четвъртък, 16 май 2013 г.

Агнешки котлети Териаки със зеленчуци Якитори


Преди време показах рецепта на агнешко с Якитори и наистина беше уникално на вкус. Бях любопитна да разбера какъв ще е вкусът с Териаки соса, като гарнитура добавих и зеленчуци, които овкусих с Якитори. Месото стана крехко, а зеленчуците получиха уникален сладко-солен вкус. Агнешкото реших да завия в Левурда, тъй като има приятен и нежен чеснов аромат, който чудесно допълва месото. И ето моят експеримент:


Продукти:
600 гр агнешки котлети / 6 бр. /
1 с.л. Териаки сос Кикоман
черен пипер
листа Левурда / от Лидл/

Зеленчуци по избор:
1 картоф, 1 морков, зелени аспержи, 1 глава лук
1 с.л. Якитори сос



Приготвяне:
Нарежете котлетите. Поръсете ги с черен пипер и ги мариновайте с Териаки соса. Разбъркайте добре и оставете да престоят за около 1/2 час.
Измийте листата Левурда и ги подсушете.
Увийте около всеки котлет по едно листо, като оставите края от долната страна - под котлета, за да не се разтвори.



Обелете зеленчуците и ги нарежете на едро и ги разбъркайте с Якитори соса.


Намажете глинен съд или индивидуални съдове с малко олио или зехтин. Добавете 1 с.л. вода.
Подредете по дъното зеленчуците.
Отгоре подредете котлетите.
Покрийте с капак или фолио и печете във фурна на 180 градуса за около 2 часа.
Отстранете фолиото и запечете за 5 минути.



12 коментара:

  1. Много апетитно изглежда, Кате!
    Рано-рано сутринта е наслада за очите :)

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотна вкусотия, Катенце! Ще взема най-сетне да ги пробвам тези сосове! Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Ама Кате, само вкусотии, да се чуди човек, кое по напред да си направи. Чудни са котлетите. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотна рецепта, Кате! Изобщо не хапвам и почти не коментирам рецепти с агнешко, но тези твои снимки ме омагьосаха. Минавам на вариант друго месо и ще изпробвам рецептата. Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Няма как да не коментирам и това... И като един новак все още (не готвя много често месо) мога само да преглъщам. Чудно е, Кате!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесно е станало, Кате!

    ОтговорИзтриване
  7. Кога успя, Кате -
    толкова нови интересни, апетитни и ароматни предложения!
    Предястия, основни, десерт -
    всичко изглежда прекрасно!
    Комплименти за идеите, вдъхновението и уменията ти, Диана

    ОтговорИзтриване
  8. Кате, сосовете ги нямам, но имам левруда и още сега ще изкарам месото от камерата :)

    ОтговорИзтриване
  9. Parece delicioso… Aliás, como tudo o que você posta em seu Blog :0)
    Beijos Márcia (Rio de Janeiro - Brasil)

    http://decolherpracolher.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  10. Изглеждат много апетитно и с тези продукти - ароматни!

    ОтговорИзтриване
  11. eeee,az pık şte si gledam snimkite,dori tyah moga da si gi pohapna.....

    ОтговорИзтриване
  12. Много апетитно ястие и примамливи снимки :)
    Точно сега ми се прииска да опитам :)

    ОтговорИзтриване