неделя, 5 май 2013 г.

Великденски зайчета и пилета


Тези козуначени сладурчета са толкова известни и в български и чуждестранни блогове. Има доста голямо разнообразие от начини на оформяне. Идеята много ми допада, тъй като са подходящи както за подарък, така и за една празнична закуска, а децата много им се радват. Преди съм правила кифлички от козуначено тесто, а сега пък реших да направя тези актуални фигурки.






За целта може да използвате всяко козуначено тесто, просто времето за втасване и печене е по-малко.
Аз използвах рецептата за козунак със сметана, тъй като него правих за Великден и отделих от тестото.


Оформете зайчета и пиленца от тестото.
Направете очи с топчета от сладкарска декорация на Др Йоткер.
Подредете ги върху тава, застлана с хартия за печене.
Оставете ги за 15 минути да втасат, намажете ги с разбит жълтък с 1 ч.л. мляко и ги поръсете със захар.
Изпечете ги в загрята на 160 градуса фурна с вентилатор за около 15 минути или до зачервяване.
Извадете ги и ги покрийте с кърпа. Като се охладят може да ги съхранявате в затворени кутии за два-три дни.






1 коментар:

  1. А, как съм пропуснала, Кате, тази публикация? Много симпатични фигурки са станали и в компанията на тези кокошчици съвсем празнично си партнират :) Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване