неделя, 3 февруари 2013 г.

Вино и любов: Донъти сърца


И тук отново предложението е за различно оформяне на познат десерт.
Преди години си купих Донъти сърца и веднъж като правих в къщи ги оформих по този начин. Ще приложа и снимка от тогава. Сега реших да ги направя специално за проекта и да ги включа в отделна рецепта, тъй като вече съм показвала рецепта за донъти в блога. Рецептата ми този път е малко поизменена. Прочетох няколко базови рецепти за донъти и видях, че може да се използва прясно мляко вместо сухо, промених и количеството на някои от продуктите.
Ако избягвате пърженето, в интернет съм срещала рецепти за печени донъти, вижте тях. Но на нас така ни харесват много.


Продукти:

500 гр брашно + допълнително за доизмесване
80 гр захар
1 ч.л. сол
2 пакетчета суха мая, Dr Oetker
200 мл прясно мляко - топло / не горещо/
100 мл топла вода / не гореща/
1 голямо яйце
2 пълни с.л. маргарин
1 ванилия

За декорация:
-течен шоколад
-филирани бадеми
-разтопен черен шоколад
-сладкарски шрифт на Др Йоткер
-кокосови стърготини - розови




В купа смесете пресятото брашно, захарта, солта, сухата мая и ванилията.
Разбийте яйцето и го добавете към сместа. Добавете и топлата вода с прясното мляко.
Разбъркайте добре и оставете да ферментира за 5 -10 мин.
Добавете маргарина и разбъркайте всичко. Месете докато тестото спре да лепне по ръцете, като добавяте брашно, колкото е необходимо.
Оформете тестото на топка, поставете го в набрашнена купа, покрийте купата с прозрачно фолио и кърпа и го оставете на стайна температура да втаса около 45 мин.
Разстелете го на набрашнена повърхност и го разточете на кора с дебелина 1 см.
Изрежете донътите и ги оставете да втасат още около 45 мин. Не ги покривайте.
Загрейте олио в дълбок тиган. Намалете котлона тъй като донътите лесно изгарят. Изпържете ги от двете страни, на средна степен, до златисто.



Извадете ги върху кухненска хартия да се отцедят от мазнината.
Декорирайте ги.








Ето и как съм ги декорирала преди години:)




14 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате ,чудесна е тортата за Трифон зарезан,а крем карамела е неустоимо съблазнителен!
      Сега виждам ново изкушение ,с което ме грабна веднага!
      Много апетитни са станали донатите и с тeзи декорации са истински разкош!
      Хубава неделя!

      Изтриване
  2. Аз направо нямам думи за тези донъти... Изглеждат много по-вкусни от купешките.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Донъти, пържени, и то на сърца! Ехааа! Само са за моите момчета! Дано само не мернат къде и какво гледам в момента, че веднага ще почнат да ми се умилкват! :)) Аз съм от тези, които гледат ако не напълно да премахнат пържените храни, то поне да ги ограничат и бих искала да им направя печени, ама наистина така са по-вкусни, Кате! Така че ще си ги пържим, макар и по-рядко да си доставяме такова удоволствие! Разкошни сърчица си спретнала! Неустоими!
    Много LOVE пращам и на тебе, мила!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудни са.....Толкова пухкави и изкусителни и сърдечни донъти -не съм виждала:))Много ми харесаха,Кате!

    ОтговорИзтриване
  5. Катеее, нямаш умора! За малко се изгубих и сега не мога да насмогна да чета! Страхотни рецепти и идеи си показала, а тези влюбени донъти са повече от изкушаващи! Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  6. Кате, страшна си! Тези донъти направо ми се топят в устата! Страхотни са!

    ОтговорИзтриване
  7. Невероятни са! И много подходящи за скорошния празник ! :)))
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Донъти ,не донъти ,невероятни са Катенце!
    Така измислената от теб рецептата е още по примамлива.
    Грабвам си сърчице за да си го пазя.
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  9. Candy, много любов блика от снимките :) Чудни са! Прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
  10. Чудни са Кате, много вкусни и красиви донътчета и приготвила!
    Прегръдки и много хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Прекрасни са, Кате! А с тази форма-сърце са повече от сладури. Направо да ги изхруска човек и то в буквалния смисъл... ммм... :)

    Прегръдки и една прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  12. Кате,ти се готвиш от рано за Свети Валентин!Много са красиви,надявам се и вкусни!

    ОтговорИзтриване