събота, 29 декември 2012 г.

Коледна работилница


В дните преди Коледа освен сладки и бонбонки:), направихме и няколко ръчноизработени декорации.
Станаха много симпатични. Идеите за шишарката и крилата са от интернет , а бутилката декорирах, вдъхновена от бухалчета и сови, много ми харесват като тема.







Пожелавам ви весело посрещане на Новата година! Не забравяйте в 00:00 да отворите широко вратата, за да изпратите Старата година и да посрещнете Новата с усмивки, отрупани трапези, пълни чаши с шампанско и много настроение!

Прочетете Цялата Статия...

Проект: В очакване на Коледа





























Прочетете Цялата Статия...

петък, 28 декември 2012 г.

Тирамису сладкиш часовник Др Йоткер



През декември празниците са толкова много. Иска ни се да направим всякакви сладкиши, ястия. Времето не стига... Когато обаче в магазините има продукти, които улесняват това, и разбира се са качествени, решението е много лесно.

Миналата година предложих идея за направата на бързо Коледно пънче. Сега ви предлагам идея как да си направите лесен сладкиш часовник.




Продуктите, които използвах са:
сладкиш Тирамису Др. Йоткер
марципан Др. Йоткер
сладкарски боички Др Йоткер
есенция ром Др. Йоткер

+ продуктите, които са посочени в инструкциите за направта на сладкиш Тирамису


Направете сладкиша по указанията на опаковката.
*Аз го направих със сладкарска сметана, но крема става малко по- плътен и трудно се разнася, затова го направете или с прясно мляко, както е указано, или с равни количества прясно мляко и сметана.
*Към сиропа за блатовете добавих и няколко капки есенция ром.
*Може да изпечете блата в кръгла форма с диаметър 30-35 см, или пък след изпичане в квадратна да го изрежете като кръг. Аз го оставих квадратен, защото тирамисуто по принцип е с квадратна форма, а и часовника да е различен от останалите:)


Докато слакиша престоява в хладилника направете фигурките от марципан.
Към полувината опаковка марципан добавете пресята пудра захар, около 2 с.л.
Омесете и боядисайте в цветовете, които са ви необходими.
Приберете фигурките в хладилник, подредени върху хартия за печене.
* Марципана е направен от бадеми и когато работите с него се отделя мазнина, работете бързо и не загрявайте продължително в ръцете.


След като сладкиша престои 3 часа в хладилника, го извадете и поръсете с какаото от кутията през цедка или сито и декорирайте с направените фигурки.





Прочетете Цялата Статия...

четвъртък, 27 декември 2012 г.

Глазиран бекон с карамелизиран лук


Ако сте почитатели на бекончето, пробвайте тази рецепта. Леко сладникав и много приятно на вкус.
Бекончето се маринова, след което се пече на тиган и се поднася с прекрасна гарнитура.
Марината е импровизирана, може да бъде променяна: соевият сос може да е със зелена и червена капачка, вместо светъл Балсамико може да добавите бяло вино, подправки също може да добавяте.




Продукти за марината:
2 с.л. мед
2 с.л. солен соев сос Кикоман
1 с.л. светъл Балсамико
1 скилидка чесън, пресована
2 с.л. вода

Разбъркайте всичко в купа и сложете нарязаното на пържолки месо.
Покрийте с фолио и оставете в хладилник за 1/2 - 1 час да се маринова.
Извадете го от марината и отцедете добре, попийте с домакинска хартия. Изпечете в леко намаслен тиган, от двете страни.

За карамелизирания лук:
2 глави лук
50 мл олио
ч с.л. захар
1 с.л. Балсамико, тъмен / може и светъл/
1 с.л. вода

Приготвяне:
Нарежете лука на полумесеци, по-тънки.
Загрейте олио в тиган и добавете лука, оставете го на среден огън да омекне.
Добавете захарта и оставете на котлона, докато започне да се карамелизира.
Добавете оцета, внимавайте, че пръска!
Добавете и водата и разбъркайте, оставете, докато течността се изпари и остане на мазнина.

За пащърнака, от списание Goоd food бр. 52. :
Вече съм публикувала рецепта, но пиша и тук:

2 бр. пащърнак
3 с.л царевичен грис / аз използвах качамак- сух:)/
50 гр настърган пармезан
щипка индийско орехче
3 с.л. зехтин

Включете фурната да загрява на 220 градуса с вентилатор.

Разбъркайте пармезана, качамака/ сух/ и индийското орехче.

Нарежете пащърнака на лентички, като отстраните сърцевината. Да не са много тънки.
Сложете на котлон вода със сол като заври, сложете пащърнака за 6 минути да се свари до омекване.
Извадете го и го изцедете.

Докато е горещ го потопете хубаво в сухата смес.

Поставете на котлон тава със зехтина да се загрее. Наредете в нея пащърнака. И разбъркайте, за да се омасли пащърнака от всички страни.
Преместете тавата във фурната и печете 15 минути, обърнете и печете още толкова до зачервяване и от двете страни.
Извадете върху домакинска хартия да се отцеди от излишната мазнина.

Сервирайте пържолите с гарнитурата.








Прочетете Цялата Статия...

вторник, 25 декември 2012 г.

Коледа у дома!


Честито Рождество Христово! Честита Коледа!
Нека Сиянието на тези празници озари сърцата ни както днес, така и през идващите дни!
Нека съумеем да запазим магията на Коледната нощ и през идната година,
Нека бъдем по-добри, да се обичаме повече и да имаме силата да сътворяваме
по едно малко чудо всеки ден!
Бъдете живи, здрави и щастливи!












Очакваме Коледа с нетърпение, на този ден празнуваме Рожденият ден на големият ни син, именният ден на малкият. 
Скъпи мои Деца! Пожелавам ви здраве, щастие и късмет, за да можете да постигате всичко останало, за да сме щастливи и ние! Обичам ви! Пожелавам ви винаги да сте заобиколени от толкова много обич, както и сега! Пожелавам ви всичко, което желаете от сърце да се сбъдва!






Рецептите:

Весели празници на всички!!!

Прочетете Цялата Статия...

Еклерова торта с шоколад


Тази торта ме изкуши още в мига, в който я видях при Инчето.
Страхотен разрез! А сега вече знам, че е със страхотен вкус! Инче, много ти благодаря за рецептата и идеята за декорация също!
Тортата изисква време, затова я пригответе за специален повод и й се насладете!




Продукти:

Блатове:
2 яйца
3 белтъка
4 с. л. царевично нишесте
5 с. л. какао Др. Йоткер
5 с. л. захар

Еклери:
4 яйца
1 ч. ч. вода
1/2 ч. ч. олио
1 ч. ч. брашно

Кафяв крем:
2 жълтъка
1/2 л течна сладкарска сметана
250 мл прясно мляко
50 гр краве масло
50 гр черен шоколад
2 п. ( 2х10гр ) желатин Др. Йоткер
Непълна ч. ч. захар
1 шушулка ванилия
1 п. нишесте с вкус на шоколад

Бял крем:
2 п. царевично нишесте (100 грама)
750 мл прясно мляко
180 гр бял шоколад
1/2 ч. ч. захар
1 шушулка ванилия
7 с.л. *маслен крем

*Маслен крем
250 гр маргарин Бела
120 гр краве масло
1 и 1/2 ч. ч. пудра захар
1 шушулка ванилия



Приготвяне:

Еклери:
В тенджера смесете водата и олиото. Сложете на котлон.
Когато течността заври прибавете брашното наведнъж, бъркайте докато сместа започне да се отлепва от дъното и стените на тенджерата. Отстранете от котлона.


Оставете за около 5 минути да се охлади и добавете едно по едно яйцата към сместа като след добавянето на всяко яйце разбърквате, докато се поеме.


Вземете по 1 с.л. от сместа и изсипете върху хартия за печене купчинки.



Изпечете ги в предварително загрята фурна на 200 С за 5 мин., намалете на 180 С и печете още 5 мин., след това още веднъж намалете на 150 С и печете още 5 мин.
Отворете леко вратата на фурната и оставете така за 5 мин., за да не спадне обема.
Извадете еклерите и ги оставете да изстинат. За моята тортена форма ми бяха необходими 11 еклера.
Направете и останалото тесто. Аз направих с ч.л. малки еклерчета, които излапахме още топли:).
Оставете еклерите да се охладят и ги разрежете леко с нож, и ги напълнете с кафяв крем.



Блатове:
Разбийте яйцата и белтъците със захарта много добре. Прибавете нишестето и пресятото какао и разбъркайте с дървена лъжица, внимателно, да не спадне обема.


Разделете сместа на три развни части. Изпечете всяка в тортената форма, върху хартия за печене, леко намазана с олио. Изпечете в предварително загрята фурна на 180 С за 10 мин.
Извадете блатовете и ги оставете върху върху решетка да се охладят.


Кафяв крем:
Сложете в тенджерка сметаната, млякото и захарта.
Разбъркайте жълтъците с малко мляко и ги добавете към течната смес.
Загрейте сместа, на среден огън, като разбърквате от време на време, като започне да загрява, разбърквайте по-често.
Когато сместта промени леко консистенцията си, добавете шоколада, разбъркайте до разтопяването му.
Добавете разтвореното в малко вода нишесте и бъркайте до сгъстяване на крема. Отстранете от котлона.
Добавете кравето масло и ванилията.
Изсипете желатина в купа и налейте върху него малко студена вода, малко над него.
Оставете го да набъбне. Сложете купата в съд с вода, загрейте на среден котлон, докато желатина се втечни. Водата в съда не трябва да завира.
Изсипете желатина към топлият крем и разбъркайте.
Оставете крема да се охлади, като покриете върху него с прозрачно фолио, за да не прави коричка.
С охладения крем напълнете еклерите.


Бял крем:
Към заврялото прясно мляко с разтворената в него захар, белите шоколади, начупени на парчета.
Разбъркайте до разтопяването им.
Добавете разтвореното в малко вода нишесте и разбъркайте до сгъстяване на крема. Отстраняваме го от огъня и добавете 7 с.л. от масленият крем.
Добавете ванилията.
Разбъркайте и оставете да се охлади, като покриете с прозрачно фолио, за да не хваща коричка.


Маслен крем:
Маслото, на стайна температура, за да е меко.
Разбийте всички продукти с миксер.
Отделете 7 с.л., за белият крем, а останалото количество затворете в кутия и приберете в хладилник за намазване на тортата.

Сглобяване на тортата:
Поставете един блат в тортена форма с ринг.
Намажете малко от белият крем.
Подредете еклерите.


Покрийте с бял крем.
Поставете вторият блат.
Третият блат хапнете:).
Оставете тортата да се стегне за 12 ч. в хладилника.
Отстранете ринга и намажете тортата с масления крем. Извадете масленият крем за 10 минути да се отпусне на стайна температура, за да се маже лесно.
Приберете тортата в хладилник, да стегне крема и след това покрийте с фондан.
Може да декорирате по избор със сметана, крем.

За декорация на тази торта използвах следните продукти:



Боички от Др Йоткер
Фондан за покриване на торти от Арома хаус
Моделираща паста от Арома Хаус
Моделираща паста от Куки-буки








Прочетете Цялата Статия...

Пълнена Коледна пуйка


Нашата Коледна пуйка е по рецепта на Мария! Мария, благодаря ти за съветите, по време на приготвянето:), без твоята помощ, нямаше да успея, за страхотната рецепта и затова, че я сподели с нас!
Глазирах пуйката по съвети на списание Good food от миналогодишният декемврийски брой. Палатката от фолио за печене, също е по препоръки на списанието, за което благодаря!
И така ето я и нашата Коледна пуйка:



Продукти:
1 пуйка, моята с тегло 3,800 кг
сол
черен пипер
червен пипер,
1 с.л. суха мащерка
125 гр. масло

300 гр. пушен бекон
1/2 бутилка качествено червено вино

Олио
няколко листа от кисела зелка

Плънка:
1 хубава сурова наденица
400 гр. сурови гърди
1-2 с.л. червено вино
1 глава лук
450 гр. почистени кестени
2 ябълки
1 с.л. галета
сол
черен пипер
червен пипер,
1 с.л. суха мащерка
1/2 връзка пресен магданоз,
3-4 листа прясна салвия

1 яйце


Приготвяне:

Два дни предварително подгответе кестените: Цепнете връхчетата на кестените и ги сварете за не повече от 20 минути във вода. Не трябва да ги разварявате. Обелете ги и ги приберете в купа в хладилника, покрита с прозрачно фолио.

Един ден преди печенето: Измийте пуйката и я подсушете добре. Обтрийте пуйката с подправки: черен пипер, сол, суха мащерка, червен пипер. Намажете я с маслото навсякъде, бръкнете под кожата, намажете и там.
Приберете я в хладилник и покрийте с прозрачно фолио.

В деня на печене:
Пригответе плънката:
Налейте олио в дълбок тиган и сложете наденицата/вътрешността на наденицата/ и суровите гърди, нарязани на кубчета. Добавете 2 с.л. червено вино. Задушете до промяна на цвета.
Добавете нарязаният на ситно лук, целите обелени кестени, обелените ябълки, нарязани на кубчета, галетата и подправките. Разбъркайте, оставете за 1-2 минути на котлона. Отстранете и оставете леко да се охлади. Добавете яйцето, разбъркайте добре.


Шпиковайте пуйката: направете прорези с нож по кожата и месото и в тях поставете парченца от пушеният бекон.


Напълнете пуйката с плънката. Зашийте или закрепете с дървена клечка за зъби.
Разтопете 1-2 с.л. масло и отново я намажете.
Налейте в тавата 1/2 бутилка червено вино.
Покрийте я с листа от кисело зеле.


Направете палатка от алуминиевото фолио и покрийте пуйката, без да докосвате кожата.
Сложете тавата във фурна, предварително загрята на 180 градуса без вентилатор и я изпечете.



*Моята пуйка тежеше 3,800 кг и я пекох за 4 часа с фолио и след това 20 минути без. По съвети на списание GOOD FOOD се пече 40 минути за всеки кг, до първите 4 и 45 минути за всеки следващ кг.

Когато пуйката е изпечена, отстранете фолиото, махнете листата от зеле и я печете 10 минути. Извадете я, намажете я с глазурата, приготвена от смес от горчица, мед и соев сос. Върнете я отново във фурната, на по-нисък рафт, включете на 200 градуса без вентилатор и я запечете.
Поднесете с:


Боровинков сос:
200 гр червени боровинки, замразени
1 ч.ч. червено вино
1 с.л. краве масло
щипка сол
1 ч.л. захар

Приготвяне:
Сложете всичко в тенджера и го сварете за десетина минути. Пасирайте и върнете за кратко на котлона. Добавете няколко цели червени боровинки.



Прочетете Цялата Статия...