петък, 8 февруари 2013 г.

Вино и любов: Браунис сърца /Brownies


Преди години опитах да направя браунис и се провалих - станаха като сухи пасти:). Миналата година си харесах оформени като сърца браунис, но така и не се престраших да пробвам отново.
Сега обаче реших да ги направя и се получиха. Много вкусни с влажна текстура и хубава коричка.
Прегледах доста рецепти, но всичките са различни и точно по тази причина направих нещо, което рядко правя със сладкишите - съобразих се с изискванията към основните продукти, но количеството на съставките е по моя преценка. Записвам продуктите, както аз съм ги слагала, но вие може и да ги промените, ако се наложи, всичко зависи от големината на яйцата, от гъстотата на сместа и т.н.
Идеята за оформянето на сърцата е от интернет.




Продукти:
90 гр черен шоколад
90 гр краве масло

2 яйца
120 гр кафява захар / използвах мусковадо/
1 пакетче ванилена захар Др Йоткер
70 гр брашно
щипка сол

Декорация:
счукани ядки
Дулсе де лече



Приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса.
Намажете квадратна или правоъгълна тава с олио и застелете хартия за печене на дъното. Моята тава е квадратна с размер: 24x24 см.
Ако използвате по-малка тава ще станат по-високи.

Нарежете шоколада на ситно и маслото на парченца.
Сложете ги в тенджерка на котлон на слаба степен да се разтопят. Отстранете от котлона.



В купа разбийте яйцата със кафявата захар и ванилената захар. Разбивайте докато станат на гъст крем.



Добавете шоколадовата смес към яйчната на тънка струйка и разбърквайте с дървена лъжица.


Добавете пресятото със солта брашно на няколко пъти, като разбърквате с дървена лъжица и внимавате обема да не спада.


Изсипете сместа в тавата и изпечете в предварително загрятата на 180 градуса фурна.


* Моят сладкиш се изпече за около 10 минути.
Ако е по-висок, може да са необходими до 20 минути.
При всички случаи проверете след 10 минути с дървена клечка дали се е изпекъл: забодете клечката в средата на сладкиша и я извадете, ако по нея няма трохи и следи, значи е готов.


Извадете от фурната и оставете сладкиша да се охлади в тавата, след което извадете и нарежете на желаните форми, в случая сърца.
Декорирайте с ядки, Дулсе де лече.

* От изрезките може да си направите кексчета на клечка или скалички. Или пък домино:)






11 коментара:

  1. Този сърцат браунис е едно шоколадово изкушение Кате:)
    И не само той…при теб е като кулинарна енциклопедия за Св.Валентин:)
    Вино и любов и всичко за празика на влюбените!

    ОтговорИзтриване
  2. Това определено изглежда чудесно.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. ponyakoga braşnoto ne pasva,ponyakoga i ot furnata zavisi kraya,tezi sırtsa sa çudesni....sama li şte gi izyades....

    ОтговорИзтриване
  4. Какво става с тези коментари, вече в няколко блога не ми излизат! (:
    Тези шоколадови сърчица са едно изкушение за романтичен празник!
    А и идеята ти за оползотворяване на изрезките е много сполучлива! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасни са!Щом са брауни, за мен няколко, моля:)

    ОтговорИзтриване
  6. Отново прекрасно предложение, Кате! Чудесни сърчица! Наистина са едно много мило и изкушаващо предложение за деня на любовта.

    Поздрави и един прекрасен петъчен след обяд от мен!

    ОтговорИзтриване
  7. Просто съвършени са тези твои валентинки, Кате! Искам ги всичките! Прегръдки с пожелания за прекрасен уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Кате,много сочно брауни и така нежно си декорирала с карамела!Доминото също е много идейно и сполучливо,хареса ми и то!Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Чопвам си едно парченце! Кой не обича брауни, пък и толкова красиво поднесени!

    ОтговорИзтриване
  10. Наистина тези брауни са първите ми сполучливи и се надявам от там нататък да успявам с тях:), защото са много вкусни! Но предполагам, че след като вече записах рецептата и как точно стават нещата, ще успявам:)

    ОтговорИзтриване
  11. Kate, blagodarya ti za strahotnata rezepta!
    Neopisuemo vkusno...

    ОтговорИзтриване