сряда, 27 юни 2012 г.

Пържени пилешки крилца с подправки


Тази рецепта е много лесна и бърза. Всъщност това са класически пържени пилешки крилца, но с подправки.



Продукти:
пилешки крилца
200 гр. брашно
подправки по желание по 1 ч.л. от всяка:
риган, босилек, черен и червен пипер, сол, кубче пилешки булон(ако използвате бульон не добавяйте сол)



Почистете крилцата и ги нарежете. Може да отстраните най-тънката част.
Разбъркайте брашното с подправките и потопете хубаво крилцата в брашното.
Изпържете в загрята степен на нормална сила, примерно от степен 9 на 6 или 7.
Олиото да ги покрива до полувината. Пържат се от двете страни.


Прочетете Цялата Статия...

Руло с вишни


Това руло го гледах по Юлисима.
Много ефектно, може да рисувате каквото пожелаете, при Йоли в блога е с грозде, а по тв го направи с череши.

Наистина е много оригинално!
Адаптирано от: Вкусно с Йоли





Продукти:

за блата:
2 яйца
60 гр захар
50 гр брашно
1 ванилия

за крема:
400 гр заквасена сметана
1 ванилия
200 гр пресни вишни / може и замразени или череши
захар на вкус за вишните
1 пакетче желатин Dr Oetker
пудра захар на вкус за сметаната


захар за овалване на рулото

Продукти за цветните рисунки:

2 с.л. меко краве масло
2 с.л. захар
1 белтък
2 с.л. брашно
сладкарски бои за оцветяване



Приготвяне:

За рисунките:
Разбъркайте всички съставки за цветните рисунки, до получаване на еднородна смес.
Разделете я в чашки и я оцветете в цветове, които са ви необходими. Приберете ги в хладилник.
* Тавата ми е с вътрешен размер: 30/36 см.

Нарисувайте върху парче хартия, с големина на тавата за печене с молив фигурки на череши. Обърнете хартията, така че рисунките да останат отдолу, за да не се отбележи молива върху тестото.



Вземете сместа от хладилника и я разпределете в пошове с тънки накрайници, или пък фунийки, изработени от алуминиево фолио или хартия за печене.
Нарисувайте върху хартията орнаментите и я приберете във фризера/ камера/.


Кремове:

Направете желатина:
Сипете в чаша 60 мл студена вода.
Изсипете желатина вътре. Не разбърквайте.
Оставете около 10 минути да набъбне/ става като гъба/.
Сипете в съд на котлона вода. Сложете чашката с желатина вътре / водна баня/, да се загрее. Не трябва да завира водата!!!

Разбъркайте сметаната със захарта с телена бъркалка или вилица.
Прибавете полувината желатин, ванилията и разбъркайте много добре.
Оставете крема в хладилник, за да започне да се желира.

Сложете вишните на котлон в тенджерка с малко захар да заврат, докато захарта се разтвори и пуснат сок. Отстранете от котлона.
Сипете останалото количество желатин в горещите вишни и разбъркайте.
Оставете ги да се охладят, приберете ги в хладилник, за да започнат да се желират.

Блат:

Разбийте яйцата със захарта на пухкав крем.
Добавете пресятото брашно и ванилията и разбъркайте внимателно с дървена лопатка или шпатула.
Извадете от фризера хартията с рисунки и го застелете в тавата.
Сипете отгоре сместа за блата и внимателно загладете.
Изпечете рулото за 10 мин. в предварително загрята на 180 градуса фурна.



Извадете го и го оставете леко да изстине.
Обърнете го върху леко навлажнена кърпа и внимателно отлепете хартията.




Поставете върху блата чисто парче хартия и го завийте на руло. Шарките трябва да останат от външната страна. Оставете така докато се охлади.



Развийте рулото, отстранете хартията и го намажете със сметановия крем и след това сложете на места от крема с вишните. Кремовете не трябва да са напълно желирани, а с по-креместа структура.



Навийте рулото отново и го обвийте в лист алуминиево фолио.



Оставете го в хладилника за 12 часа, за да се стегне добре.
Преди сервиране го оваляйте в захар.







Прочетете Цялата Статия...

Трявна - стария град


Отново калдъръмени улички и пътуване във времето, но този път в Трявна. Едно местенце, съхранило нашата история през Възраждането, с неповторим облик, с уникална архитектура.


Сградата на общината
Красива сграда, а цветята привличат погледа отдалече.




Музей на азиатското и африканско изкуство
Единствен по рода си в Източна Европа.




Площад "Капитан Дядо Никола"
Единствен в България напълно запазен ансамбъл, включващ църквата "Св. Архангел Михаил", Старото школо, Часовниковата кула с кивгирения мост,

Църква "Св. Архангел Михаил"




Старото школо 
Строено е 1836 г. - 1839 г. а мястото е било подарено от църквата “Архангел Михаил”. Средствата били дарени от тревненският търговец Никола Стоянов – Бояджийкин.





Часовниковата кула
Построена е през 1814 г., висока 21,15 м, през 1815 г. е монтиран часовников механизъм.
Според легендата, за да се получи разрешение от османската власт за строежа на кулата, тревненки трябвало да се откажат да носят сокай - традиционният накит за глава, приличащ на царска диадема.




Даскаловата къща
Строена е 1804 - 1808г. за двама от синовете на чорбаджи Христо Даскалов.
В нея се помещава музея на резбарското изкуство.




Улица на занаятите Петко Рачов Славейков /Чаршия с дюкянчета, механи











църква „Св. Георги”


Красив град е Трявна, добре поддържан, чист, с много цветя. Приятно и спокойно, очарователно място!

Прочетете Цялата Статия...

Шницели от кайма


Това е любимата ми рецепта за шницели, открих я миналата година при Вероника и оттогава все по нея ги правя. Записвам я и тук, за да ми е под ръка:).
Адаптирано от: Ginger cookies




Продукти:
500 гр кайма смес / телешко и свинско
1 филийка стар бял хляб /потопена в прясно мляко и изцедена
1 яйце
1 глава лук / настъргана на ситно ренде
черен пипер
чубрица
сух риган
3 щипки червен пипер
сол / ако каймата не е солена

за панировката:
2 яйца
галета


Приготвяне:
Сложете всички съставки за шницелите в купа и ги омесете добре.


От прозрачно домакинско фолио изрежете 5 правоъгълника или пък използвайте найлонови пликчета.
Разделете сместа на пет еднакви части и върху всяко парче прозрачно фолио поставяйте по една част от каймата, като я оформяте на шницел, с дебелина не повече от 1 см.


Подредете шницелите, заедно с найлоните един върху друг и ги приберете в камерата за 1 час.


Извадете ги.
Потопете всеки шницел в разбити яйца, след това в галета.
Загрейте олио в тиган първоначално на силна степен, след това намалете котлона. Примерно на степен 6 от 9., или 3 при максимална 4.
Изпържете до златисто от двете страни.
Извадете ги и ги оставете върху кухненска хартия да се отцедят от излишната мазнина.


Прочетете Цялата Статия...

понеделник, 25 юни 2012 г.

Руло Дъга


Преди няколко дни публикувах двуцветното шоколадово руло, е това е по същата рецепта, но в повече цветове, вдъхновение от природата:).
Дъгата - това интересно колоритно природно творение, колко легенди и истории се свързват с нея.
Дъгата се появява на небето, когато слънчевите лъчи докоснат капки вода в земната атмосфера.
Самата дъга представлява част от окръжност в няколко цвята.
Пълната поредица на цветовете е: червено, оранжево, жълто, зелено, синьо, индиго и виолетово.



Продукти:

блат:
3 яйца
140 гр. захар
140 гр. брашно
1 ванилия

сладкарски бои, Dr Oetker

крем:
100 гр. заквасена сметана
100 гр. бял шоколад




Приготвяне:

блат:
Разбийте яйцата със захарта с миксер докато се образува гъст крем.
Пресейте брашното с ванилията и го добавете на части към яйчената смес, като разбърквате внимателно с дървена лъжица, за да не спада обема.
Разделете сместа на равни части, според броя на цветовете, които използвате.
Към всяка част добавете боички и внимателно разбъркайте.



Застелете хартия за печене в правоъгълна тава.
Вземете пошове за шприц или изрежете найлонови пликове.
Сипете смесите в различни пошове.
Започнете да шприцовате дебели ленти по дължината или ширината на тавата, зависи дебело или дълго руло искате да получите. Този път ги шприцвах по ширина.
Редувайте цветовете.



Загрейте фурната на 170 градуса и изпечете за около 20 минути рулото.
Извадете от фурната и оставете за 5 минутки да се охлади, за да не се изгорите.




Навийте го на руло, заедно с хартията.
Оставете го да изстине така, докато приготвите крема.
Крем:
Разбъркайте сметаната с вилица или с тел.
Сложете я в съд на котлон и я загрейте на нормален огън. Не трябва да ври!
Отстранете я и добавете начупения шоколад.
Разбъркайте добре до пълното разтопяване на шоколада. Приберете за 1/2 час в хладилника. Сместа трябва да е като крем.


Сглобяване:
Развийте внимателно рулото, отстранете хартията и го намажете с крема.
Навийте отново на руло.
Завийте го във алуминиево фолио и го приберете в хладилник за няколко часа да се охлади.






Прочетете Цялата Статия...