Страници

Геопарк Искър - Панега


Ако обичате разходки сред природата, значи тази определено ще ви допадне.
Началото на парка е до гр. Луковит - ако идвате от София - точно преди Луковит - в ляво.

Пържени пикантни калмари


Тази рецепта открих тук. Ако обичате калмари, определено ще ви допадне.

Горещи испански картофи

 

Тази рецепта е по идея от горещите испански картофи от МОЛ-а.

Печени пресни сладко-кисели картофки



Най-вкусно е с малки пресни картофки, които са чудесна гарнитура към всякакви меса и риба. Рецептата е от блога на Рони( тук).

Рецепти за картофи на фурна

Картофите са едни от най-често използваните продукти в кухнята, а рецептите с тях са много и разнообразни. Днес, в една публикация ще събера няколко рецепти с картофи, които са много вкусни, а за повече идеи и рецепти с картофи може да погледнете тук.

Огретен с картофи, броколи и пиле


Днес ще споделя една много вкусна и интересна рецепта. Гледах я при Рудолф, по Ютилисима. Той използва карфиол, аз го замених с броколи.

С нож и вилица в ръка и с Ивана на едно канапе

Тя е прекрасна, усмихната и щастлива! Според нея, ако трябва да избираш между две неща, избери онова, което не си опитал. Пий шампанско без повод и не отказвай, когато те черпят с домашни сладки!:) Познахте я със сигурност, а в последно време към думите свързани с нея, най-често се срещат артишок и аспержи. Рецептите, които ни поднася са толкова интересни и различни, че с удоволствие ги следя. А начина по който пише публикациите си винаги ме е впечатлявал. От този блог струи любов. Винаги съм се зареждала с много положителни емоции. Удоволствие за мен е днес да посрещна скъп гост - Ивана! Каквото и да напиша за нея няма да е достатъчно, затова си вземете ножчето и виличката и заповядайте с нас:)


Захарни петлета, Етъра и Соколски манастир


АЕК "Етър" е първият по рода си музей в България. Той е открит на 7.09.1964 г. Идеята за създаването му е на Лазар Донков. В музея има 50 обекта - технически съоръжения на вода, къщи със занаятчийски работилници и обекти с обществено значение. Чрез музея са пресъздадени архитектурата, бита и стопанското минало на Габровския край през Възраждането - втората половина на ХVІІІ в. и ХІХ в. Изграждането на музея се осъществява чрез реставрация на обекти, пренасяне на оригинални съоръжения и пресъздаване на сгради. Тук са съхранени не само народните традиции, но посетителите стават част от тях. Може да се наблюдава технологията на изработка на всички предлагани изделия.

Печени круши със синьо сирене

Дата на публикуване: 21.04.2012 г.
Дата на обновяване: 27.06.2020 г.


Продукти:
2 круши
1 с.л. сладко вино или 2 с.л. захар Мусковадо + 2 с.л. масло
няколко сушени боровинки
синьо сирене около 4 ч.л. (Горгонзола или др.)
счукани орехови ядки

Палачинки с извара


Разнообразието от палачинки е огромно. Съществуват толкова видове и сладки и солени, с различен състав и различни плънки. Рецептата, която заглеждам от известно време е за палачинки с извара. Интересни са, могат да се поднесат в сладък и солен вариант.

Пилешки бутчета по гръцки

Дата на публикуване: 19.04.2012 г.
Дата на обновяване: 28.07.2019 г.


Сигурно ги познахте:) бутчетата по гръцки, по рецепта на Пепчо, която пък аз открих при Роси, защото тогава още не следях Пепчо. Дълга и широка стана за обяснение, но Пепчо сега си я следя:).
И понеже няколко пъти вече приготвям тази рецепта, реших да я обновя. Пепчо все още си я следя:), бутчетата са все така вкусни, просто снимките са малко по-нови и направих съвсем малки промени.

Троянски Балкан


Троянския манастир "Успение Богородично" е третия по големина в България след Рилския и Бачковския манастири. В главната църква на манастира се пази иконата "Пресветая Богородица Троеручица", която е дело на тревненски иконописци.
Манастира вътре е много красив, изпълнен с дърворезба.

Канапе с Елена Димиева


Празника е празник, защото е споделен! С близки, приятели, обичани хора... Щастлива съм, че днес имам специален гост. Една дама, която е толкова уверена в кухнята, че пренася това и на всички почитатели на блога си. Дама, за която вече споделих  личното си мнение , но която заслужава всеки комплимент и похвала! За да не се повтарям, ще споделя само, че е прекрасна, уважавана от мен и ценена като приятел, дори и виртуално. Щастлива съм, че днес ще споделим празника заедно с Ели и изразявам благодарността си за отзивчивостта и прекрасните Великденски вкусотии, които е приготвила!Ели, честит празник, мила, честит и на вас приятели, още веднъж! Заповядайте при нас!:

Христос Воскресе!


Христос Воскресе! И нека Светлината на неговото Воскресение да озари живота ни и да ни дари здраве, щастие, топлина и благополучие! Честит празник, приятели!

Козунак със заквасена сметана


Великденският ни козунак тази година е по рецепта на  Ева , много изкушаващо го представиха  Роси  и  Мина . При Роси има и видео на начина на сплитане.

Боядисване на Великденски яйца


Реших да събера в една публикация няколко техники при боядисването на яйца, а също и боядисване с различни видове бои. Снимките са от различни години.

Велика събота


Събота... шест сутринта... извадих продуктите за козунаците и яйцата от хладилника, за да отлежат на стайна Т. Почивка, до 8 :). Замесих тестото за козунака и го оставих да втаса за 30 минути. Кафе с приятелки, от блоговете:).

Великден - традиции и обичаи



Скъпи приятели, с тази публикация искам да ви пожелая весело посрещане на най-Светлия пролетен християнски празник - Великден!
Ще обърна внимание на някои от традициите и обичаите, свързани с празника и ще споделя интересни легенди и игри за децата.

Писани яйца за Великден


Боядисахте ли яйцата днес? Аз ще ги боядисвам в събота, днес направих опит с писане на яйца и понеже съм доволна от резултата, реших да го споделя:). Имам една чудесна книга с подробни описания за различни техники и тънкости. Наистина има страхотни неща!!! Представете си цяла книга със съвети, идеи и методи на писане! Ще споделя какво точно направих аз, като се придържах към съветите от книгата.

Сандвич Зайче


След поредицата от моркови, дойде време и за Зайо :). Няма да пиша рецепта, по-скоро това е идея за сандвич, продуктите се виждат: филе, крема сирене, хляб.
Това е, да ви е сладко и вкусно:)

Кошнички от бутер тесто и идея за Великденска декорация


Вчера насадих моркови, днес ще садя леща:). Е, освен леща и разни други неща.
Ще ви покажа и едни прекрасни кошнички, идеята за които открих тук Благодаря!

Великденски морковчета


Ето ги и моите морковчета:). Открих идеята при Бети, от hungryhappenings ,  Бубу, ги включи в прекрасния си проект:   2 седмици до Великден, а като гледам и галерията на Бети с последователите на рецептата, явно наистина всички са впечатлени! Прекрасна идея!
Бубу е използвала тесто за кроасани, Бети, също, аз реших да ги направя с тесто за пица.

Разходка до Търново


Очаква ни една интересна седмица, изпълнена с вкусни и интересни предложения за Великден! Всъщност от няколко дни вече се наслаждавам на прекрасните ви творения:). Реших да отдъхна за малко, преди да се впусна отново в кулинарните си приключения :). Предлагам ви да се разходите с мен до един от старинните градове на България. Определено има какво да се покаже в този град, може дори да прекараш няколко дни там, без да усетиш колко бързо минават часовете.

Цветница и моето гостуване при Мария

източник на изображението:wikipedia

Днес е един от големите християнски празници! На този ден християнската църква празнува влизането на Иисус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха. Според новозаветните евангелия, Христос пристига в града, яздейки магаре, а вярващите го посрещат, като разстилат пред него дрехите си и маслинови клонки. На този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. Окичват с върбови клонки портите и се сплита венче от осветената в църквата върба. Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Иисус Христос.

Честит празник на всички, носещи прекрасните имена на цветя и растения!

Днес за мен е и един специален ден, тъй като Мимето ме покани на гости, в нейната кухня!  Заповядайте да празнуваме заедно ! Рецептите може да откриете при Мария, или в линковете под снимките:) 


Предястие – салата „ Пролетни цветя”


Основно” Агнешки котлет със зеленчуци на фурна”


Десерт „ Мъфини – пеперуди”


Шоколадово-ягодово букетче

Шоколадово-ягодово букетче


Шоколадовото букетче, от гостуването ми при: Мимето Едва ли ви е непознато това удоволствие, но все пак ще приложа рецепта:).

Мъфини – пеперуди


Адаптирано от:тук

Десерта, от гостуването ми при Мимето За тези мъфини използвах готова смес за мъфини и крем Paradies  Dr. Oetker, ягода без варене.

Агнешки котлет със зеленчуци на фурна


Това ястие приготвих, за гостуването си при Мимето, по рецепта от тук.

Предястие – салата „ Пролетни цветя”


Предястието, което направих за гостуването си при Мимето
Често изрязваме цветя, за сандвичи, хапки и т.н.Видях идеята на снимки в интернет. Не съм се придържала към рецепта. Нарекох го предястие- салата, тъй като сами ще видите, че за продуктите, които използвах просто няма  друго определение:).

Великденско панетоне с ягоди, сметана и шоколад


Идеята открих на две места: тук и тук
За тестото на панетонето използвах рецептата, която вече ви показвам няколко пъти и отново ще споделя снимките от изпълнението стъпка по стъпка, за да е удобно, и да не пренасочвам към другите ми рецепти.
Соса и декорацията са по рецептата от линковете.

Мъфини с шоколадови яйца

Дата на публикуване: 04.04.2012 г.
Дата на обновяване: 11.05.2020 г.


Идеята за тези интересни мъфини е популярна в интернет. Основно се прави с мини шоколадови яйца с крем - Cadbury Creme Egg, но могат да се възпрозиведат както с друг вид мини шоколадови яйца, така и с някакви бонбони, като Рафаело, Фереро и т.н.
Първият път, когато ги направих, използвах готова смес за мъфини, като я приготвих според указанията на опаковката, мини яйца си харесах на Киндер като размер. Освен размера, също е важно яйцата да са с пълнеж.

Великденски козунак


Споделям още един козунак, който правих миналата година. Тестото е като на другите, които публикувах, оформянето е различно. За по-голямо удобство ще споделя отново подробно процеса на правене.

Козунак "охлювчета"


Този козунак правих миналата година и тъй като сега е сезона на тези вкусотии, реших да го публикувам. Много вкусен, интересен и любим на моите деца! За тесто използвах рецептата, която почти винаги използвам, тъй като съм й "свикнала", а идеята за оформянето и плънката взех от тук, има много интересни идеи.

Честит 1-ви април от... Габрово


Честит ден на хумора и шегата! Откъде и откога точно е този празник, не знам. В интернет има много истории за това. По-важното е, че днес е ден за шеги, настроение и много усмивки:). Мен ме излъга само Дребосъчето, съвсем неумишлено, де:). Сутринта каза: "Мамо, навън дъжда е натрупал сняг по дърветата". Всъщност наистина валеше дъжд, но не беше натрупал сняг, а дърветата бяха нацъфтели. Та се посмях на детските историйки.
1 април е ден на остроумните, досетливите и веселите. Първото място,за което се сещам като чуя шеги е Габрово. Като малка имах една книжка с Габровски шеги и много се смеех с историите в нея.
Освен това днес Дома на хумора и сатирата чества своите 40 години от създаването си, та решихме да го посетим.
Надявам се да ви предам част от настроението, с което се заредихме.