Шшшт тихо, ослушайте се и чуйте капките на дъжда... Вдъхнете от чистият планински въздух и тръгнете с мен по каменните улички на Жеравна.
Ето ги и тях - тесни, криволичещи като лабиринти, които ни отвеждат пред красивите къщи, коя от коя по-гиздава.
Какво ли се крие зад ъгъла, а какви ли легенди се носят?...
От години слушах за това място, поглъщах всяка информация за него, разглеждах снимки от фестивали и мечтаех да го посетя.
Това, за което съжалявам е, че не го открих по-рано.
От местата, които се настаняват в сърцето и остават там завинаги, местата, в които човек оставя частичка от себе си, местата, които са вдъхновили поети, писатели, творци, където може да се почустваш истински, да се докоснеш до миналото, да го почувстваш.
"Село ли си, или си картина?
Жива ли си, или си икона?
Кой зографин те е зографисал
от дърво, от камък и самобитност,
та неизтриваема с години
си седиш на синьото на фона?"
Дамян Дамянов
А хората, хората тук са толкова гостоприемни, усмихнати, добросърдечни и времето сякаш е спряло.
Уютът в механите, топлото посрещане, вкусните ястия, ароматът на топъл хляб пренасят назад във времето и сега започвам да си представям какво чувстват участниците на Фестивала, сякаш наистина живееш в друг свят, друго време.
Удивлявам се как хората ценят всичко това, как са съумели да го запазят за поколенията.
Шекерджийницата впечатлява от далече - и вън и вътре всичко е толкова автентично. Интериорът като в чорбаджийска къща, а вкусотиите изкусително подканват.
Жеравна е архитектурен резерват с 330 къщи, музеи и забележителности. За историята на Жеравна може да прочетете тук, www.jeravna.com
Рецептата, с която избрах да придружа днешната разходка е за една много вкусна домашна баклава с кексова плънка, от домашният рецептурник, от сестра ми е. По рецепта ми е дадено да се прави с 2 пакета кори за баница, но аз я изпълних с един пакет. Срещала съм я и в интернет, не знам до колко рецептите ни са сходни, направих я по този начин и стана много вкусна.
* Като почерпих моя близка, ми каза, че нейна позната пък я прави като както корите са навити, ги реже на колелца и след това ги разделя на лентички. Така застиля половината на дъното на тавата и става малко като "рошава".
Баклава с кексова плънка
Продукти:
1 пакет кори за баница
125 гр краве масло
4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. смлени орехи / да се усещат частички/
1 ч.л. канела
1 бакпулвер
сироп:
3 ч.ч. вода
3 ч.ч. захар
1 ванилия
Приготвяне:
Разбийте с миксер яйцата със захарта, добавете постепенно пресятото с бакпулвера брашно, като бъркате с миксер на ниска степен. Не разбивайте много, просто колкото да се усвои брашното.
Добавете смлените орехи, канелата и олиото и разбъркайте добре с шпатула.
Разтопете кравето масло и намажете дъното на тава. Продуктите са достатъчни за тава с размер:
Подредете половината от корите, като между тях мажете с разтопено масло и ако желаете може да ръсите смлени орехи и канела.
Когато подредите половината кори излейте цялата кексова смес равномерно. Започнете да редите останалите кори по същия начин.
Когато сте готови, полейте баклавата отгоре с разтопено масло и я сложете да се пече в предварително загрята фурна, на скара в долната част, на 170 градуса за около 40 минути.
Извадете я, оставете да изстине и я нарежете на квадратни парчета.
Направете сироп:
Сложете водата и захарта в съд на котлон да заврат. Добавете ванилията и разбъркайте добре. Когато захарта се е разтопила полейте с горещият сироп изстиналата баклава.
Оставете да се охлади и сервирайте.
Прекрасни снимки от селото-икона. Сутрин е, а аз усещам духа на Йовковите Старопланински легенди, вдъхновени от магичната Жеруна /старото име на селото/. Целият този пътепис от снимки е прекрасно съчетан с баклавата. Навремето много често я правех, знаех я като "царска баклава" - някак си по-елегантна и по-ненатрапчиво сладка от стандартната баклава. Поздрави на авторката за идеята да ни направи съпричастни към своето прекрасно преживяване! Ана
ОтговорИзтриванеНикога не съм посещавала това местенце, но сега поне мислено се пренесох там. А като си хапнах и от баклавата, вече всичко е чудесно.
ОтговорИзтриванеПоздрави, Кате!
Изключително приятно ми е да се разходя още веднъж из приказната Жеравна!
ОтговорИзтриванеКате,с тези прекрасни снимки предизвикваш много хубави спомени.
Има места, които както казваш остават за винаги в сърцето, с неповторимия дух и самобитна атмосфера.Не бих отказала парче вкусна баклава с чаша кафе след една подобна макар и виртуална разходка!
Благодаря за хубавите емоции!
Поздрави и слънчев петък! :)
Красиво, макар и дъждовно, Кате! Баклавата ми е любима. Прегръдка с пожелания за прекрасен уикенд! :)
ОтговорИзтриванеКатя,разходих се виртуално там, благодарение на теб! Много хубави снимки и думи! И баклава :) !Хубави почивни дни!
ОтговорИзтриванеПрекрасно място, потопих се изцяло в атмосферата му, благодарение на красивите ти снимки! А като се има предвид, че никога не съм го посещавала, осъзнавам какво съм пропуснала. Баклавичката е невероятна!
ОтговорИзтриванеУсмивки! ツ
Кате,идвала си в нашия регион!!!
ОтговорИзтриванедругият път да се обаждаш :))
красотата на Жеравна,както и на околните местности и селища е тъкмо в апогея- пролет,всичко цъфти,птички пеят!!
Ех !
Баклавата е супер,опитвала съм на гости,но не съм правила!
прегръдки мила
Кате, беше ми изключително приятно да се разходя из Жеравна.Усетих аромата на това място, влажните улици, на дървените огради и врати! И точно както обичам след такава разходка да поседна и да хапна нещо сладичко...
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти!
Чудесен пост и прекрасни снимки!
Няма да коментирам баклавата, тя трябва да се опита, Кате! ;)
ОтговорИзтриванеНо, Жеравна ме омагьоса отново - там бих останала поне една година, и бих прописала :) Ако има някой, който от добро сърце да ме приюти в това неземно кътче на България, моля да ми пише, а аз обещавам да не мързелувам! ;))) Страхотни кадри, мила! Имах усещането, че току ще изскочи някой от големите порти, ще затича по мокрите улици, ще се завърне назад да ми помаха... И мириса на дъжд усетих, на дим, примесен с този на топъл хляб, на сушените пиперки под гредите, на вкусно кафе. А как ми се прииска да си резна една подкова... не е истина! :)
Май тази разходка с теб ще ми стане любима, Кате! Благодаря ти!
Жеравна съм си я запазила за лятото и един фолклорен фестивал там:)
ОтговорИзтриванеПак жестоки снимки, Кате :) и жестока баклава!!! - мама едно време правеше подобна и още помня вкуса й...
ОтговорИзтриванеХубави почивни дни ти желая :)
Благодаря че ми показа дъждовната Жеравна.Аз съм я виждала в страхотен пек и прежурящо слънце!И дъждовна е прекрасна, благодарение на твоите снимки и уникалността на това място! А баклавичката влиза в графата рецепти за правене :) Много усмихнат уикенд!
ОтговорИзтриванеЦялата ти споделена серия пролетни разходки е впечатляваща -
ОтговорИзтриванемного красива, умиляваща и вдъхновена.
Снимките са чудесни, рецептите също -
благодаря за удоволствието, Кате,!
Сърдечни поздрави, пролетно вдъхновение и настроение, Диана
Кате, радвам се , че благодарение на теб отново се върнах в това прекрасно място! Независимо от времето, Жеравна винаги е прекрасна! Много се радвам, че успяват да я запазят!
ОтговорИзтриванеБаклава, приготвена по този начин, срещам за пръв път! Ще се опита!
Хубава петъчна вечер!
Беше ми много приятно да се разходя из Жеравна.Много красиви снимки Кате.Много апетитна баклава.Много ми хареса рецептата,записвам си я за приготвяне.Поздрави и хубав уикенд ти желая!
ОтговорИзтриванеНевероятна атмосфера! Има хем магическа, хем носталгична нотка. Не съм виждала Жеравна, Кате и ти благодаря за прекрасната разходка! Баклавата също е страхотна! Поздрави и приятна вечер, мила!
ОтговорИзтриванеМного обичам да ходя в Жеравна, наистина всичко е неповторимо! Баклавата е прекрасна!
ОтговорИзтриванеÉ exatamente nas mãos de Jesus que devemos nos colocar quando as coisas não vão bem.
ОтговорИзтриванеSe a luta está pesada, busque auxílio nele.
Somente em Jesus encontramos a verdadeira segurança e a verdadeira paz.
Agradeço o carinho e compreensão pela demora,
em retribuir sua visita tão carinhosa.
Deus abençoe seu final de semana .
Beijos no coração e meu eterno carinho,Evanir..
Que lugar más agradable me encanta su tarta es una delicia quiero probar se ve muy rico,abrazos y abrazos.
ОтговорИзтриванеНикога не съм била там Кате, благодаря за разходката, много красиво местенце! Грабвам си парченце баклава, обожавам :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки мила :)
Que lugar lindo!
ОтговорИзтриванеParece com as paisagens dos contos de fada.
O bolo ... hummmmmmmm!!! Que delícia!
♪♫ Boa semana!
ღ° Beijinhos do Brasil ღ
¸.•°♡♡⊱彡
Наистина Жеравна е уникална, очарователна и пленяваща! Има магия, има вдъхновение, има душа! Прегръдки от мен!
ОтговорИзтриване