четвъртък, 31 май 2012 г.

Зебра кейк и разходка в Зоопарк София

Преди доста време съм го гледала в интернет. Преди няколко дни в "Блоговодител" във Фейсбук. А след това го видях и при Мони. Вече не търпеше отлагане:). Направих, го, получи се, но като, че ли трябваше да сипвам по повече лъжици от сместта, за да станат по-широки и по-ясно изразени ивиците. Всъщност, Мони го е казала в рецептата - 3-4 с.л. от сместа:), ама няма кой да слуша:).

Адаптирано от: Магия с Мони


Продукти:

4 яйца
250 гр. захар

1 шушулка ванилия или 1 ванилена захар
250 мл прясно мляко
220 мл олио
300 гр брашно
1 с.л. бакпулвер, Dr Oetker
щипка сол
1 с.л. какао на прах / неподсладено /





Приготвяне:

Разбийте яйцата със захарта до побеляване на сместа.
Добавете ванилията, прясното мляко и олиото и разбъркайте внимателно с дървена лъжица или шпатула.
В суха купа пресейте брашното с бакпулвера и солта.
Започнете да добавяте по няколко лъжици от сухата смес към яйчната, като разбърквате внимателно с дървена лъжица. Ако ви се образуват бучки, може да разбиете за кратко с миксер.
Разделете сместа на две равни части и към едната добавете пресятото какао. Разбъркайте внимателно.
Включете фурната да загрява на 180 градуса.



Вземете кексова форма с падащ борд и я намажете по дъното с олио и посипете с брашно. Не я намазвайте отстрани по стените. / Аз използвах хартия за печене /.
Изсипете точно в центъра една лъжица от бялата смес.
В центъра на бялата смес изсипете 1 лъжица от кафявата смес.
Продължете така, като редувате смесите, докато свършат.

* Ако искате по-дебели шарки - сипвайте по 3 с.л. от смесите. Ще стане по-ясно изразено.

Сложете кекса в предварително загрятата фурна и го изпечете за 40 минути.
Проверете с дървено шишче или клечка за зъби.

Извадете от фурната и оставете за 15 минути да се охлади във формата.
След това внимателно отстранете борда и преместете кекса върху решетка, до пълното му изстиване.






И в унисон с днешната рецепта - една разходка в Зоопарк София, която направихме миналата пролет, да не си помислите, че само ходя насам-натам, ей:). Имам си разни снимчици и им чакам удобния момент за публикуване.
















Прочетете Цялата Статия...

Панирани цветове от тиквички с аншоа и пармезан


За пръв път, като че ли видях тази рецепта при Камелия Воче в Черешката на тортата. Срещала съм я и във много кулинарни блогове. Може да ги панирате без да плънка, може да ги напълните с яйца и сирене, кашкавали, сирена или каквото пожелаете. Може да промените панировката и да направите вашата любима.

Ето тук, може да видите различни варианти на изпълнение, все вкусни:):

http://zi4e57.blogspot.com/2011/08/blog-post.html
http://buonafurcettaivana.blogspot.com/2011/11/blog-post_15.html
http://www.mycookingbookblog.com/?p=4561

Ето и моят вариант:



Продукти:
Цветове от тиквички около 10 бр.

1 яйце
2 с.л. брашно
2 с.л. вода
сол

за плънката:
филенца аншоа
настърган пармезан



Приготвяне:

Измийте внимателно цветовете.
Оставете ги да се отцедят.
Извадете тичинките.
Във всеки цвят поставете по едно филе аншоа и поръсете пармезан.
Разбийте яйцето със солта с вилица.
Добавете брашното, разбийте и разредете с водата. Да се получи смес като за палачинки.
Загрейте олио в тиган.
Потопете цветовете в сместа и ги изпържете от двете страни.

Извадете ги върху домакинска хартия да се отцедят от излишната мазнина и ги сервирайте с чеснов или друг сос.



Прочетете Цялата Статия...

сряда, 30 май 2012 г.

Ягодова лимонада и салата от ягоди с козе сирене


Вече на няколко места засичам тази освежаваща напитка. Може да я видите при Ева Тонева - фууд стайлинг, или в Кулинарни мисли и разни други неща. Бих я опитала навсякъде с голямо удоволствие:).


Продукти за 4 чаши:

3 ч.ч. Сода/ газирана вода/
1 ч.ч. Пасирани ягоди
сок от 1 лимон
1 с.л. Захар



Приготвяне:
Захарта, пасираните ягоди и сока на лимона се разбъркват добре, може и с пасатор.
Добавят се към газираната вода. Напитката се разбърква и се налива в чаши, добавят се кубчета лед и се декорира с листа мента.

Микс салата с ягоди и козе сирене


Продукти:
микс от зелени салати
козе сирене
оцет балсамико - тъмен
мед
ягоди


Нарежете сиренето на филийки и го запечете на тефлонов тиган на котлон, без мазнина или с няколко капки зехтин.
Накъсайте салатите и ги поставете в купа.
Върху тях подредете ягодите и козе сиренето.
Поръсете с балсамико и мед.

Прочетете Цялата Статия...

Екопътека Негованка


Тази екопътека е първата в България. Много живописна и красива. Намира се при с. Емен, Великотърновско.
За съжаление обаче в момента мостчетата са разрушени и е не възможно да се преминава по тях, но въпреки това екопътеката е достъпна отгоре по каньона. Съвсем проходима е и гледката отгоре е много красива.

Ако идвате от Велико Търново има табела за комплекс имението, с. Емен, отбивка на главния път София-Търново е. Емен е на не повече от 10 км от главния път.
Екопътеката започва веднага след селото. Ако следвате табелата с кола може да отидете до началото, където се намира пещерата.



От там може да продължите разходката си по реката, но ние като изминахме известно разстояние, срещнахме чужденци, които казаха, че натам е недостъпно вече. А и видяхме хора отгоре по каньона.








Пуснахме няколко корабчета в реката и се върнахме.


Излиза се отново на пътя и на завоя има нещо като малък паркинг и горичка. Там, където е гората има табелка "водопад".
Минава се за кратко "през горичка по пътечка":). След това се тръгва "по ръба на каньона".





Съвсем не по ръба, има доста широка пътека:). На места се минава през горички:).




Ето мостчетата, по които сега не се преминава, има предупредителни табели.



А ето от това място преди се е стигало до водопада. Сега не знам откъде е възможно, но видях долу при водопада фотограф със статив, Ако някой знае откъде се минава, моля да сподели:).



Снимах водопада отгоре от скалите.



Като се разходите още малко в далечината ще видите езерото:



Ние не ходихме до него, защото като, че ли се минаваше през гора, но малко стръмничко ми се стори.
Върнахме се обратно. Пак ще се повторя, но тази пътека е много живописна! Наистина отгоре гледката е невероятна!
След разходката е нужна е почивка, за което в селото са се погрижили доста добре. Има два комплекса: Имението и Негованка. Ние посетихме Имението:






Препоръчвам го, и обслужването и мястото и кухнята са на много добро ниво!






Прочетете Цялата Статия...