Страници

Радецки


На 2 юни се почита паметта на загиналите за Свободата на България. Денят е свързан с датата на героичната и трагична гибел на гениалния поет и революционер Христо Ботев.
В знак на признателност към паметта на загиналите в 12,00 часа, в цялата страна прозвучава вой на сирени.
Първото официално отбелязване на 2-ри юни като Ден на Ботев и падналите за Свобода е през 1901 г. на връх Вола.




Христо Ботьов Петков, известен като Христо Ботев е роден на 6 януари 1848 г. в Калофер. Учил е в родният си град и в Одеса. През 1866 г. става учител в Румъния, а през следващата година - в Калофер.
През 1867 емигрира в Румъния.
През 1868-69 живее с Левски край Букурещ, в изоставена вятърна мелница.
Писал е поезия и публицистика.
През 1874 г. става член на БРЦК. По инициатива на Ботев и Стамболов е вдигнато Старозагорското въстание, което се проваля. През септември Ботев напуска БРЦК, а по-късно комитетът се разпада.



Но с това той не прекратява революционната си дейност.
Заема се с набирането на доброволци за сформиране на чета.
Подпомогнат от Апостолов и Обретенов, набавят необходимите за действията им средства.
Взема се решение четата да премине в родината и във Враца да избухне въстанието. Към четата се присъединяват Икономов и Катрафилов.
За преминаването на четата в България планират превземането на парахода "Радецки".




Четниците са разделени на групи, на различни пристанища, за да не будят подозрение. Представяли се за земеделски работници, а оръжието им било скрито в сандъци.
На 16 май Ботев се качва на Гюргево с част от четата си на "Радецки". На своите другари в Букурещ пише: " Радостта ми няма граници, като си наумя, че "Моята молитва" се сбъдна."
Праща и прощална телеграма на съпругата си Венета.
На 17 май изпраща телеграма на френската преса, че "200 души български юнаци са завладели парахода "Радецки" и отиват на помощ на своите въстанали братя." Когато Радецки наближил Козлодуй, всички се преобличат с униформите и Ботев, облечен като войвода се явява пред капитана и го заставя да спре на българския бряг.


Четниците слизат на българският бряг, целуват родната земя и потеглят към Врачанския Балкан.
Боевете започват още на 18 май край с. Баница.
Четниците отблъскват войските. През нощта четата се изтегля към възвишението Веслец. Подпомагани от овчари четниците прекарват и 19 май. Очакваното подкрепление не пристигало и Ботев заповядал да се изкачат на Врачанският балкан. На 20 май / 2 юни/се изтеглят към вр. Вола, преминават Камарата, Купена и Околчица. Преследващите ги войски нападат от всички страни, с числено превъзходство и оръдия. Четниците се сражавали храбро и с викове: "Да живее България!". Преди залез слънце вражески куршум пронизва сърцето на войводата и той издъхва в ръцете на Обретенов. Четниците са разпръснати, а два дни по-късно загива и Войновски. Десетина души успяват да се укрият.
С подвига си загиналите поемат пътя на безсмъртието.



И днес пишейки тази публикация, настръхвам, представяйки си какво се е случило, какво са изпитвали, какъв героизъм е имало в сърцата им за нашата България! Опитах се да пресъздам събитята с по- достъпни думи, така, че дори и на децата да им е интересно. В публикацията използвах материали от енциклопедията и от историята на България, като текста е оформен от мен.  Избрах да придружа текста със снимки на "Радецки", които направих миналата година.

ПОКЛОН и ВЕЧНА ПРИЗНАТЕЛНОСТ КЪМ ЗАГИНАЛИТЕ ЗА СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ!




  






  



   



8 коментара:

  1. Поклон и вечна признателност! Историята е учител, богат на знания и опит. Само трябва да имаме желание да се учим.

    ОтговорИзтриване
  2. Поклон!
    С цялото си сърце се надявам, че българите винаги ще помним историята си и кои сме всъщност. Не е важно къде сме, а къде сме в сърцето и душата си.
    Много хубава публикация, Кате! Сърдечни поздрави и честит 2 юни!

    ОтговорИзтриване
  3. Никога да не забравяме, че сме потомци на стар народ, устоял на изпитанията на времето. Нека и днес вярваме, че ще успеем да живеем така, че да добавим малък дял към делото на хората, отдали мисълта и живота си на убеждението "България ще бъде!"
    Кате, искрени поздравления за тази публикация!
    Хубав празник!

    ОтговорИзтриване
  4. Мълчим и прекланяме глави с признателност и почитание...
    Чудесна публикация,
    поздравления и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. Поклон!
    И аз настръхнах, когато четях текста, който си написала Кате, горда съм с историята си, макар през последните 100 години тя далеч да не е толкова славна!
    Хубава седмица :)

    ОтговорИзтриване
  6. Кате, благодаря за споделените емоции! Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотен рапортаж,с много патос и чувство,в унисон с този светъл,паметен ден,благодаря ти,Кате!
    Както винаги разказваш много увлекателно!
    Прегръдка и хубава нова седмица,мила!

    ОтговорИзтриване
  8. Кате, много приятна и полезна разходка!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване