четвъртък, 31 януари 2013 г.

Питка цвете


За тази питка използвах техники от Валентина Зуркан. Направих я за Деня на християнското семейство, исках питката да е като цвете.
Този тип на оформяне в действителност е много красив, но питката става по-тънка, няма височина. Разбира се, ако се направи в малка тава ще има обем, но тогава ще загуби формата си.


Тестото може да е вашето любимо или пък това, което аз правя по рецепта на Ева Тонева. Давала съм рецептата и друг път, но за удобство я записвам и тук.

Продукти:

450 гр брашно
допълнително 50 гр брашно за омесване
1 ч.л. сол
1 пакетче / 7 гр/ суха мая, Dr Oetker
1 ч.л. захар
150 мл топло, не горещо прясно мляко
2 яйца
3 с.л. кисело мляко
2 с.л. олио

за намазване на платките: разтопено краве масло

За намазване на питата отгоре:
1 жълтък
1 с.л. прясно мляко

семена за поръсване на питата / по желание/


Приготвяне:
Пресейте брашното в купа, добавете солта, разбъркайте и направете кладенче в средата.
В чаша налейте полувината топло прясно мляко, изсипете захарта и разбъркайте. Добавете маята, разбъркайте и покрийте с прозрачно фолио за около 10 минути – да шупне.
Разбийте яйцата с киселото мляко и олиото.
Изсипете ги при брашното. Добавете маята и останалото прясно мляко.
Замесете меко тесто.
Извадете го от купата върху набрашнен плот и го месете около десетина минути.
Ако е необходимо добавяйте по малко брашно.
Ударете го 100 пъти в плота. Така то става меко и пухкаво.
Направете го на топка и го сложете в набрашнена купа.
Покрийте го с прозрачно фолио. Завийте го с одеало на топло и го оставете да втаса докато увеличи двойно обема си.
Извадете го отново, премесете го отново го ударете 100 пъти в плота.

Ето оформянето стъпка по стъпка:

Разделете тестото на 3  топки.
Разточете всяка топка на кора с дебелина 3 мм.
Подредете корите една върху друга, като между тях намазвате с разтопено масло.
Най-отгоре/ последната кора/ не се намазва.
Оформете ги и ги изрежете на правилен кръг с помощта на чиния.
Сложете корите една върху друга като между тях мажете с разтопено масло и поръсвате с мак.



Разрежете на 8 триъгълника и цепнете всеки в средата, не до края.


Започнете да промушвате върха през процепа. Общо два пъти.





Оформете с ръка.


Оформете от другата страна, като подпъхнете краищата.


преди втасването:


след втасването:



3 коментара:

  1. Харесвам питките на Зуркан. Интересно оформени.
    Кате, питката е разкошна !
    Благодаря за подробното и нагледно обяснение!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Очите ми останаха в това цвете, Кате! Невероятно красива и несъмнено вкусна. Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Красиво!И много добро обяснение, Бонбонче!Поздрав!

    ОтговорИзтриване