неделя, 27 януари 2013 г.

Бирени мезета: Желирани свински крачета (Пача)


Последното предложение от този проект и може да си отдъхнете:) Ако все още не сте игнорирали блога ми:).
Тази рецепта е много интересна, по-скоро много популярна, но с две предназначения: като супа и като ястие.
Гореща е вкусна супичка, а след известно време в хладилника вече имате и мезенце, по-известно като "Пача".
Всеки я приготвя различно, добавят се зеленчуци, подправки и др. изцяло на вкус. Може да се приготви и от крачета, уши, свинска глава, от риба също съм срещала, но трябва да е по-тлъста.
И тъй като я добавям извънредно:),в петък я правих, не беше в плановете на проекта, да уточня, че и при Пепчо тези дни се появи. Те много рецепти са се появили, някои успях да разгледам набързо, други ще разгледам скоро.



Продукти:
Количеството може да бъде променяно, както и продуктите също.
2 бр. свински крачета
1 морков
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
сол
зърна черен пипер
дафинов лист

за сервиране:
листенца магданоз
чесън с оцет



Приготвяне:
Сварете крачетата, заедно със ситно нарязаните зеленчуци и подправките. Аз ги варя в тенджера под налягане за 30 минути от момента на завиране. След като парата се освободи и налягането спадне, извадете крачетата и ги обезкостете. Месото и кожичките нарежете и върнете в бульона.
Поднесете като супа с чесън и оцет.

Изсипете в тава или друг съд и оставете да се охлади, след което приберете в хладилник, докато се желира.
* Може да добавите сварени яйца, кисели краставички, чушки или каквото пожелаете.

Нарежете и сервирайте. Може да използвате вместо тава някакви индивидуални съдчета.



Тази е със крачета и уши и зеленчуци, по същата технология, като за желиране използвах формички за мъфини.


8 коментара:

  1. мммням мням :) Моята свърши, идвам тук :)
    Хубав починев ден да ти е, Кате!

    ОтговорИзтриване
  2. Ех, голямо свински угощение е тук тия дни....обичам и крачета, и ушлета! На мен обаче по ми допадат с винце, за бирата си има други мезенца....
    С усмивка
    Мария

    ОтговорИзтриване
  3. Съгласна съм с Мария - вино трябва тука! :)
    Обичам го това ястие, Кате, но само на гореща супа и то подправена с лют пипер и чесънче. Желирана вече не е за мен. А не съм правила от миналата година и значи е време! :))
    Приятна почивка, мила!

    ОтговорИзтриване
  4. Аз, като един виден изхранващ трима любители на бира, съм длъжна да ти поднеса своята признателност .Проектът "Бирени мезета" е вдъхновение, спасение и повод за угощение с чаша бира посред зима!
    Приеми три мъжки и моята прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  5. Много го обичат мъжете в къщи това!

    ОтговорИзтриване
  6. Кате,така да ги обичам тези свински"бедра:)))".............Онзи ден Пепито пуска"Пача",сега ти "Крака"...,направихте ме разногледа..:))))Нищо не ми пречи да сваря едни краченца,но само аз трябва да си ги ям/не,че няма да си ги хапна/....Ами това ,нави ме отивам да търся свински крачета

    ОтговорИзтриване
  7. И аз бих си хапнала с удоволствие в тази студена зимна вечер!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Аз няма да коментирам това мезе, че вкусът му ми е чужд, обаче серията с мезетата много ми допада;)
    Хубава седмица , Бонбон!

    ОтговорИзтриване