четвъртък, 30 май 2013 г.

Меню в японски стил


Далече е Япония, а толкова ме изкушава като дестинация, бих искала да разгледам красивите забележителности, да видя истински японки в кимоно, да опитам от уникалната японска кухня, но приготвена там, по уникален начин, естетически красива... Толкова много неща искам:)
Е, поне мога да се пренеса дори и за малко в Страната на изгряващото слънце и днешното меню е с кулинарна тема Япония. Освен класиката суши, избрах и други ястия, които са много интересни и вкусни.
Вие вижте рецептите, а аз отивам да "облека кимоното и да дръпна една очна линия", както преди време Вили Конова коментира едно друго мое меню:).







Оякодон / Oyakodon
Името на ястието се превежда буквално като "майка и дете в купичка с ориз". Произхожда от факта, че в ястието участват пиле и яйце и докато го готвите може спокойно да разсъждавате кое е първо: кокошката или яйцето:).
Ястието представлява сготвено пилешко месо с лук в бульон Даши, след което към месото се добавят разбити яйца и когато е готово ястието се сервира в купа с ориз.
Аз изгледах няколко видеа:vbox.bg oyakodon
Промених рецептата, по-точно бульона, тъй като Даши трудно се намира на бг пазара.
А пък и от кулинарно творческото ателие на Кикоман научих, че при липса на Даши, може да се замени и с друг бульон, не е проблем.
В някои от рецептите добавят Мирин - оризово вино, което замених с няколко капки оризов оцет.




Продукти:
около 100 гр пилешко месо
2 яйца
лук
1 с.л. соев сос Кикоман, няколко капки оризов оцет Кикоман, 1 с.л.захар
бульон Даши или зеленчуков

ориз

Приготвяне:
Сварете ориза - аз приготвих ориз за суши, като го сварих по указанията на опаковката: 1 ч. ориз с 2 ч. вода се поставят на котлона в тенджера с капак за 15 минути. След което се оттегля от огъня и се оставя да престои 10 минути.

Загрейте тиган с малко зехтин или олио и добавете нарязаният на филийки лук, разбъркайте и добавете пилешкото месо, нарязано на кубчета. Оставете да се запечата от всички страни.
Загрейте в друг тиган бульона със соевият сос, оризовият оцет и захарта. Когато заври добавете месото с лука.
Оставете да се готви под капак до готовност на месото.
Разделете сместа на две или пък я оставете цяла.

В малък тиган изсипете едната порция месо със сос.
Разбийте в купа яйцата с 1-2 с.л. бульон. Изсипете полувината яйчена смес върху пилешкото месо.
Похлупете и оставете да се готви до готовност. Поръсете със пера от зелен лук.
Поставете от ориза в купа.
Отгоре "Плъзнете" ястието.

Направете и втората порция по същият начин.



Урамаки с авокадо
Урамаки е обърнато ролце, в което норито е от вътрешната страна. По принцип една от любимите ми комбинации за суши е с Филаделфия, пушена сьомга и авокадо. Но в близкият магазин нямаше пушена сьомга и я замених със рулца от раци сурими.
За пръв път декорирам с авокадо от външната страна, много ми харесват на вид, а и на вкус. Подробни снимки от процеса на правене добавих в публикацията ми "суши".
И така ето рецептата за това суши:


Продукти:

1 ч.ч. ориз за суши
2 с.л. оризов оцет Кикоман, 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол

1 авокадо
1 лист Нори
1/2 краставица
2 рулца от раци Сурими
няколко с.л. Филаделфия

За сервиране: уасаби, соев сос Кикоман


Приготвяне:
Сварете ориза по указанията на опаковката. За моят ориз: 1 ч.ч. ориз с 2 ч.ч. вода и малко сол се поставят в тенджера с капак и се сваряват за 15 мин. на ниска степен на котлона. Ориза се отстранява от котлона и се оставя в тенджерата с капак да престои 10 минути.
Овкусява се по следният начин:
Смесват се: 2 с.л. оризов оцет Кикоман с 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол.
Напръсква се тази смес върху ориза и се разбърква с дървена лъжица.

Поставете листа нори върху прозрачно домакинско фолио или найлонов плик.
Отгоре изсипете ориза и загладете. Намажете върху ориза Филаделфия. Подредете авокадото обелено и нарязано на тънки филийки.
Поставете друго фолио върху авокадото и обърнете, така, че авокадото да остане от долу.
В единият край подредете нарязани на лентички краставици и рулца от раци. С помощта на фолиото завийте на стегнато руло.
Нарежете на еднакви по големина парчета.
Отгоре може да поръсите сусам или нарязани на дребно маслинки.


Мочи в микровълнова
На рецептата попаднах Mochi allrecipes.com и много ми допаднаха тези топчици. Улисах се, обаче да гледам видеа как се приготвят в Япония - това си е сложна работа. Не знам дали ще имам шанса да ги вкуся в Япония, затова реших да ги приготвя в къщи. Има си някои тънкости сигурно, за които ще помоля, ако някой ги е правил да сподели.


продукти за около 8 бр.

тесто:
1 ч.ч оризово брашно *
1/4 ч.ч захар
1 ч.ч вода
сладкарска боя (по желание)

Плънка:
ягоди, банани

пудра захар
какао на прах

Приготвяне:
Смесете оризовото брашно, захарта и водата добре. Получава се течна смес. Намажете с олио съд за микровълнова и изсипете сместа в него. Ако е възможно на по-тънък пласт. Поставете съда в микровълнова фурна за 8-10 минути. Сместа става като тесто. Моята я прегрях и леко беше започнала да се пече:), но пак се получи, само, че не станаха толкова гладки.
Извадете сместа и по желание може да я оцветите със сладкарски бои.

Нарежете плодовете, в зависимост от големината на топките, може да ги нарежете по-едро или по-дребно.

Сместа е много лепкава, затова по възможност използвайте 2 лъжици - с едната гребете от сместа, поставете плънка в нея, с другата лъжица я избутайте. Потопете пръстите си в пудра захар и оформете топките. Овъргаляйте ги в пресята пудра захар или пресято какао. За мочи с банан използвах какао, а за ягодовите използвах пудра захар.

* Ако нямате оризово брашно може да смелите ориз в блендер. Мелете го на малки порции и внимавайте да не прегреете блендера. Пресейте брашното.


15 коментара:

  1. Кате, обичам твоите тематични менюта, разходки из необятни кулинарни ширини надалеч. Япония е едно огромно море с всичко, с хора, кухня, уважение, а твоята презентация за нея е страхотна, много ти се възхищавам! Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате, очаквах да ми се усмихнеш от някоя снимка с кимоното и дръпнатата очна линия :) Менюто е страхотно! Бях се загледала и аз преди време в рецепта за мочи, но попаднах на коментар, че било безвкусно и се отказах. Рулото с авокадо ми е фаворит - много е красиво, а пилешкото предполагам, че вкусово най ще ми допадне. Япония и японската кухня са истински магнит и за мен. Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Бонбонче, изключително представяне на японска кухня!
    След прочетеното и аз отивам да "облека кимоното" :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Кате, както винаги си много оригинална в избора на ястия! Поздравления, всичко звучи страхотно, аз лично бих опитала с удоволствие!

    ОтговорИзтриване
  5. Кате, невероятна си!Всичко е толкова интересно, изглежда много вкусно и е поднесено с финес и красота!Поздравления, възхитена съм!

    ОтговорИзтриване
  6. Охо, страхотни вкусотии, Кате!Надявам се, че си дръпнала очната линия:)

    ОтговорИзтриване
  7. ААА, не се издържа на тези вкусотии, Кате и аз обичам тази комбинация за сушито, ще се пробвам и с твоя вариант на завиване!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Кате, майсторски издържано меню, шапка ти свалям. Всичко изглежда страшно апетитно.
    Пожелавам ти един пъстър ден с аромат на вишнев цвят. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Кате, страхотно тематично меню ни поднасяш.Всичко изглежда много апетитно, поднесено много красиво и стилно.Фаворит ми е сушито,много обичам такава комбинация.Поздрави,Катенце!

    ОтговорИзтриване
  10. Кате, е тука вече обра всички точки и аплодисменти!Много ми харесаха всички предложения.Пожелавам ти да отидеш в Япония, когато цъфнат вишните! А когато се върнеш, с удоволствие ще изгледам всички рецепти и снимки!Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  11. Кате, много ми харесват твоите тематични менюта! Много вкусно изглежда всичко!

    ОтговорИзтриване
  12. Еха, суши с раци - само е за мен, Кате, нали не понасям сурова риба. Но понеже съм каприз на капризите да взема да заменя и авокадото, а? Нещо не ми понася вкусът му, затова вместо него - краставичка :))) Етоо, така вече става и за мен!
    Иначе снимките са страхотни и провокират сериозно слюноотделяне. И десерта е интересен! Къде е японката с кимоното само не знам, не я видях никъде? ;)
    Поздрави и усмивки за теб, миличка!

    ОтговорИзтриване
  13. Se ve muy rico y bello todo un lujo,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване
  14. Кате, чудесно меню си ни подготвила. Оякодон особено ми хареса :)
    Прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  15. Кате,не спираш да развиваш креативността си и си толкова дейна и идейна!
    Страхотно меню,бих си боднала веднага от второто ти предложение-много красиво е!

    ОтговорИзтриване