плот и месете с ръце около 10 минути, като се добавя още брашно при необходимост.

тестото преди втасване

Сложете тестото се в намаслена купа, покриийте с прозрачно кухненско фолио и кърпа или леко одеало и го оставете да втаса в затоплено помещение за около 1- 2-3 часа, или докато удвои обема си. Температурата в моето помещение беше 26 градуса и втаса за около 1 час.

тестото е удвоило обема си

След като е готово се „удря“ в кухненския плот няколко пъти.

Разделете тестото на 6 равни части.


Боядисайте всяка част с различен цвят боя: аз използвах: жълт, син, червен и зелен цвят, направих лилав от син +червен, и последната част оставих „натюр”.


Разточете всяка топка на тънка правоъгълна кора, с дебелина не повече от 5 мм. Ширината и височината нямат значение, важното е после всичките да са горе-долу равни:).
Намажете всяка кора с разтопено масло и я навийте на руло откъм дългата страна.





Така, получавате 6 ленти, с различни цветове.



Усучете ги в единия край, за да се захванат една в друга и започнете плетенето.


Не мога да го описвам с думи, ще стане много сложно, затова прилагам снимки от процеса, или вижте клипчето от линка, в началото.
















След като сте оплели козунака, леко го претърколете напред назад, така е във видеото:).
Намажете с олио тава и поръсете с брашно.
Изтръскайте излишното брашно и поставете козунака да втасва отново до удвояване на обема.


Когато е готов го изпечете в предварително загрята между 160 – 180 градуса фурна, за около 1 час. При мен печенето беше първоначално на 190 градуса за 10 минути, бързо сложих фолио отгоре над козунака и след това намалих на 170 градуса за още 30 минути. Общо печенето продължи 40 минути. Всичко зависи от големината на козунака и силата на фурната. Пека без винтилатор.
Предварително може да го намажете с разбит жълтък, но е възможно да ви загори отгоре при печенето.


Проверете с клечка за зъби дали е готов: забодете клечката в козунака и ако я извадите и няма нищо полепнало по нея, значи е готов.
Изключете фурната и оставете вратата й леко открехната и оставете така за около 15 минути. След това извадете козунака и го намажете с четка със захарен сироп / аз го правя в микровълнова загрявам малко вода със захар, в съотношение 1:1/, може да го направите на котлон. Намажете козунака и го поръсете със захар кристал.



Оставете го в тавата, в която сте го пекли да се охлади, без да го завивате. След около ½ час го покрийте с кърпа.
В никакъв случай не чупете и не режете козунака преди да е изтинал! Това ще го втести!
Конците на козунаците се виждат, когато се разчупят, затова отчупих едно парченце:). Цветовете и плетката на този козунак са много красиви при разрез.













Прочетете Цялата Статия...

Панирана пушена скаморца


Няколко пъти се "заглеждам" по това сирене. Накрая се престраших :). Взех си пушения вариант. Първоналния му вкус ми напомня за пушен кашкавал или пушено топено сирене, но по-различно, разбира се. Реших да го панирам, все пак панираните ястия са едни от любимите ни. Панирах го точно както и кашкавал.





Продукти:
1 сирене скаморца, пушено
1 яйце
6 с.л. галета
6 с.л. брашно

*Количеството на продуктите е относително.



Приготвяне:
Нарежете скаморцата на филийки, с дебелина между 5мм - 1 см.
Сипете в купа студена вода с няколко кубчета лед.
Сложете резените сирене вътре. Не е нужно да преседяват дълго, просто ги дръжте в купата, докато работите.
Изваждайте ги едно по едно и ги потапяйте хубаво първо в брашно, след това в разбито с вилица яйце и накрая в галета.
Много важно е, когато потапяте в брашно, да покрие добре отвсякъде, за да не пробие панировката при пърженето.
Сложете олио не повече от 1 см височина в тиган да загрее. Може да работите и на максимална степен на котлона. Изпържете от двете страни.
Извадете върху домакинска хартия, твърда салфетка да се изцеди излишната мазнина.

Прочетете Цялата Статия...

четвъртък, 29 март 2012 г.

Октопод карпачо


Ако обичате октопод или ще го приготвяте за пръв път може би това е най-подходящата рецепта.
Октопода става крехък и вкусен, разбира се ако сте му фенове:).
За пръв път преди няколко години пробвах октопод, бяхме на гости , беше приготвен само сварен със сол. След това си го приготвих и в къщи по същия начин - сварен и със сол. Не е лош, но някак си му трябва още нещо. Всъщност, най- важното при октопода е варенето, а как ще го овкусявате е въпрос на избор.
Адаптирано от: тук.


Преди да напиша рецептата искам да споделя нещо много важно за октоподите: В Гърция казват, че като хванеш октопод трябва да го удариш в скалите 100 пъти/ ние правим същото с тестото:)/, с цел омекване на мускулите. В магазините, пресните октоподи са обработени и не е необходимо в къщи да ги "омекотявате":), мисля, че ги обработват с някакви машини. Замразените октоподи също са обработени, чувала съм, че ако вземеш замразен октопод, трябва да го потопиш първо във вряща вода, след това веднага в студена, пак се прави с цел да стане крехък при варенето.

Ако се притеснявате си вземете голям октопод, за да пробвате вкуса му, може да пробвате с бейби октоподчета, които продават в Метро. Същите са, просто са малки на тегло и обем:).

И така ето рецептата за пресен, купен октопод:):

Продукти:
1 октопод, около 1 кг, пресен
1 морков
1 лук
1/2 ч.ч. бяло вино
черен пипер
риган / във видеото се добавя дафинов лист, хвойна и целина/
сол

За дресинга:
прясно изцеден лимонов сок
зехтин
сол
черен пипер
по желание магданоз, ситно нарязан



Приготвяне:



Почистете октопода и го измийте. / изрежете „окото”, което се намира в центъра и почистете от мастилената течност, ако има такава. Почистете от пясък или други полепнали елементи/.





Сложете в тенджера октопода. Добавете вода/ малко над него/, морков, лук, може и ½ ч.ч. бяло вино, черен пипер, риган, сол. Ако се наддига при варенето, може да го затиснете с купа или чиния. Сварете го до омекване, не трябва да се преварява, защото може да стане твърд. Проверявайте с вилица- като бодете трябва да влиза лесно, без съпротива.
Моят октопод тежеше 1 кг и се свари за 1 час.



Извадете го и отрежете пипалата, останалата част нарежете на едро.



Изрежете гърлото на бутилка и натъпчете парчетата и пипалата. Пробийте с нож отдолу бутилката, за да изтече отделената течност.






Натиснете хубаво, да е плътно, ако е необходимо затиснете с нещо. Във видеото се разрязва бутилката отгоре и се „затваря”, след което се опакова с фолио.
Приберете в хладилник за една нощ или докато се желира.
Извадете и нарежете на тънки филийки.


Смесете лимонов сок, зехтин, сол и черен пипер, разбийте с вилица. Полейте октопода с дресинга.


* Карпачо е ястие, изобретено във Венеция и е наименувано на художника Виторио Карпачо. Картините му приливали в различни отенъци на червеното.
Самото ястие първоначално се е приготвяло от тънки филийки сурово говеждо месо, със специален сос.
Днес това ястие се приготвя от различни меса и риби, нарязани по този начин, т.е. самото нарязване се нарича карпачо.   източник


Прочетете Цялата Статия...