четвъртък, 9 май 2013 г.

Агнешко печено с ориз за Великден


Тази рецепта е на мама, всъщност и тя я приготви за Великден. Понякога цепва месото и пълни с ориз, а друг път пък изсипва ориза в тавата и отгоре подрежда месото.
И двата варианта са много вкусни. Месото, което използвате може да е бут, ребра, плешка, каквото имате. Може да го нарежете на порции, може да го оставите цяло, както прецените.



Продукти:
агнешки бут
агнешки ребра
черен, червен пипер, сол и олио за намазване
агнешки дреболии - бял и черен дроб, сърце, бъбреци

1 ч.ч. ориз
4 ч.ч. вода
няколко стръка пресен лук / може 1 глава стар/
олио
пресен джоджен, нарязан
прясна мащерка, нарязана
сол
черен пипер
червен пипер



Сложете агнешките дреболии в тенджера с вода да се варят за няколко минути. Не е необходимо да ги сварявате до готовност.
Извадете ги и ги нарежете на дребно.
Ако са много, отделете от тях и си направете супа:).
Налейте олио в дълбок тиган да загрее, на средна степен, добавете лука, нарязан на ситно.
Оставете да омекне и добавете ориза разбъркайте и оставете докато ориза стане прозрачен. Добавете дреболийките, разбъркайте и оставете на котлон за 2-3 минути. Добавете подправките, разбъркайте, най-накрая добавете червеният пипер, за да не загори.
Разбъркайте олиото, червеният, черният пипер и солта и ги сложете на котлон да загреят. Намажете хубаво месото.
Изсипете оризената смес в тава, отгоре подредете месото - цялото бутче и нарязаните на порции ребра. Внимателно налейте отстрани водата.
Покрийте с алуминиево фолио и изпечете във фурна на 180 градуса, за около 2-3 часа. На финал отстранете фолиото и запечете.



4 коментара:

  1. Чудесно е това печено, Кате!
    Свеки ги прави така и ние винаги по празника сме на такова агнешко :)
    И яйчицата са ти чудни - червени калинки :)

    ОтговорИзтриване
  2. С такава смес навремето пълнехме агнето! Става невероятно вкусно!
    Успешен петъчен ден!

    ОтговорИзтриване
  3. prosto ne moga da namerya dumi...prekrasno e.

    ОтговорИзтриване
  4. Поздрави за мама :)
    Прекрасна рецепта и изглежда много вкусно :)

    ОтговорИзтриване