петък, 25 януари 2013 г.

Бирени мезета: Пържени бъбреци


Бъбреците винаги обработвам предварително, за да отстраня неприятният мирис. Почистването на бъбреците ми показа служител в месарски магазин. По този начин и свински и телешки бъбреци стават много вкусни. В тази рецепта добавям чушки и лук, правила съм ги и само с лук, може да добавите и други зеленчуци по ваш избор. Общо взето по тази рецепта съм приготвяла и дроб и сърчица, всякакви дреболии.


Продукти:
телешки или свински бъбреци
купа с вода/ 300 мл и 1 ч.л. оцет
лук
зелени чушки
червени чушки
олио
сол
черен пипер
кимион
червен пипер
чубрица
брашно



Приготвяне:
Разрежете бъбреците на две по дължина. Изчистете всичката бяла част, която е във вътрешността.
Сложете ги в купата с вода и оцет за около 20 минути.
Сложете на котлон съд с вода да заври.
Отцедете бъбреците от оцетената вода. Пуснете бъбреците за 1-2 минути във водата и ги извадете. Отцедете ги и ги нарежете на парченца. Потопете ги в брашно.
В тиган загрейте олио и сложете лука на полумесеци или на дребно, чушките - на лентички. Като омекнат добавете бъбреците и подправките - сол, черен пипер, кимион.
Оставете на котлон за около 5 минути да се задушат и добавете червеният пипер. Разбъркайте и отстранете от котлона.

Същата рецепта с телешки бъбреци:


7 коментара:

  1. Охх, Кате, разбиваш тия дни с мезета. Бъбреци обичам всякак - пържени, задушени с много лук, на скара. И аз така ги изкисвам, за да се оправи миризмата и наистина няма после така екстра като миризма :)
    Очаквам с неттърпение утрешното ти предложение :)

    ОтговорИзтриване
  2. Опааааааа,Кате точно тази част от карантията не съм я опитвала....Но пък така ме съблазняваш.............:))))))

    ОтговорИзтриване
  3. Обичам бъбреци и сега ме подсещаш ,че скоро не съм правила. Рецептата ти пак е страхотна и вече не издържам на твоите бирени мезета.:)
    Целувки и силни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Ох, как обичам!!! Ама хич не знаеш колко обичам.... Дега няма да мога да спя :( :)
    Прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  5. Кате, поредната супер колекция -
    не само чудесна като идея, но и подборът ти е страхотен.
    Рецепти с дробчета, воденички, бъбречета има за всеки вкус,
    сърдечни поздрави и хубави почивни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. Това пък не съм го опитвала!!!
    Струва ли си?;)
    Хубав уикенд, Бонбон!

    ОтговорИзтриване
  7. Бъбреци харесвам и така приготвени са много вкусни!
    Много полезен съвет за почистването им !
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване