вторник, 5 март 2013 г.

Винен кебап / wine kebap


Все още е сезона на манджичките, скоро ще преминем и на по-леките храни. Та реших да запиша и тази популярна рецепта - Класика от българската кухня.
Вкъщи приготвяме ястието по този начин. Понякога добавяме моркови, картофи и чесън. Рецептата, която публикувам е от домашния рецептурник.
Може да го поднесете с варен ориз като гарнитура, може с картофено пюре, въпрос на вкус.
Ние го хапваме така самостоятелно.


Продукти:
около 1/2 кг свинско месо
олио
1 глава лук
1 с.л. доматено пюре
1 с.л. брашно
50 мл червено вино
щипка червен пипер
черен пипер
1 дафинов лист
сол
около 2 ч.ч. горещ бульон


Приготвяне:
Нарежете месото на кубчета. Поръсете го със сол и черен пипер.
Поставете в тенджера със загрята мазнина. Оставете да се задушава до изпаряване на течността. Добавете лука, нарязан на ситно или на полумесеци.
Оставете да се задуши докато се изпари течността.
Добавете червеният пипер и веднага добавете доматеното пюре, разтворено във виното. Разбъркайте. Оставете на среден котлон да ври, докато течността започне да се изпарява.
Добавете горещият бульон и дафиновият лист, оставете за няколко минути да се вари.
Запържете брашното в малко олио и го изсипете към ястието.
Оставете на котлона да се задуши / може и във фурна /до готовност.

3 коментара:

  1. Много е вкусно ястието ти, Кате! Бих гребнала и топка ориз, който видях при Вещичката и направо заспива! :)
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Много го харесваме винения кебап! Както пишеш, добавям моркови, а и много върви с гарнитура ориз или картофено пюре! Вкусно!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Още едно любимо ястие:) И с картофено пюре и с ориз, всякак го обичам:)

    ОтговорИзтриване