петък, 7 юни 2013 г.

Суши обяд и награда от Кикоман


Преди време участвах в играта на Кикоман, за авторска рецепта с техни продукти. Участвах с две рецепти:
Пилешко месо в омлет

Агнешки котлети Терияки със зеленчуци Якитори

Радвам се, че съм в редицата на наградените, заедно с още няколко уважавани от мен приятели кулинари!
Искам да честитя на всички, наградени, а на останалите пожелавам успех в следващите Кикоман предизвикателства!
И разбира се да благодаря на Kikkoman и Оиши-Сан, за игрите, предизвикателствата и емоциите, които създават и разбира се за тази прекрасна награда - невероятните продукти на Кикоман и флашка за съхраняване на рецептите!




И понеже като има подаръци, има и празници, а какво е празник без почерпка?:) избрах едно страхотно суши меню, изцяло по предложение на Оиши Сан, която наскоро сподели един много полезен видео урок за направа на суши във Фейсбук.
Много ми харесаха различните видове, които се представят и ги приготвих в къщи и ето сега повод да ги споделя с вас.




Разпръснато суши - тип Чираши 

Това е вариант на суши, при който върху ориз за суши се поставят различни продукти.

Вариант 1: /моя импровизация/
Поставете свареният и подготвен ориз за суши в чиния и отгоре добавете избраните продукти: нарязани ролца от раци сурими, пушена сьомга, моркови, авокадо, краставица, запечен сусам и нарязани на дребно листа нори.





Вариант 2 / по рецепта на  Киоши Хайамизу /


Продукти: яйце, соев сос Кикоман, бяло пилешко месо, царевично нишесте Др. Йоткер, Териаки сос Кикоман, зелена и червена чушка, краставица, оризов оцет за суши Кикоман, печен бял сусам, листа за суши.

Мариновайте чушките и краставицата в оризов оцет Кикоман.

Разбийте яйцето с вилица или японски пръчици заедно с 1 ч.л. соев сос Кикоман и 1 ч.л. захар. Намаслете тиган със зехтин и ли олио и изсипете яйцето вътре, започнете да разбърквате, за да стане на парченца. Не препържвайте яйцето, за да не се втвърди много. Изсипете го в чиния.

Нарежете пилешкото филе на филийки или на големи късчета но по-тънки.
Може да ги овкусите с няколко капки соев сос и черен пипер. Потопете ги в царевично нишесте и ги сложете в тиган със загрят зехтин или олио. Запечатайте месото от всички страни и след 3-4 минути добавете сос Терияки, на 300 гр месо добавих 2 с.л. Терияки. Оставете на котлона, докато започне да се сгъстява.

В купа поставете сварен и овкусен ориз за суши.
Отгоре подредете отцедените зеленчуци, яйцето и месото. Поръсете със сусама и нарязани на ситно нори.

Маки суши с Филаделфия, пушена сьомга и авокадо

Разстелете лист нори на бамбукова рогозка или върху прозрачно фолио с лъскавата страна надолу и отгоре с влажни пръсти нанесете ориза. Сложете плънката в единият край и навийте на руло с помощта на рогозката.
Хубаво е ориза да не е докрай върху норито,за да може да се лепне след като се навие.
Плънка: Сложете в единият край на ориза Филаделфия, пушена сьомга и ленти с авокадо.


Суши Гункан 


Височинната и големината на рулцата е по ваш избор.
Разрежете лист нори на две, след което на 6 ленти.
Оформете с ръка готов ориз за суши на топка, след което продълговато и го увийте с нори.
Отгоре поставете плънката по избор.

Плънка 1:
риба тон от консерва с майонеза и соев сос
Плънка 2:
нарязани на ленти ролца от раци Сурими / предварително кипнати/, с майонеза и соев сос, може да добавите царевица от консерва

На финал декорирайте с кръгчета от маслини.







*Рецептите добавям и в публикацията ми за суши.

Пожелавам ви прекрасни почивни дни, изпълнени с вдъхновение, усмивки и забавление!

17 коментара:

  1. Ох ,Кате взема ми ума с това суши ! Никога не съм яла , за приготвяне да не говорим ! Брава!
    Честита ти награда ,мила ! Напълно си я заслужила !
    Прегръдки ,Бонбон хубави почивни дни !

    ОтговорИзтриване
  2. Кате, поздравления за наградата. А сушито е прекрасно!
    Толкова много обичам, голяма вкусотия е. Миналото лято работих в суши бар и беше наистина страхотно (и сушито, и всичко). Ето тук може да видиш, ако ти е интересно: http://mousseofcoloursanddreams.blogspot.com/2012/09/blog-post_28.html .
    Поздрави и хубави почивни дни ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  3. Разкошно меню, Кате, и да са ти честити подаръците! Браво на теб!

    ОтговорИзтриване
  4. Честита награда, Кате! Със здраве да си я ползваш и много вкусотии да наготвиш с Кикоман!
    В моят хладилник също винаги има бутилка от него, но в малко гозби го ползвам. Както вече съм казвала никак не си падам по суши, но не ми пречи да се възхищавам на ентусиазма, старанието и уменията ти! Страхотна си!
    Кога ще те видим в кимоно? ;)
    Поздрави сърдечни и прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  5. А не, не се издържа на тази вкусотия! Уникална си Кате, ама верно сме на една вълна :))
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Поздравления Кате, за ентусиазма, представянето и наградите ти!
    За съжаление използвам твърде рядко соев сос.
    Желая ти прекрасни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  7. Кате,грабна ми погледа!!!!!!!!!!!!!!!!
    Всичко,което си приготвила е уникално!
    Поздравления и за напълно заслужемната награда!
    целувки

    ОтговорИзтриване
  8. Честита награда Катенце ! Сушито ти изглежда чудесно ! Моят син го обужава и даже веднъж прави у дома но така и не можах да го снимам за блога си :) Но да не се каня , един ден ще му отдам заслуженото внимание :)
    Хубав и слънчев уйкенд миличка !

    ОтговорИзтриване
  9. Катя, поздравления за вкусното японско меню! Аз също съм правила и много харесвам суши,отдавна обаче не съм хапвала и твоите чудесни предложения ще ме задвижат в тази посока :) Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  10. Катенце, отбивам се да те прегърна и поздравя.
    Страхотна си, мила!!!!Много интересно се развива блога ти и ти самата като кулинар.Радвам ти се от сърце!

    ОтговорИзтриване
  11. Катенце, нямаш спиране с твоите рецепти които ни предлагаш.Аз никога напримар не бих се решила да направя суши.Ти си герой така хубаво си го издокарала ,че няма ка да не се забележи майсторлъка ти!
    Честити ти награди ,напълно заслужени!!!
    Силно те прегръщам!

    ОтговорИзтриване
  12. Катенце, честита награда, мила! Пак си се представила блестящо! Суши-презентацията ти е страхотна, а снимките са като картина! Прегръдки и хубава събота!

    ОтговорИзтриване
  13. Кате, поздравления, направо си невероятна. Грабвам си малко, защото не мога да устоя. Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  14. Кате, честита заслужена награда!
    Невероятно си се справила! Чудесни предложения и снимки!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря на всички, за подкрепата и винаги хубавите коментари! Прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  16. Кате, честита награда. И двете ти рецепти са много хубави.
    А настоящите рецепти за суши ще използвам като ръководство. Много обичам суши, но все още съм новак в направата му. И ще зная къде да погледна, за да приготвя различни видове.
    Още веднъж благодаря за информацията и браво за хубавите рецепти.

    ОтговорИзтриване
  17. Честита заслужена награда!
    Не съм опитвала никога суши :)
    Този вариант 2 сякаш е точно за мен по описаните съставки :)
    Огладнях рано, рано :)

    ОтговорИзтриване