четвъртък, 7 март 2013 г.

Σπανακόπιτα


От доста време се каня да направя известната Σπανακόπιτα. Не знам точно как е превода, често я срещам като баница със спанак, но това не е баница, прилича по-скоро на пай. Направих и варианта с готови кори, подреждането е малко по-различно от това при баниците.
И в двата варианта ми допада, даже много ми допада:), но с домашните кори е уникална!
В тази публикация ще публикувам и двата варианта, който и да изберете - няма да съжалявате!:)
Разликата освен в корите е и в в плънката, като при варианта с готовите кори, плънката се обработва термично предварително, а при домашните -не.



Спанакопита с домашни кори


В гръцките сайтове и блогове има много рецепти, аз избрах тази, тъй като авторката е споделила подробен снимков материал: My home...
Λιζα , благодаря ти за чудесната рецепта!

кори:
500 гр брашно
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1/2 ч.ч. олио
2 с.л. оцет
1 ч.ч. хладка вода / не гореща/

Приготвяне:
Пресейте брашното в купа. Добавете солта, захарта, олиото и оцета.
Започнете да смесвате съставките с вилица, докато получите нещо като трохи.


Започнете да добавяте водата по малко и месете с ръка, докато получите меко тесто.
Оформете го на топка и го оставете в купа, покрийте го с прозрачно фолио и го оставете да се отпусне за 20 минути.

/* През това време пригответе плънката./

Извадете тестото, разделете го на 2 различни части. По-голямата ще е за кората от долу.
Разточете по-голямата топка и я нарежете на 7 триъгълника,/като пица/ но не срязвайте до средата. Може да сложите чаша в средата и да режете до стените на чашата. По този начин в средата се оформя кръг.


Сгънете всеки триъгълник върху центъра. Разточете на кора, по-голяма от диаметъра на тавата.




Вземете втората, по-малка топка и я разточете на тънка кора. Нарежете я на триъгълници, като в центъра да остане като кръг.
Намажете кората със зехтин и сгънете триъгълниците един върху друг в центъра на кората.
Разточете с големина на тавата.


*Плънка:
500 гр пресен спанак
5 стръка праз лук или пресен зелен лук
по желание - копър
1 шепа ориз
1 ч.ч. зехтин
350 гр Фета
2 яйца
черен пипер

Измийте и изцедете спанака. Отстранете грубите дръжки.
Добавете нарязаният на кръгчета праз лук, само бялата част.
Добавете ориза и зехтина.
В купа натрошете сиренето и добавете към него яйцата и черният пипер. Разбъркайте добре и добавете сиренето към спанака.


Сглобяване:
Загрейте фурната на 180 градуса.
Сложете голямата кора в намаслена тава.
Изсипете плънката и я загладете.


Отгоре поставете другата кора, намажете със зехтин и нарежете на парчета само горната кора.


Изпечете за 1 час в предварително загрята фурна.
Невероятен спаначен пай. Хрупкави кори, вкусна плънка, наистина невероятен! А пък аромата, който се разнася по време на печенето е голямо изкушение:), едва дочакахме да я извадя от фурната и набързо направих няколко снимки:), честно казано изобщо не ме интересуваше дали ще се получат или не, защото вниманието ми беше насочено към неустоимите парченца...


Спанакопита с готови кори
За този вариант прочетох доста рецепти и стигнах до извода, че метода е еднакъв, а разликата е в количествата на продуктите, ето моят вариант, като вие може да променяте количеството на съставките по ваш вкус.


Продукти:
1 пакет готови кори
разтопено краве масло с олио, за намазване на корите

плънка:
50 мл зехтин
500 гр спанак
3 стръка праз лук или зелен лук, само бялата част/ аз сложих микс/
черен пипер
сол, по желание
пресен,замразен копър
250 гр сирене
1 яйце


Приготвяне:
Измийте спанака и отстранете дебелите дръжки. Нарежете спанака на лентички.
Нарежете лука на тънки филийки и ги сложете в тиган със загрят зехтин. Оставете на средна степен докато омекне.
Добавете спанака и копъра. Гответе до омекване на спанака.
Добавете черният пипер и солта - не солете много, защото сиренето е солено.
Оставете да се охлади.


В купа разбъркайте с вилица яйцето и сиренето. Добавете охладеният спанак.
Разбъркайте добре.

Разстелете корите. Изрежете 20 бр квадратни или правоъгълни парчета с големина на тавата.
Намаслете тавата.
Застелете тавата с 10 кори, като мажете всяка една от тях с масло.


Намаслете отново и поставете плънката. Разпределете я равномерно.


Отгоре поставете останалите 10 кори, като мажете всяка от тях с масло.
Най-отгоре намажете с масло. Нарежете спанакопитата на квадратни и ли триъгълни парчета, но само горният слой от кори.


Изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 20 минути, до зачервяване.




13 коментара:

  1. Прекрасна спаначена баничка!Копър до сега не съм слагала,но че поправя пропуска:)Прегръдки ,Катенце!

    ОтговорИзтриване
  2. Леле... добре, че закусих, нямаше да й устоя на тази "баничка".
    Чудесия, Кате!

    ОтговорИзтриване
  3. Кате, прекрасни са и двата варианта!
    Май ще ми допадне в тория вариант! Обичам хрупкавостта на готовите кори.

    ОтговорИзтриване
  4. Кате, от опит знам, че е страхотна. Правила съм я с домашни кори и скоро, виждайки спанака по магазините се сетих точно за нея. Дори имах намерение да напиша рецептата в блога:)) Снимките ти са много апетитни и на двата варианта! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Честно казано с домашните кори ми харесва повече, въпреки че трябва малко повече време, благодаря за рецептата, ще я направя! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотни са и двата варианта. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  7. Великолепни,майсторски баници ,а със зеленко вътре много тача,Кате!
    И аз приветствам втория вариант,тип наложена и толкова златиста и хрупкава!
    Не че първата ще я върна де,ох,само да имаше как да я стигна....супер са,браво!
    Много ползотворен ден и уютна вечер,миличка!

    ОтговорИзтриване
  8. Ммм много обичам спанак и почти всичко с него, особено баници. Първият вариант ми допада повече, при първа възможност ще пробвам рецептата.

    ОтговорИзтриване
  9. i az obiçam spanak,tezi baniçki-pitki sa çudesni,da vidim koga şte si gi napravya mila.

    ОтговорИзтриване
  10. И двата варианта ми харесват.Обичам баница със спанак!Чудесна публикация, поздрав!

    ОтговорИзтриване
  11. Пролетта идва - почнахме вече рецептите със зеленичко! :)
    И двата варианта ми допадат! Първият е по-трудоемък, но тази спанакопита с домашни кори си има и по-друг вкус.
    Вторият вариант пък е по-лесен и не по-малко вкусен!
    Кате, снимките ти са толкова апетитни, че да си грабне човек по парче! :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  12. Чудесни предложения! Стомахът ми забушува при вида на тези красиви снимки:)
    Благодаря за споделените рецепти!
    Ще опитам поне един вариант:)

    ОтговорИзтриване
  13. Чудни снимки, Кате! Баницата ти, упс - спанакопитата ти е страхотна, златна направо и колко много я обичааам! Браво, момиче, справила си се отлично! Черпя се едно парченце при тебе, докато си направя и аз :)
    Поздрави, мила и топла прегръдка!

    ОтговорИзтриване