Страници

Агнешко(ярешко) печено с ориз за Великден



Тази рецепта е на мама, всъщност и тя я приготви за Великден. Понякога цепва месото и пълни с ориз, а друг път пък изсипва ориза в тавата и отгоре подрежда месото.
И двата варианта са много вкусни. Месото, което използвате може да е ярешко или агнешко, бут, ребра, плешка, каквото имате. Може да го нарежете на порции, може да го оставите цяло, както прецените. Вариант е да се приготви и със зеленчуци, които да послужат като гарнитура. Пекат се заедно с месото.




Продукти:
агнешки (ярешки)бут /агнешки (ярешки)ребра / плешка
черен, червен пипер, сол и олио за намазване
агнешки дреболии - бял и черен дроб, сърце, бъбреци

1 ч.ч. ориз
4 ч.ч. вода
няколко стръка пресен лук / може 1 глава стар/
олио
пресен джоджен, нарязан
прясна мащерка, нарязана
сол
черен пипер
червен пипер


Приготвяне:
Сложете агнешките дреболии в тенджера с вода да се варят за няколко минути. Не е необходимо да ги сварявате до готовност.
Извадете ги и ги нарежете на дребно.
Ако са много, отделете от тях и си направете супа:).
Налейте олио в дълбок тиган да загрее, на средна степен, добавете лука, нарязан на ситно.
Оставете да омекне и добавете ориза разбъркайте и оставете докато ориза стане прозрачен. Добавете дреболийките, разбъркайте и оставете на котлон за 2-3 минути. Добавете подправките, разбъркайте, най-накрая добавете червеният пипер, за да не загори.
*Забележка: Ако пълните месото е добре ориза предварително да се свари, тъй като в месото няма достатъчно течност, за да се случи това. След запържването на лука, дреболийките и ориза с подправките се наливат 2-3 чаши вода и се оставят на котлон докато ориза набъбне и поеме цялата течност.
Ако само изсипете ориза в тавата, там се добавя вода.
Разбъркайте олиото, червеният, черният пипер и солта и ги сложете на котлон да загреят. Намажете хубаво месото.
Изсипете оризената смес в тава, отгоре подредете месото - цялото бутче и нарязаните на порции ребра. Внимателно налейте отстрани водата.
Покрийте с алуминиево фолио и изпечете във фурна на 180 градуса, за около 2-3 часа. На финал отстранете фолиото и запечете.

  



4 коментара:

  1. Чудесно е това печено, Кате!
    Свеки ги прави така и ние винаги по празника сме на такова агнешко :)
    И яйчицата са ти чудни - червени калинки :)

    ОтговорИзтриване
  2. С такава смес навремето пълнехме агнето! Става невероятно вкусно!
    Успешен петъчен ден!

    ОтговорИзтриване
  3. prosto ne moga da namerya dumi...prekrasno e.

    ОтговорИзтриване
  4. Поздрави за мама :)
    Прекрасна рецепта и изглежда много вкусно :)

    ОтговорИзтриване