понеделник, 17 юни 2013 г.

Добро утро по гръцки и една разходка назад във времето


Не само фрапето е емблематично за Гърция, не по-малко популярно е и гръцкото кафе. Затова изборът ми днес се спря на него. Рецепта за приготвяне е отбелязана на опаковката на кафето, но се среща и в много гръцки сайтове.
Придружавам тази чудна напитка с едни невероятни сладки и с една приказна разходка.



Съдът, в който се прави гръцкото кафе се нарича μπρίκι "брики". Съществуват съдове за направа на 1 или повече кафета, което е предпоставка за получаване на точно количество пяна - каймак.

Необходимите съставки са кафе, захар и студена вода. Пропорциите са различни.


Гръцко кафе
Моята пропорция е следната - μέτριος:

1 к.ч. студена вода
1 ч.л. кафе
1 ч.л. захар

Приготвяне:
Налейте водата в съда за кафе.
Добавете кафето и захарта и разбъркайте, до разтваряне на кафето.
Сложете съдът на котлон, на средно ниска температура, не разбърквайте и оставете докато започне да се образува пяна. Тогава кафето е готово.


Внимателно налейте кафето в чаша, за да не развалите каймака.
На някои места първо сипват от каймака в чашата, след което внимателно наливат кафето.
Задължително гръцкото кафе и фрапето се сервират с чаша студена вода!


* Гръцкото кафе се предлага в няколко варианта:
σκέτος / скетос - без захар - 1 ч.л. кафе
μέτριος / метрееос - средно сладко - 1 ч.л. кафе, 1 ч.л. захар
γλυκός / глиикос - сладко - 1 ч.л. кафе, 2 ч.л. захар
βαρύ γλυκός / варииглиикос - много сладко - 2 ч.л. кафе, 3 ч.л. захар



Меломакарона
Много вкусни гръцки сладки, които най-често приготвят за Коледа. Невероятен букет от аромати: портокал, лимон, бренди, канела...
Доста рецепти разгледах, но понеже ги открих и при Живето, използвах нейната рецепта като основна, но съм направила някои промени, базирайки се и на други рецепти. Живе, благодаря!


Продукти за 30 бр.

250 мл зехтин / царевично олио или слънчогледово олио
1/2 ч.ч. захар
1 ч.л. канела
1 к.л. сода за хляб
1 ч.л. бакпулвер
ситно настъргана кора от 1 портокал
50 мл прясно изцеден сок от портокал
30 мл бренди / коняк или Метакса
4 ч.ч. брашно

сироп:
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. мед
пръчка канела
настъргана лимонова кора

1 ч.ч. едро смлени орехи


Приготвяне:
Смесете зехтина и захарта с дървена лъжица.
Добавете канелата, портокаловата кора и сока, бакпулвера. Смесете содата в брендито и ги добавете към сместа.
Разбийте за малко с миксер на средна скорост.
Започнете да добавяте брашното на няколко етапа, като разбивате след всяко добавяне. Сменете приставките на миксера с приставки за тесто и разбърквайте.


Извадете тестото от купата и го омесете за малко с ръце. Оформете го на топка.


Вземете от тестото и оформете топче, с големина на орех, след което с ръце го оформете продълговато.

Може да ги декорирате по няколко начина:

Натиснете тестото в ренде


Декорирайте с вилица


С дръжката на вилицата натиснете в средата да се получи улей, като зърно на кафе


Подредете приготвените сладки в тава, покрита с хартия за печене на 1-2 см една от друга.
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса, за 30-40 минути, до светло кафяво и да са твърди на пипане.


Извадете ги и ги оставете да се охладят върху решетка.
Направете сиропа:
Сложете захарта, медът, водата, пръчката канела и лимоновите кори в съд на котлон да заври и оставете на средна степен за около 5 минути, след което изключете котлона.
Потопете леко охладените бисквитки в приятно топлият сироп - да не е горещ.
Оставете ги за 1-2 минути в сиропа и подредете в тава или кутия.
Отгоре полейте със сироп.
Преди поднасяне ги поръсете с орехи.


В унисон с гръцкото настроение е и следващата ни разходка и затова поемаме по криволичещият път, за да открием едно невероятно селище!

Партенонас


Разположено, в близост до Неос Мармарас, само на няколко км навътре в полуострова, заобиколено от уникална природа и сребристи маслинови горички. Селище със запазена старинна архитектура и спокойна атмосфера от минали векове, недокосната от съвременният свят. Местенце, където се усеща онова безвремие, което кара човек да затаи дъх и да се ослуша наоколо.
Сред забележителностите са: Църквата Агиос Стефанос от 1837 г. и фолклорният музей.







Селището е споменавано в документи от 10 в. През 1970 г. е преоткрито и наречено "изоставеният град на Ситония". Тогава в него всички къщи били изоставени и разрушени. Днес Партенонас е едно красиво селце.







Гледката от селцето към Неос Мармарас и Егейско море е уникална.



Архитектурата на къщите и природната красота на района омайват, а е излишно да споменавам, че обожавам такива места.
Места, в които всеки камък говори, всяка пейка разказва...




Разхождайки се из тесните улички, усещах онова любопитство, което ме кара да надничам в дворчетата, зад оградите, в очакване на поредната изненада. И тук наистина изненадите са много.





Пожелавам ви прекрасна нова седмица, приятни емоции, усмивки и много настроение!

20 коментара:

  1. Слънце, море... ех, как ми се прииска там да си пия сутрешното кафето :) Ама българско, че гръцкото не ми харесва. Но виж меломакароните ги харесвам. А разходката ми подейства супер отпускарски :) Страхотни снимки, Кате!

    ОтговорИзтриване
  2. Kαλημέρα!
    благодаря за ароматното кафе, Кате!
    След фантастичния обяд по гръцки, сега и закуска....,
    съчетана с прекрасна разходка - сякаш изпих кафето си там.
    Много красиво, страхотна идея и снимки.
    Благодаря за чудесното начало на новата седмица,
    желая и на теб много успехи и усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Ех, Кате, приказка е всичко... Взимам си от чудните сладки, поглъщам от аромата на кафето (не пия кафе, та затова) и се пренасям на Егейско море...
    Благодаря отново за разходката! Така се радвам, че имаш възможност да пътуваш толкова много, безценно богатство е това!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Кафе, ароматни сочни сладки и разходка в райско кътче.....Може ли да бъде по- добре?!
    Благодаря за ароматното настроение, което ми създаде! Всеки път си тръгва с усмивка от гостуванията си при теб :-)

    ОтговорИзтриване
  5. Добро утро, Кате, и добър ден! Това, което си разказала и показала на тези уютни снимки е приказно! Как бих искала и аз да живея в такова селце ... Сигурна съм, че няма да остана сама, и други имат такива мечти ... Ако можеше и у нас всички ние да съберем сили, желание и усилие да възродим изоставеното и така да стъпим уверено в бъдещето, както е станало на това красиво място ...
    Сърдечни прегръдки и благодаря за хубавата разходка! Прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудно кафенце е станало,Кате!Меломакарона и аз правих и обра овациите у дома. Благодаря ти и за чудесната разходка!

    ОтговорИзтриване
  7. Обичам кафето със сладка и си сервирам с удоволствие от твоето ,Катюш :) !
    Благодаря за красивата разходка ! Снимките са чудни !
    Целувки ,Бонбон и спорна седмица !

    ОтговорИзтриване
  8. Отново красива разходка! Не обичам такова кафе,но ми беше много интересно да прочета.Каква е разликата с турското?
    Чудесно селище и ме обхваща едно лежерно настроение...:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, не знам дали имат разлика, но знам, че при гръцкото задължително и кафето и захарта се слагат в началото и след това не се разбърква. Не съм сигурна при турското как е.

      Изтриване
  9. О, Катя, сладките са превъзходни, нямам думи, как обичам подобни изкушения. Много интересна рецепта, с много различни продукти за сладки /поне за мен/. Ще си отбележа да ги опитаме вкъщи.Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Кате, много добре си направила кафето, с чуден каймак! И сладките и разходката -превъзходни! За миг се потопих в тишина и спокойствие и се подготвих мислено за лятната отпуска! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. При теб винаги се зареждам, отпочивам, усмихвам! Прекрасни снимки и пост! Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Кате, отново интересна и зареждаща разходка! Снимките са невероятни!
    Ароматно кафе и сочни сладки!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  13. Кате,Гърция е една мечтана дестинация за мен !!!
    Взимам си от сладките и чашка кафенце!
    прегръдки и хубава вечер миличка

    ОтговорИзтриване
  14. Обичам да сърбам гръцко кафе, то е същото и в Турция, и в Кипър, но всеки си го нарича за свое....Обичам и разходки из Гърция...Затова- благодаря!
    С усмивка
    Мария

    ОтговорИзтриване
  15. Кате, благодаря за прекрасната разходка, която ми направи! Пренесе ме към мечтаната почивка, която още не се знае дали ще стане :) Вземам си от сладките задължително! отдавна се каня да ги направя, но все не намирам време :) Сърдечни поздрави и усмихната вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
  16. О, каква красота, и кафе си направила.., благодаря ти, Кате! Невероятна си и не спирам да се възхищавам на ентусиазма и майсторските ти кулинарни умения! Удоволствие ми достави и с виртуалната разходка. :)

    ОтговорИзтриване
  17. Статията е разкошна, дори се замечтах да бъда сега там. Но не знаех, че не само фрапето е емблематично за Гърция, не по-малко популярно е и гръцкото кафе. Рецептата звучи страхотно ,която е за приготвяне е отбелязана на опаковката на кафето, но се среща и в много гръцки сайтове. Придружавам тази чудна напитка с едни невероятни сладки и с една приказна разходка, както и вие добре сте ни написали за което благодаря.Направо си представям една топла чаша кафе с тези сладки.....все ще е сутрин за мен хахаха

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ви е харесала тази публикация, наистина Гърция ми е любима, въпреки, че все още съм видяла много малка част от нея. С пожелания за весели празници! Поздрави!

      Изтриване