понеделник, 8 април 2013 г.

Терин от патешки дроб


Терин от патешки дроб е световноизвестно ястие от френската кухня. Съществуват различни варианти на изпълнение, с частички, с цял дроб, в голям съд, в малки купички, маринован във вино, в коняк и т.н.

Всъщност Терин се нарича и съда в който по принцип се приготвя ястието. Самият съд е правоъгълен и с капак. Но тъй като аз нямам такъв съд го приготвих в малки купички. Хубаво е съдът който се използва да е керамичен. Идеята на ястието е дроба да се задушава в собственият си сос.
Направих една съвсем класическа рецепта, понеже ми е за пръв път. Като вкус мога да кажа, че е нещо разкошно!:)за вида не знам колко съм го докарала, но като за пръв път ми е простено:)


Това видео ще ви е много полезно за почистването на дроба: http://www.youtube.com/watch?v=lDlPHzmzNEQ
Може да погледнете и видеа за приготвяне на терин пр. ето тук: http://www.youtube.com/watch?v=vBvOlsQLnE0


Продукти:

1 патешки дроб / моят беше 328 гр
1/2 ч.ч. хубаво вино
сол
черен пипер



Този продукт използвах, купих го от Кауфланд

Приготвяне:
Почистете дроба:
Ако е замразен го оставете да се размрази.
Разрежете го на две и измъкнете внимателно вените. Ако го правите за пръв път като мен:), е възможно да начупите дроба на повече парчета. Няма страшно, пак ще се получи, просто ще е терин с % частички. Може да използвате ръкавици, защото е много мазен. Отстранете и ципата, която го обвива.
Оставете дроба в купа с вода и лед да престои от 3 до 12 часа в хладилник.



Извадете дроба и го отцедете от водата.
Почистете останалите вени, ако има такива, ако е необходимо го разчупете на още парчета.
Сложете дроба в купа с виното, черният пипер и солта.
Оставете го да се маринова между 2 - 4 часа.
Извадете дроба, изцедете го и го подредете в съда, който сте избрали за печене. При мен излезнаха 2 купички, от тези за крем брюле. Притиснете леко отгоре, по възможност да не остава въздух между парчетата. Покрийте купичките с алуминиево фолио.



Налейте в голяма тава вода и в нея поставете купичките с дроба. Водата в тавата трябва де малко над половината на купичките./ Водна баня/
/За печенето срещнах различни варианти на висока и ниска температура, затова избрах среден вариант изпекох го на 190 градуса за 40 минути./
Сложете тавата с купичките в предварително загрята на 190 градуса фурна и печете за около 30-40 минути.
Когато дроба се изпече, извадете купичките от фурната и излейте мазнината в друга купа и я запазете.
Вземете нещо кръгло, примерно капак от буркан и го поставете върху всяка купичка.
Затиснете с някаква тежест и оставете така да престоят около 1 час.
Отстранете тежестта и полейте с мазнината.
Приберете терина в хладилника и оставете да престои поне за няколко часа.

Пожелавам ви прекрасна нова седмица, много усмивки и вкусни рецепти!

28 коментара:

  1. Не знам колко филийки бих намазала с това патешко дробче... Много вкусно изглежда, Кате!
    Слънчева седмица, изпълнена с много настроение и на теб :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ау, голям деликатес!
    Хубава седмица и от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Мммм, обожавам!
    Чудно изглежда, Кате!

    ОтговорИзтриване
  4. Катенце, веднага вадя хляб :)
    Чудесен пастет!
    Слънчева седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  5. Невероятно изглежда! Кате, често ме оставяш без думи, и не защото няма какво да ти кажа, а защото тук намирам всичко за изключително вкусно, красиво, полезно и ценно! Усмивки и слънчева седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Изглежда чудесно! Браво, Кате!

    ОтговорИзтриване
  7. Това определено си е цял деликатес. Много вкусно изглежда, Кате!

    ОтговорИзтриване
  8. Se hace la boca agua, qué rico. Un abrazo, Clara.

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотен деликатес!
    Кате, и чудесни снимки си направиля!

    ОтговорИзтриване
  10. Ах, как обичам....да можех и аз да намажа една филийка! чудесно!
    М.

    ОтговорИзтриване
  11. Много хубава рецепта ! Само да намеря дроб и я правя ! Обожавам пастет !
    Благодаря ,Катюш ! Прегръдка и хубав вторник !

    ОтговорИзтриване
  12. Чудесен деликатес! Добре върви с препечена филийка!
    Поздрави и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  13. Много нежен вкус, Кате!
    Ще ми се да съм ти на гости :) Мога примерно филийките да препичам :))
    Или водка да налея.
    Хайде отиде ми съня след посещението тук.
    Хубав вторник да е на теб!

    ОтговорИзтриване
  14. Чудесен деликатес Катенце!Много ми хареса рецептата.Поздрави и хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  15. Не съм опитвала патешки продукти,Кате!
    Изглежда апетитно и бих опитала тази хапчица :))
    прегръдки

    ОтговорИзтриване
  16. Se ve irresistible me encanta el pato en el sur comemos paté pero sin engordar el pato es muy sabroso,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване
  17. Candy sabes algo de nuestra amiga Наслада с Катерина,cómo está,abrazos.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Росита, блога на Катето е недостъпен в момента, не знам каква е причината. Надявам се скоро да се появи, и аз съм нейна почитателка!

      Изтриване
  18. Кате,това си е едно превъзходно и много съблазнително гурме,направо плаче за чаша охладено бяло вино и наздравица!Благодаря за чудесното предложение и снимки!Прегръдка и един ведър ден пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  19. Не ми остава нищо друго освен да подкрепя по-горните изказвания и да те поздравя за апетитния терин!Хубав ден,Кате!

    ОтговорИзтриване
  20. Изглежда много апетитно, а снимките ти са супер. Спорен ден, Катенце!

    ОтговорИзтриване
  21. О, тук си приготвила истинско пиршество за небцето и душата, Кате! Невероятна класика, поднесена, както винаги с финес и много любов. Няма да подмина и ще си намажа една филийка. Прегръдки! ;)

    ОтговорИзтриване
  22. Винаги, когато съм гледала да се приготвя патешки дроб, независимо от рецептата, съм се ужасявала от количеството мазнина, която се отделя. Хубавото е, че се отделя наистина и после се ползва само за консервант, в случая. С удоволствие бих си намазала тънко една брускета с това вълшебство, Кате. Не съм го приготвяла, но съм опитвала и много ми харесва. Не знам как са го приготвяли, но това вино, чийто аромат попива, 100 процентово му придава уникален вкус! Поздравления!
    Слънчева седмица с много настроение ти желая, мила!

    ОтговорИзтриване
  23. Ох, Кате, за подобно блаженство си мечтая от маса време - уникална си :)!!! Няма да ти отмъквам цяла купичка от това съкровище, но онова самотното парченце на третата снимка душа не ми дава да ти го оставя цялото ;)
    Не знам откъде да си набавя патешки дроб :), но попадне ли ми - ще тичам при теб за рецептата!!
    Хубава вечер ти желая :)

    ОтговорИзтриване
  24. Мммм чуден, истински деликатес!
    Поздрави Катенце и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  25. Е, след като сте ми одобрили теринчето, мога само да се радвам! Честно казано се притесних малко:) Благодаря ви и ви пожелавам слънчева, прекрасна и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  26. Страхотно е, Кате, кой не би го одобрил! Чудесен деликатес за ценители!

    ОтговорИзтриване