Страници

В Епохата на Възраждането - Елена


Във вековните гори на балкана се виела пътечка, а по нея преминавали сватбари. Младоженци били Елена от Къпиново и Самуил, от Твърдица.
За зла участ ги нападнали разбойници. Някъде казват, че тези разбойници били от Къпиново, младежите се разгневили, че девойката отива в Твърдица със Самуил и решили да отмъстят.
Убили Елена до Конашкия мост. А Самуил посекли в местност, която днес е известна като "Самуилец".
Елена била погребана в местността "Кръста".
Родителите на Елена се заселили тук и основали градчето Елена, на името на своята дъщеря.

Това е една от легендите за Възрожденското градче. И днес минавайки по калдъръмените улички на Елена се пренасяме назад във времето. А спокойствието и тишината обгръщат всичко в мистика.
И въпреки, че времето не беше благоприятно за разходки, сякаш не усещахме поройният дъжд и брулещият вятър.





Ето я и нея, историческата Часовникова кула, изправена гордо, забелязвана от всяка част на града. Изградена е през 1912 г., от неизвестен еленски майстор. Долната й част е квадратна, средната - осемстенна, а най-горната - квадратна.





Продължавайки по улицата нагоре стигаме до историческият комплекс, състоящ се от: Даскалоливницата, Църквата "Св. Никола", църквата " Успение Богородично", Камбуровият хан.





Даскалоливницата е строена през 1844 г. и е първото класно училище в България. Строено е по инициатива на Иван Момчилов и в строежа му са участвали всички жители на градчето.





Църквата" Успение на Пресвета Богородица"




Църквата" Св. Никола" е от времето около 16 век. Задължително я посетете и чуйте разказите за иконостаса и стенописите вътре, които са много красиви.


Камбуровият хан е построен средата на 19 век. Собственикът му се е казвал Стоян Камбура и оттам е името му. Първоначално се е намирал в с. Йовковци, но е преместен в Елена заради изграждането на язовир Йовковци.





В близост до историческият комплекс е Попниколовата къща. Строена е в началото на 19 век. Много красива къща, на три етажа, в момента е Музей по палеонтология.


Минавайки по моста през реката се озовахме пред църквата "Рождество на Пресвета Богородица". Първоначално е била малък Параклис, бил замаскиран като конюшня. След като бил опожарен през 1859 г. започнало построяването на новата църква.


В близост до нея се намират и Петте Разсуканови къщи. Построени са от Димитър Разсуканов за петимата му сина. Интересна конструкция, всичките къщи са в една линия, под един покрив.


Разгледахме още от архитектурата и красотата на Елена.







В близост до Елена е язовир Йовковци - много красив язовир. Още щом го зърнах на картата, с интересната му форма, реших, че трябва да го видя. При слънчево и топло време определено разходката около него би била доста приятна. Сега също беше много впечатлителен.



От другата страна пък открихме лебеди, съвсем на бързо ги снимах, защото наистина валеше "като из ведро":




Не може да пропуснем и прочутият Бут по Еленски:



11 коментара:

  1. била съм там като дете. Изглежда много магично. Благодаря, че ми припомни

    ОтговорИзтриване
  2. Голяма красота! Благодаря за виртуалната разходка, Кате! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесна дестинация,Кате!
    Усетих атмосферата чрез твоите красиви снимки.
    Слънчев ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря за разходката ,Кате ! Винаги ми става много мило като прочета хубавите ти постове ! Макар и в мрачно време снимките са много красиви !
    Целувки ,Бонбонка :* !

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасни снимки Катенце.Много красиво.Благодаря за чудесната разходка Кате!
    Хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  6. Добре ,че има такива като тебе та да ни поразведат тук там на екскерзия.:)
    Страхотни фотоси все едно бях там Катенце!
    Прегръдки от мен !

    ОтговорИзтриване
  7. И на мен ми хареса Елена, въпреки дъждовете, въпреки вятъра и студа, беше красиво! Представям си в хубаво време да се разходи човек и из Балкана...

    ОтговорИзтриване
  8. Кате, удивителни снимки от красивата Елена. Още се ядосвам, че когато имах път на там, не я разгледах поне. А теб не мога да смогна да те прочета - колко публикации си напускала :)) - и все красиви, и вкусни! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Никога не съм стъпвала в Елена, а колко пъти ми се е искало, минавайки съвсем наблизо от там, но... все належащи работи и все бързаме. Непременно ще я включим при някое следващо пътуване из Сливенския балкан.
    Благодаря ти, Кате, много ми беше приятна и занимателна разходката с тебе! Чудесен гид си! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. БОНБОН, сега първо ще ти кажа, че при едно ходене до село Мийковци, което е "пряка" на Елена, не видях нищо от нея, останах с впечтлението, че се състои от две улици и после разправях на родини, че не ми е харесала;)))
    Ама то е от глупотевината ми;) Сега след тази разходка, пак ще планирам посещение;)Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване