петък, 30 ноември 2012 г.

Калугерска салата и разходка в Чипровски манастир


Чипровският манастир е построен от българските католици през X в. и по време на съществуването си е разрушаван и възстановяван многократно.
Към момента манастира е постоянно действащ и представлява комплекс от църква, два параклиса, триетажна кула-камбанария, жилищни и стопански сгради.
Красив манастир, разположен сред уникална природа!
Това, което ми направи силно впечатление бе топлото посрещане от Игумена на манастира - архимандрит Василий!
Усетих магията на това свещено място! Ако имате възможност посетете го!























Въпреки мъглата успях да видя язовир Огоста, който е наистина огромен!



И след разходката - салатка от българската кухня, среща се в различни импровизации, аз я направих по варианта на Иван Звездев, с малко изменения.


Продукти

Пълнени зеленчуци
1 домат
2 чушки / 1 печена и една сурова

плънка:
200 гр сирене
1 краставица, нарязана на ситно
копър, ситно нарязан
магданоз, ситно нарязан
1 ч.л. чубрица
1 с.л. олио

Разбъркайте продуктите за плънката и напълнете чушките и домата, разрязан на две.

кьопоолу

1 патладжан, опечен
1 скилидка чесън
1 обелен червен домат
1 печена червена чушка
2 с.л. ситно нарязан магданоз
1 с.л. винен оцет
2 с.л. олио
1 ч.л. сол

Намачкайте патладжана с пресованият чесън в купа и към тях добавете нарязаните на ситно домат, чушка и магданоз. Добавете останалите продукти и разбъркайте добре.

допълнително:
маслини за декорация
сол
магданоз

Подредете в чиния пълнени зеленчуци, нарязана краставица, кьопоолу. Декорирайте с маслини и магданоз.

Прочетете Цялата Статия...

четвъртък, 29 ноември 2012 г.

Меню за двама с Хокайдо


Неслучайно Феята от "Пепеляшка" избира да превърне тиквата в карета... Този сезон в блоговете се нагледах на какви ле не красоти и вкусотии точно с тиква.
Затова и аз избрах тази интересна и непозната досега за мен тиква Хокайдо, за да я включа в едно интересно меню. Такава красавица е, че отначало мислех, че е декоративна, после установих, че е много вкусна, а като се има в предвид, че е био продукт, вече съм сигурна и за полезните й качества.
Включих я в меню за двама - разнообразно и много вкусно.




Предястие - Печена тиква Хокайдо с млечен сос
адаптирано от: www.flickr.com - Roasted Hokkaido



Продукти:
Няколко резена тиква Хокайдо
Мед, горчица, сол

Сос: кисело мляко и мента или джоджен

Приготвяне:
Поставете Филийките Хокайдо в тава с малко вода.
Полейте ги със сместа от горчица, мед и сол.
Запечете ги в загрята фурна на 200 градуса за 25 минути.

Разбъркайте киселото мляко със ситно нарязаната мента или джоджен и полейте върху тиквата.


Заедно с предястието може да приготвите и десерта.

Крем супа с Хокайдо
Приготвих я както стандартно приготвям крем супите. Зеленчуците, които избрах са картофи и тиква.



Продукти:
Няколко няколко резена тиква Хокайдо
2 картофа
1 ч.ч. прясно мляко
2 ч.ч. вода

За сервиране:
домашни крутони
тиквено олио
сметана

Приготвяне:
Сварете тиквата и картофите нарязани на кубчета във водата, за около 20-30 минути.
Ако водата е много, отлейте. Прясното мляко допълнително ще разреди супата.
Пасирайте сместа и добавете прясното мляко.
Оставете за 5 минути на котлона.
Сервирайте с крутони, приготвени от филийки хляб, нарязани на кубчета и запечени в намаслен тефлонов тиган на котлон.
Поръсете с тиквено олио и течна готварска сметана.


Основно - Пълнена тиква Хокайдо с пиле, манатарки и сметана

Приготвих едно много любимо в къщи ястие от пиле, гъби и сметана, което сложих в тиквата и запекох заедно с нея.


Продукти:
1/2 тиква Хокайдо, изчистена от семки
1 голямо пилешко бутче / горна и долна част/
няколко, нарязани на кубчета манатарки
1 глава лук
сметана, готварска течна


Приготвяне:
Обезкостете бутчето и го нарежете на кубчета.
Запържете го в тиган с олио на котлон докато остане на мазнина и започне да се зачервява.
Извадете го, поставете го в тиквата.


В същата мазнина поставете лука, нарязан на полумесеци, докато омекне и започне да се оцветява в карамелено.
Извадете го и го поставете в тиквата.


В същата мазнина сложете гъбите и ги изпържете до леко златисто.
Сложете и тях в тиквата.


Отлейте мазнината и в същия тиган изсипете сметаната и оставете за 1-2 минути на котлона.
Изсипете сметаната в тиквата, разбъркайте.


Поставете тиквата Хокайдо в тава, с малко вода и изпечете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 1 час.
Извадете и сервирайте, като разрязвате на резени.



Десерт - Печена тиква Хокайдо с орехи, мед и стафиди
Десерта- класика печена тиква.


Продукти:
Няколко резена тиква Хокайдо
мед, орехи, стафиди

Приготвяне:
Подредете филийките тиква Хокайдо в тава с малко вода.
Поръсете ги с начукани орехови ядки, стафиди и мед.
Запечете във загрята на 200 градуса фурна за 25 минути.
* Ако използвате друг вид тиква, или пък е нарязана на по-едри парчета е възможно времето за печене да се увеличи. Може да използвате и алуминиево фолио.


Прочетете Цялата Статия...

сряда, 28 ноември 2012 г.

Музей на селото, Австрия


Австрийският музей на селото е един от 10-те най-големи музеи на открито.
В него са експонирани оригинални исторически и стопански постройки от цяла Австрия.
97 постройки, магазин, оръжейна, училище, музейна изложба и старинни занаяти са основните акценти тук.
Експозициите в къщите са интересни, уникални - старинните легла, бебешки кошчета, мебели,кухни, съдове... Тези неща трябва да се видят, да се усетят...
Много красив музей - хармонията между сградите и природата е уникална! Сякаш попадаш в друг свят, в друго време...
Експозициите в къщите не се снимат, разрешено е само къщите отвън и природата.
В сайта на музея може да получите подробна информация.
А сега ви предлагам една разходка в снимки и се надявам с нея да вдъхнете аромата на природа и билки, на старинни къщи и да се докоснете до уникалната история на селските райони в Австрия!
Ще опитаме специалитета на заведението и ще отдъхнем на една прекрасна ливада с езеро, ще отпием глътка чиста планинска вода и ще разгледаме интересните сгради и красивата природа.





























Прочетете Цялата Статия...