понеделник, 25 февруари 2013 г.

Награда от Маги и един френски десерт




Преди време получих една много специална награда от Маги! Маги, миличка искрено ти благодаря, това означава много за мен и се радвам, че приятелските ни чувства са взаимни!
Разбира се, тази награда задължително трябваше да споделя с нещо сладко и прекрасно, каквото е и приятелството:), избрах:
Клафути






Превъзходен сладкиш от френската кухня. Произхода му е от региона Limousin.
В традиционен вариант се приготвя в намаслени съдове, в които се подреждат черешите и се заливат с гъсто флан тесто. Черешите са с костилки за по-добър аромат, а и по този начин черешовият сок не попада в тестото. Възможно е да се направи и без костилки, но аромата ще е по-мек. Сервира се, поръсен с пудра захар. Можете да поднесете в компанията на вино Розе, сладко Анжу, Мускат де Beaumes-де-Venise или Шампанско.

Съществуват разновидности на сладкиша и с други плодове, но в уикипедия пише, че те би трябвало да се наричат "Flaugnarde".
Преди време показах сладкиша Далечният Бретон, който е подобен.
Прочетох обширна информация за Клафути в уикипедия.
Основните съставки са, череши, захар, брашно, мляко и яйца. Някои варианти включват масло или сметана. Изгледах и няколко клипа в youtube. В различните рецепти количествата на продуктите са различни, някъде се използват цели яйца, другаде се разбиват разделени, на места се ползват цели яйца и жълтъци. Всевъзможни варианти. Не знам кой е класически,
но ето и сладкиша в мое изпълнение:



Продукти:
2 яйца
3 жълтъка
1/2 ч. ч. захар
6 с. л. (1/2 ч.ч.) брашно
няколко капки есенция ром
1/2 ч. л. сол
1 ч.ч. течна сладкарска сметана(прясно мляко)

400 гр пресни или замразени череши / вишни, с костилка или без

Пудра захар за сервиране

Приготвяне:

Загрейте фурната до 180 градуса. Намажете с ръка формички или тава с краве масло. Разпределете черешите/ вишните/ в тях.


Клафути със замразени вишни

В купа разбийте жълтъците, яйцата и захарта до гладкост, може да използвате миксер или с тел.
Добавете солта, есенцията ром и пресятото брашно и разбъркайте с тел добре.
Добавете сметаната и разбъркайте с тел.


Клафути в малки съдове(за брюле)

Изсипете сместа върху черешите/вишните/, да ги покрие. Печете за 30-40 минути, докато се запече на повърхността.
Извадете от фурната, оставете да се охлади поне за 15 минути и поръсете с пудра захар и сервирайте.



Това е вариант с ягоди, по същата рецепта:


Клафути с ягоди


16 коментара:

  1. Честита награда и приятелство с Маги!Винаги се възхищавам и харесвам това чисто чувство във виртуалното пространство.
    Клафутито ти е неповторимо и невероятно,ще бъркам то се е видяло:)
    Прегръщам те силно!

    ОтговорИзтриване
  2. Обичам клафути с череши, а твоето предложенеие е превъзходно!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  3. Честита награда ,Кате ! Маги е голяма сладурана :) !
    Харесвам клафути , попадала съм и на солена рецепта ,но не и обърнах много внимание , а мисля ,че заслужаваше !
    Хубаво начало на новата седмица ,Бонбон :* ! Целувки !

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесен десерт. Определено подслажда още повече наградата.
    Поздрави, Кате!

    ОтговорИзтриване
  5. Честита наградка най-напред, Кате!
    И после веднага се лепвам за клафутито :) Не е важно кой вариант е автентичен, до един са вкусни със сигурност - чудесен десерт е!
    Много съм несериозна откъм замразяването на плодове. И това всяка година - пълня фризера с хубави зеленчуци, а плодовете нещо ми убягват.
    Напомняйте ми по-често тази година, време е да се взема в ръце :)

    ОтговорИзтриване
  6. Честита награда ,Кате !Много обичам клафути с череши, а твоето предложенеие е превъзходно!Чудесен десерт!Поздрави Кате!

    ОтговорИзтриване
  7. Катенце честита награда и много хубав десерт! Отдавна му се каня изглежда супер вкусен!
    Прегръдки и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Много обичам клафути, а ти си представила класическия вариант, Кате!Чудесно предложение и прелестни снимки!Поздрав!

    ОтговорИзтриване
  9. Честита награда и страхотен десерт, Кате!
    Много ароматен и нежен,
    чудесна рецепта и плодове си избрала - изглежда великолепно.
    Сърдечни поздрави и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  10. Честито, Кате! Десертът е убийствено вкусен! Сега ще издирвам череши посред зима, но ще го приготвя :D

    ОтговорИзтриване
  11. И аз му се каня на това превъзходно нещо. Продължавам да го съзерцавам;)
    Честита награда, Бонбон!

    ОтговорИзтриване
  12. Честита награда, Кате! Такива мили жестове винаги трогват човек, а ти заслужаваш да ги получаваш ежедневно! Десертът е невероятен!
    Усмивки от мен и пожелания за една чудесна седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Невероятен десерт!
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  14. Честита награда!:)

    Сладкиша и с ягоди и череши изглежда страхотно! Не съм опитвала подобен сладкиш:)

    ОтговорИзтриване