Страници

Язовир Искър и гъбени вкуснотийки


Една от чудесните дестинации за излет, риболов, релакс и забавления е язовир Искър. Дори и в лошото време, има какво да се види. Честно казано мога да стоя на брега с часове или пък да подскачам:):):). За това последното някои от вас вече знаят защо:).
Няма да преписвам данни за язовира, но знам, че е най-голям по воден обем и е много, ама много красив. Направо си прилича на море!
А какви изгледи само, накъдето и да се обърнеш все красота. Колко отдавна съм писала и рисувала сърчица по пясъка... а сякаш беше вчера...
Времето беше малко мрачно, но въпреки всичко беше красиво.















Е, сега вече посетихме и Мидена ферма "Дълбока" в Панчарево. Много съм слушала и чела за нея, та исках да опитам мидите. И само мога да потвърдя положителните коментари - мидите наистина са много чисти и вкусни, както и барбуна и рибената супичка.


И понеже там хапнахме рибка, реших днешните рецепти да са за гъбки. Тези гъби открих преди време в Кауфланд. Всъщност преди много време ги открих, ама не смеех да ги пробвам, нямах си и на представа какво да ги правя. Та в магазина една дама като ни гледа как се чудим:) ми каза, че са вкусни, с чесънче и масълце и дори малко приличат на месо. Благодаря на дамата! Наистина е от вкусните гъбки. Не е необходима някаква специална обработка. Директно си ги пържите, печете, варите или каквото пожелаете. Аз само подрязах дръжките/пънчета/.


Реших да ги направя по съвет на жената с масло и чесън и вторият начин, понеже ми каза, че приличат на месо да ги панирам, станаха вкусни и в двата варианта.


Гъби Кладница с масло и чесън


Продукти:
количество по желание

няколко гъби Кладница
краве масло
чесън
оцет
магданоз
сол

Измийте гъбите, подрежете дръжките и нарежете гъбите на едри парчета, може и на дребни.
Загрейте в тиган кравето масло и добавете гъбите.
Пържете ги и от двете страни. Необходимо е повече време, отколкото на другите гъби.
В края на пърженето добавете пресован чесън и оставете до готовност.
Поръсете нарязан магданоз и добавете няколко капки оцет и сол.

Гъби Кладница пане


Продукти:
Няколко гъби Кладница
яйце
брашно

олио за пърженето


Приготвяне:
Измийте и отрежете част от дръжката на гъбите.
Нарежете гъбите на големи парчета, може и цели да ги оставите.
Загрейте посолена вода на котлон да заври и пуснете гъбите за няколко минути. Не знам дали трябва да се бланширват, но аз го направих, понеже се притеснявах да не останат сурови.
Извадете гъбите и ги отцедете от водата.
Потопете ги в брашно, след това в разбито с малко сол яйце и ги поставете в тиган със загрято олио. Пържете до златисто от двете страни.
Извадете ги върху хартия да се отцедят от мазнината.

Приятни почивни дни, хубави разходки, вкусни ястия и много усмивки!


33 коментара:

  1. Бонбонче, благодарение на теб обиколих България!
    За мидената ферма и аз съм чувала много и трябва да я посетя!
    А тези гъби наистина са различни и много вкусни!
    По принцип за вегетарианците, гъбите са "месото" в храната им!
    Прегръдка и много слънчеви усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, смело препоръчвам фермата:). На нашето море няколко пъти правих опити с мидите и нещо не ми допадат - все нещо хрупа в тях. Явно не съм попаднала на подходящото място. Но тук са чисти и много вкусни. Разбрах, че имат и на морето, така, че ще ги посетим ако имаме път отново натам. Прекрасна нова седмица, Дани!

      Изтриване
  2. Много приятна и разпускаща публикация, Кате :) Язовирът съм го виждала, но не и в такава близост, че камъчета да хвърлям :) Може би ще ми се случи някога. Благодаря, че сподели за тези гъби - и аз все им се чудя. А щом казваш, че са хубави смело ще ти се доверя. Много ми харесват и двете рецепти. Благодаря ти за хубавото усещане, което остави в мен. Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, радвам се, ти е приятно тук, и аз обожавам да надничам при теб, винаги интересно и различно! Поздрави!

      Изтриване
  3. Изглежда красиво и много приятно място за излет, надявам се да го посетя някой ден. Благодаря за рецептата! Хубав и усмихнат ден! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина е много подходящо за излет. Поздрави и на теб и хубава нова седмица, Rose!

      Изтриване
  4. Поразходихме се пак :)
    Ще си взема от мидите ти, щото май съм от малкото хора, които не харесаха този вид гъба. Но пък разходките с теб много ми харесват и няма как да ги подмина :)
    Хубави почивни дни, Кате!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепчо, аз разходките с теб по Пиринските върхове, повече ги харесвам:)! Поздрави и хубава нова седмица!

      Изтриване
  5. Катенце, пак страхотна разходка си ни спретнала.
    Никога не бланширай гъби защото всичко ароматно и витаминозно отива във водата.
    Само като ги измиеш и си ги пържиш те си пускат водичка и се задушават докато останат на мазнина.
    В моя блог съм ти писала дето ме пита иди да прочетеш.
    Кладницата е много близка до вкуса и структурата на пънчетата и двете гъби растат на стари пънчета. Кладницата и в домашни условия може да си я гледаш на пънчета.
    Прегръдки от мен миличка.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не знаех, Зиче, за това, следващият път няма да ги бланширам, а дали ще се изпържат добре в панировката, да не останат сурови? Сега ще ида да видя какво си ми отговорила:), поздрави и хубава нова седмица!

      Изтриване
  6. Кате, много хубаво е на язовир Искър, но най-ми харесва през юни - тогава е просто невероятно да си там! Снимките са много провокиращи! :)
    И тази кладница днес, ооо много любима за нас гъба! Но ни идва скъпичка да я купуваме. Скъпа, защото консумираме гъби в количества, а никога не ни е било тежко от тях, което буди учудване у приятелите. Аз я слагам пържена в палачинки, готвя я със сметанов сос, също панирам, но с филирани бадеми ;) Вариантите са много с нея и е винаги от вкусно, по-вкусно. Определено ще ти стане любимка!
    Научих, че може да се отглежда в къщи (те нямат двойник), върху обработено пънче с щамове мицел, и раждат много, понякога 5 и повече години, ама пусто място да има...
    Приятна петъчна вечер, мила! Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Оле, Ирма, както си ги изброила, така ми се и приядоха всичките! Супер апетитно ми звучат! Поздрав и на теб и хубава нова седмица!

      Изтриване
  7. Разходката беше чудесна, но ако сега можех да си бодна от твоите гъбки, щеше да бъде още по добре. Усмихнат ден и продължавай все така да ме зареждаш с много настроение.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) Танче, с удоволствие ще почерпя с гъбки:) Поздрави и аз ти благодаря за усмивките!

      Изтриване
  8. Ех,че пирятна разходка,вкусни гъби-чудеса....

    ОтговорИзтриване
  9. Кате, и мрачното време си има своята красота и ти си я уловила! Прекрасни снимки!
    Чудесна разходка сте си направили, вкусно сте се почерпили и интересни варианти за приготвяне на кладница си ни поднесла!
    Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Тили!:)Наистина в мразното време може да бъде весело:) Поздрави и от мен!

      Изтриване
  10. Толкова близо са ни тези наши български красоти, а понякога не стигаме до тях... Благодаря, че поне виртуално ни ги поднесе, Кате! А всичко за хапване... не знаеш какъв апетит ми отваря.
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Гери, затова ги споделям тези места в блога, не че съм добър фотограф или пък да блесна с някакви фантастични дестинации, но точно интернет е мястото, където откриваме интересни неща, съвсем близко до нас. Колко места съм открила, благодарение на споделянето им от други хора, за което съм безкрайно благодарна. Поздрави и хубава нова седмица!

      Изтриване
  11. Кате,много обичам да се разхождам с теб!Хем ми показваш различни хубави места хем после има и нещо вкусничко!Поздрави! И ще чакам следващата разходка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :), ами нямам време да публикувам отделно рецептите... Та затова така, пък и гледам, че се получава доста интересно. Благодаря ти за милият коментар! Поздрави!

      Изтриване
  12. Катенце, страхотна разходка си направих.Много красиви мигове си уловила напук на мрачното време.За мидената ферма само съм чувала все хубави неща,дано някога я посетя, че обожавам всичко морско.А тия гъбки са ми любими.Хапвала съм панирани с някаква обработка и подправки опитвам се постоянно да науча рецептата ама за сега безрезултатно.Поздрави Кате и ти желая хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, Танче ако научиш рецептата непременно я сподели, заинтригува ме! Радвам се, че снимките ти харесват, поздрави!

      Изтриване
  13. Кате, не съм ходила на този язовири се насладих на твоите кадри.Много релаксиращо място! А менюто с миди е много богато. Ходила съм няколко пъти в тукашната мидена фермаРесторанта е много приятен и си точно над морето...ако имаш път край морето непременно посети-между Калиакра и село Българево.
    Кладницата е страхотна гъба-особено, ако е дива-много често сме събирали от орехови дървета.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чувала съм много за нея и задължително ако ми е на път ще я посетя. След като и ти я препоръчваш, значи наистина е добра. Кладница опитваме за пръв път и сме очаровани, доста различен вкус от гъбеният.:) Хубава нова седмица, Бети!

      Изтриване
  14. Предполагам, че вече подготвяш нова дестинация, но и тази е чудесна -
    много красиво и вкусно е с теб и при теб, Кате!
    Сърдечни поздрави и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  15. и на мен мн ми харесва мидената ферма. Чух, че я били затворили, явно грешна информация.
    Размечтах се за Искъра сега.

    ОтговорИзтриване
  16. Отговори
    1. Ами това е относително, зависи от количеството на гъбите. Но достатъчно, да могат да се пържат. Както си пържите по принцип( не маслена баня). Все едно запържвате лук за някое ястие например.

      Изтриване