понеделник, 30 юли 2012 г.

Един ден с гръцка кухня


Традиционните ястия е най-добре да се хапват там, откъдето са:). Но пък няма как целогодишно да сме там:). Така, че в къщи също има вариант да си направим едно кулинарно пътешествие.
Избрах за днес гръцко меню, с любими гръцки ястия.
Без претенции за автентичност, но пък с много гръцко настроение:).

Като начало Φραπέ - фрапе, задължително!



рецепта вече съм публикувала, но пак я посочвам за улеснение:

Продукти за 1 чаша 250 мл:
2 ч.л. нескафе
3 ч.л. захар
Студена вода
Мляко
Лед

Приготвяне:
Сложете на дъното на висока чаша нес кафето и захарта. Добавете около 1 см вода.
Разбийте с машинката за фрапе за 15 секунди, до получаване на пяна.
Добавете кубчета лед.
За черно фрапе чашата се допълва с вода.
За бяло фрапе чашата се допълва с вода и мляко.
Сервирайте със сламка.

Обяд

Τζατζίκι
рецепта



продукти:
краставица
изцедено кисело мляко 100 гр., аз открих Автентично гръцко изцедено в Кауфланд, иначе може всякакво :)
чесън: 2 скилидки, смачкани
копър: 1. с. л. ситно нарязан
Зехтин: 2-3 супени лъжици
Черен пипер: прясно смлян
Краставицата се обелва и настъргва на едро ренде и се оставя в гевгир за 2 часа да се изцеди.
В киселото мляко се добавят чесън, копър, зехтин и черен пипер.
Разбърква се добре.
Добавя се и краставицата.
Отново се разбърква.
Оставете дзадзики в хладилника за няколко часа.

Καλαμαράκια τηγανιτά - Пържени калмари
рецептата, отново съм публикувала



Продукти:
500 гр. пресни почистени бейби калмари
1/2 ч. ч. вода
1 ч. ч. брашно
Сол
черен пипер (за предпочитане бял)
Зехтин или олио за пържене

Приготвяне:
Нарежете калмарите на пръстени около 1,5 см, а пипалата оставете цели.
Сложете водата и калмарите в купа и ги оставете за няколко минути.
Смесете в купа брашното, солта и черния пипер. Изцедете калмарите и ги потопете добре в брашното.
Загрейте мазнината и изпържете по няколко калмара в продължение на 2 минути.
Може да ги изваждате върху салфетка, за да се отцеди мазнината.
Поднесете топли с лимон или сос по ваш избор.

Десерт: Плодова салата от пъпеш и диня с много лед



Този интересен начин за изстудяване на плодовете видях на плажа, огромни купи предимно с диня, пъпеш, киви и много лед.

Вечеря:

Χωριάτικη - гръцка салата
рецептата



Продукти:
4 домата
2 краставици
1 глава лук
маслини
сирене

за дресинга:
8 с.л зехтин,
2 с.л. лимонов сок,
1 ч.л. ябълков оцет,
1/2 ч.л. захар,
1/2 ч.л. сол,
1 ч.л. сух риган

Продуктите за дресинга се разбиват добре с телена бъркалка.
Доматите и краставиците се нарязват на кубчета , добавя се лука на колелца, маслинките и сирене на кубчета. Разбърква се внимателно и се полива с дресинга .

Μοσχάρι στιφάδο - Телешко стифадо
Рецептата добавям и самостоятелно в блога



Продукти:
1/2 кг телешко месо/ аз използвах контра филе /
5 с.л. зехтин
1/2 кг малки глави лук
1 скилидка чесън
1 глава лук
3 с.л. доматено пюре или 200 гр домати, консерва
1 ч.ч. гореща вода
2 с.л. винен оцет или 1/2 ч.ч. червено вино

1 дафинов лист
1 малка пръчка канела
няколко зърна бахар
сол
черен пипер, смлян

Нарежете месото на едри кубчета. Посолете и подправете с черен пипер.
Загрейте в тиган зехтина и сложете месото.
Обърнете го да се запечата от всички страни и го оставете да се пържи до зачервяване.
Добавете нарязаните скилидка чесън и глава лук и запържете до прозрачност на лука.
Добавете доматеното пюре, водата, оцета или виното и поправките. Аз канелата я добавих към края, за да не даде много силен аромат.
Намалете котлона и варете за около 40 минути под капак, добавете лукчетата и варете отново под капак до готовност.
Сервирайте с пържени картофи или ориз.

Десерт, отново плодове с лед







Прочетете Цялата Статия...

Μοσχάρι στιφάδο / Телешко стифадо



Стифадо е традиционно гръцко ястие. Представлява вид яхния с малки лукчета, месо, и подправки. Разгледах много рецепти и се спрях на тази.
В гръцките се среща вариант с оцет или с червено вино; с пилешко, заешко и телешко месо, с октопод; с различни подправки: канела , бахар, индийско орехче, дафинови листа; с различни добавки като гъби, картофи и моркови.
В крайна сметка това е вид яхния и всеки я приготвя по свой вкус.
Сервира се с ориз или пържени картофи, може и просто така, без гарнитура. Не знам дали рецептата, която ще ви предложа е автентична, но определено ястието е много вкусно!


Като основен източник на рецептата посочвам: http://www.athinorama.gr, с малки промени от мен, също така от тук взех идеята за почистване на лукчетата.




Μοσχάρι στιφάδο
Продукти:
1/2 кг телешко месо/ аз използвах контра филе /
5 с.л. зехтин
1/2 кг малки глави лук
1 скилидка чесън
1 глава лук
3 с.л. доматено пюре или 200 гр домати, консерва
1 ч.ч. гореща вода
2 с.л. винен оцет или 1/2 ч.ч. червено вино

1 дафинов лист
1 малка пръчка канела
няколко зърна бахар
сол
черен пипер, смлян

Нарежете месото на едри кубчета. Посолете и подправете с черен пипер.
Загрейте в тиган зехтина и сложете месото.




Обърнете го да се запечата от всички страни и го оставете да се пържи до зачервяване.
Добавете нарязаните скилидка чесън и глава лук и запържете до прозрачност на лука.




Добавете доматеното пюре, водата, оцета или виното и поправките. Аз канелата я добавих към края, за да не даде много силен аромат.



Намалете котлона и варете за около 40 минути под капак, добавете лукчетата и варете отново под капак до готовност.




Сервирайте с пържени картофи или ориз.




* Лесно почистване на лукчетата:
Налейте в съд гореща вода и сложете лукчетата вътре.
Люспата омеква. Отрежете откъм корена и стиснете за да излезнат главичките.

Прочетете Цялата Статия...

петък, 27 юли 2012 г.

Пирати в Халкидики


Гърция, Халкидики, Ситония... Ормос Панагияс... пристанище... рибарски лодки... и до тях величествено се издига огромен пиратски кораб! Абсолютно предизвикателство! Ако обичате приключенията и морските пътешествия, заповядайте на борда!



Menia Maria III е построен през 2004 г. с рамери 50 * 11 м. Круизен кораб, с атрактивен пиратски дизайн. Всичко вън и вътре е в този стил.














Заемете удобно място, желателно в дясно на борд.

Фрапето е задължително:)


А аксесоарите по желание:)




Маршрута: Ормос Панагияс - Атон - Уранополис - Ормос Панагияс.
По време на плаването и при забележителностите екскурзовода говори на немски, гръцки, английски и руски, така, че всичко да е понятно и разбираемо.

Островите около Ситония:





Атон:
Света гора полуостров в Гърция, Халкидики, духовно подчинен на Цариградската патриаршия в Истанбул. Обитаването на полуострова е разрешено само за монасите. Посещението на жени в Света гора е забранено с императорски хрисовул през 1060 година. Всички лица, живеещи на Атонската Света гора стават гръцки граждани, след като приемат монашеството. Всеки поклонник от мъжки пол над 18 г. може да посети Света гора, но със специално разрешение. Тук няма телевизия, интернет, телефони. Монасите не ядат месо.


Според старо предание, Света Богородица и Свети Йоан тръгнали на път за Кипър, за да посетят Свети Лазар. Изведнъж лодката се разлюляла и попаднала на Атон, разбила се близо до днешния манастир Ивирон. Божията Майка изплувала на брега и възхитена от дивната красота на планината я благословила и замолила Сина си да превърне това място в нейна градина. Изведнъж чула глас: "Нека това място да бъде твое наследство и твоя градина, рай и небе и спасение за онези, които търсят спасение". От тогава планината е посветена на Света Богородица като нейна градина, в която не се позволява присъствието на други жени, освен Божията Майка.


Според древногръцката митология гиганта Атос се сражавал дълго с бога на морето Посейдон. Атос изтръгвал камъните, с които искал да засипе Посейдон, но те се изсипали върху него. Атос загубил битката и бил убит, а самото му тяло се превърнало в каменна снага.


Манастирите на Света гора:

Манастир Дионисият


Манастир Григорият


Манастир Симон Петра




Пристанището Дафни



Манастир Ксиропотам




Руски манастир Агиос Пантелеѝмонас, Росикон




Манастир Ксенофонт


Манастир Дохияр






След манастира Дохияр


На кораба има пират!!!


Ако имате късмет ...
В ляво на борд - делфини!!!





Зад борда - чайки, на палубата - също:):):)


Превземат кораба:)




Уранополис
На гръцки означава градът на небесата, градът, който ви отвежда в Рая...


Кулата на Андроникос - Уранополис
Построена е през 1344 год. от манастира Ватопеди като предпазител от пиратите. Пред кулата е пристанището, входът към Света Гора.




Свободно време в Уранополис





А защо не и плаж...



И отново на борд с невероятната гръцка програма, с музика и танци...





Атон - в далечината...


Изумрудените води на Егейско море



И отново пристанището на Ормос Панагияс...


Определено това пътешествие си заслужава и не може да бъде пресъздадено нито със снимки, нито със думи, това трябва да се преживее!
Комплименти към създателите на този величествен кораб и организаторите на круиза!

Прочетете Цялата Статия...