Страници

Созопол през пролетта и рецепта за Скумрия в доматен сос


Извън сезона, а може би точно в сезона... не съм сигурна вече през кой сезон ми харесва повече - дали през щурото лято, сезона на забавленията, с прекрасните си сини води и красивите си плитки плажове, дали през пролетта, когато сякаш това малко градче показва всичко от себе си - очарованието на старите къщи, които се виждат в цялата си прелест, откритите скали, в които морето разбива вълните, тишината, спокойствието и отново онова пътуване назад във времето...
Независимо кога ще посетите Созопол, той непременно ще ви очарова.

При тази наша пролетна разходка го преоткрих. С часове стояхме на брега, край скалите и гледахме морето, ей така - само морето и тук- там някой кораб на хоризонта.






Успяхме да разгледаме къщите, които лятото са малко скрити, сред толкова много туристи. Ето и новото ми откритие - тази мелница!



Интересното тук е, че повечето заведения и магазини работят дори и извън сезона, нещо нетипично за другите морски курорти.
В красивият парк децата играят, на плажа някои се радват на слънчевите лъчи, а други по-смели пък плуват.



В никакъв случай не се усеща липса на нещо, а обстановката на градчето е някак магическа. Във въздуха се носи любимият мирис на море, а чайки и гларуси пеят познатите песни.


Разходките по уличките, по крайбрежието, в очакване на нещо непознато и ново, нещо което през лятото сме пропуснали, всичко е толкова вълнуващо!







Созопол е най-старият град по българското крайбрежие на Черно море. Старата част на Созопол е обявена за архитектурно-исторически резерват. Къщите са типични представители на възрожденската архитектура - 1 етаж от камък, 2 етаж от дърво.



  







  

Сред забележителностите на Созопол са и многото църкви и параклиси.

 





  





Южната крепостна стена и кулата са разположени точно над скалите, в южната част на полуострова и разходката тук е невероятна - гледката към залива, прекрасните сини води на созополското море, привличат като магнит.





  

В градчето са съхранени ценни археологически разкопки.


Остров Свети Иван е най-големият български остров на територията на Черно море. Освен, че представлява интересна гледка, той е и защитена местност, заедно с о-в Св. Петър. На неговата територия има голямо разнообразие от фауна и архитектурни паметници. Надявам се някой ден да ги посетим, а за сега ще се порадваме на островите отдалеч.



Красив град е Созопол, много красив, дали през лятото или пролетта, като нарисуван е!


И само да кажа на морето, че и сърдито, пак е красиво, много красиво!


И така, като всяка приказка и тази си има край, но пък хубав и даже много вкусен:) и това е една много популярна, но пък много вкусна рецепта за рибка скумрийка, ако може да е прясна, още по-добре, ама не всеки ден човек е на море:)


Скумрия с доматен сос на фурна



Тази рецепта я имам от много време. В първата рецепта, която изпробвах преди години, рибата се печеше заедно с доматеният сос, но рибата ми остана сурова, соса ми се изпари, а ние си останахме гладни:) – шегувам се, но наистина не ми се получи. Затова след този неуспех, започнах да готвя поотделно соса и рибата и така от много отдавна тази рецепта е в домашният рецептурник, при останалите вкусотийки.

Продукти:
1 скумрия
1 глава лук
1 червена чушка
2 скилидки чесън
5 средни домата
зехтин
сол
1 дафинов лист
черен пипер

Приготвяне:
Скумрията се почиства от вътрешностите и главата и се нарязва на кръгчета.
Подреждат се в тавичка със зехтин. Посоляват се и се подправят с черен пипер.
Пекат се във фурната до готовност – за около 20 минути.
В тенджера на котлон се налива малко зехтин и се добавят нарязаните на ситно лук и чушка. Оставят се до омекване и към тях се добавят обелените и нарязани на ситно домати, целите скилидки чесън, дафиновият лист и черният пипер. Соса се вари до готовност.
Готовият доматен сос се изсипва върху рибата в тавата и се връща във фурната, докато ястието се запече.


14 коментара:

  1. Кате,видях Созопол в сезон различен от летния благодарение на твоята публикация.Очарователен град ,страхотни снимки!
    Скумрията е чудесна и аз правя нещо подобно и винаги става много вкусна!
    Сърдечни поздрави и приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Е, Катенце, направо завиждам за пролетната ти разходка в Созопол. Лятото, сред много туристи, наистина не може да видиш истинската му красота. Много исках да видя морския бряг извън сезона и един октомври го видях, но толкова непознат и студен ми се видя, че вече не ми се прииска. До този момент - сега гледайки твоите снимки усещам, че нови мечти ме напират :) Рецептата е много вкусна и след морските снимки така ми замириса на готвена рибка, че хуквам на пазар :) Хубав и усмихнат ден, мила! До утре!

    ОтговорИзтриване
  3. Красота, вкусна храна и морски бриз... Прегръдки, мила! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ахх Созопол, всяко едно местенце от снимките ти ми е така близко и познато и свързано с мнооого години прекрасни спомени, за съжаление е минало. Созопол вече не е това, което беше :) Благодаря Кате благодаря ти за тези кадри :)
    И много вкусна рецепта!
    Прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
  5. Много вкусно ясти, не съм я правила така, но ще опитам. Колкото до Созопол, той винаги е красив.

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря за невероятната разходка и приказните ти снимки Катенце!
    Скумрийката и аз така я харесвам и си представям колко хубаво и сладко сте си хапнали.
    Прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  7. Ееее,чудна гозбичка с любима рибка намирам тук да ухае,Кате!
    Благодаря и за тези чудни снимки,колко е спокойно наистина сега по това време....още малко топлина и цвят и ще е приказно!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  8. Пак вълнуваща разходка и интересна приказка, подкрепена с чудни снимки, Кате! Даже и фаворит си имам между тях - онази, зелената под химна на града ;)
    И рецептата си я бива! Много обичам скумрия, колкото и да е миризлива, ми е голяма любимка и често си я сервираме.
    Спорна седмица, мила, и нека да е пак толкова вълнуваща!

    ОтговорИзтриване
  9. И аз мен Созопол е прекрасен ! Преоткрих го отново чрез теб ,Кате ! Благодаря за морската разходка и вкусната рецепта !
    Прегръдки ,Бонбон ! Хубав следобед !

    ОтговорИзтриване
  10. Отново чудесна разходка покрай морето и в красивия Созопол!
    Рецептата е много вкусна и ще я пробвам!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря за невероятната разходка и красивите снимки Катенце!Определено Созопол ми харесва най много през пролетта,уловила си прекрасни мигове.А гозбичката със скумрийката е страхотна,много обичам така приготвена скумрията.Поздрави и хубава вечер ти желая Катенце!

    ОтговорИзтриване
  12. Кате, чудеса показваш тук. И какъв по-хубав завършек от вкусна гозба.
    А Созопол... прекрасно си ни го представила. Благодаря!
    Все така влюбена и вдъхновена бъди. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Любимото синьо море (Черно море)! Събуди много спомени в мен, Бонбон! Прекрасни снимки и вкусна морска храна! Усмивки и прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  14. Созопол, ех Созопол, въпреки, че скоро бяхме там и вече ми липсва! Очарователен е! Прекрасно е, като чета и вашите коментари, всеки има красиви спомени от това място. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване