понеделник, 8 юли 2013 г.

Порто Карас и едно специално меню


Продължавам с разходката на Ситония и следващата дестинация е Порто Карас -
хотелски комплекс от затворен тип - с красиви плажове, с бял пясък, борови дървета, пристанище/ най-голямото в Югоизточна Европа/, летище за хеликоптери, тенис кортове, интересно игрище за голф / най-голямото в Гърция/, футболно игрище, баскетболно игрище, казино, собствена изба, спа център, конгресен център, барове, кафенета, ресторанти, детски център и др.





Съществува легенда за основаването на Порто Карас: "В началото на 60-те години на миналия век гръцкият корабен магнат Янис Карас обикалял с яхтата си Егейско море. Близо до Халкидики го връхлетяла буря, яхтата успяла да се спаси в един закътан залив на Ситония. Янис Карас толкова харесал мястото, че решил да го направи своето постоянно частно пристанище." 
В края на 60-те години Янис Карас закупил 1700 хектара манастирски земи около залива и основал най-големият хотелски комплекс на Балканите.


И тук ме впечатли спокойствието, цветовете на водата, изгледите...

Определено комплексът е място, за абсолютен релакс, за забавления и за наслада...

От Порто Карас тръгват корабчета към Неос Мармарас, така, че вечер след плаж разходките по уличките на градчето и кипящият му нощен живот са чудесен избор.
Друга близка дестинация е селището Партенонас, за което писах тук.
Ако отделите пък един ден, може да обиколите Ситония.


Хотелската част се състои от 4 хотела: Ситония, Мелитон, Вила Галини и Вилаж ин.

Вилата е много красива, наподобява архитектурата на манастирите. Построена е на върха на хълма Галини.
Архитектурата на "Мелитон" наподобява круизен кораб. Проектиран е от Валтер Гропиус, един от основателите на "Баухаус" - Берлин. Намира се до яхтеното пристанище.
"Ситония" също е проектиран от Валтер Гропиус. Разположението на хотела е в непосредствена близост до плажа.
"Вилаж ин" се намира също до яхтеното пристанище, проектиран е в традиционен македонски стил, от гръцкият архитект Костоса Капсамбелиса.




Един от плажовете на комплекса, в едната част на плажа имаше доста хора /въпреки, че беше краят на май/ така че снимах шезлонгите от другата.


Това е устието на реката, която разделя плажната ивица на Порто Карас и Неос Мармарас.



В близката далечина се вижда Неос Мармарас с красивите си бели сгради.



По тази алея се стига до страхотен басейн, който не снимах, поради факта, че имаше доста хора, а аз избягвам да снимам, все пак не на всеки ще му е приятно да се появи в интернет:). По принцип на всички места, които посещавам се стремя по възможност да не снимам хора или поне да не са в близък план.



Разходките в курорта са много приятни, ние прекарахме доста време на пристанището:), все пак си имаме капитан!, но докато той се впечатляваше от яхтите, мен ме впечатляваха олеандрите, даровете на морето, различните шишарки.
Почти навсякъде, където съм била съм откривала Любовта във всякакви форми и ето, че и тук я открих:



Това пък е една огромна шишарка, до която поставих една стандартна, за сравнение.







Меню "Флирт"

Позачудих се за заглавието на менюто и реших да го именувам със закачливото "Флирт":). Ето и ястията, които избрах за това меню: 





Салата в пармезанова кошничка



Това е по-скоро идея за поднасяне на салата и изработката на кошничката. 
Може да направите салата от маруля, айсберг, рукола, микс, радичио, или каквото пожелаете. 
Срещала съм различни методи за изработка на кошничка и понеже 2 пъти се провалих с направата:), сега ще ви споделя как я направих аз.

Продукти:
за салатата:
Айсберг
аншоа
пармезан
чери домати
тъмен балсамико
зехтин
кедрови ядки

за кошничката:
настърган пармезан / прясно настърган/



Приготвяне:
Загрейте тиган на котлон и намажете леко със зехтин. Застелете хартия за печене. Изсипете настърганият пармезан равномерно и оставете на котлона докато се разтопи.
Оттеглете от котлона и оставете за кратко да се охлади, след което заедно с хартията го преместете и поставете върху обърната купа с хартията нагоре.
След като изстине може да отстраните хартията и оставете върху купите до момента на използването им.


За салатата: Накъсайте Айсберга на парчета. Овкусете със зехтин и Балсамико.
Поставете салатата в купите непосредствено преди сервиране. Добавете чери доматите, аншоата, тънко нарязаният пармезан и запечените на сух тиган кедрови ядки.





Стриди Рокфелер


Преди да напиша рецептата, ще обърна внимание върху предварителната подготовка на стридите. Разгледах няколко видеа, относно обработката и ще се опитам, чрез снимки да покажа как стават нещата.


Измийте добре стридите с черупките. 
Поставете една стрида, с грапавата черупка надолу. Обърнете внимание, че грапавата страна е по-дълбока и именно в нея се намира сока. Целта е да се запази при отварянето. Но и да се разлее, не е проблем:). В крайна сметка най-важно е месото.
Затиснете стридата с едната ръка, като задължително трябва да имате кухненска кърпа, за да предпазвате ръката от порязване.
Вземете малко ножче и бръкнете в острата част, където се събират двете черупки - на върха. Разширете постепенно отвора и плъзнете ножа между двете черупки. По принцип е необходимо по-голямо усилие, тъй като има съпротивление. 
*В случай, че стридите се отварят много лесно, или пък черупките са отворени, ги изхвърлете. 
Когато успеете да отворите стридата, с ножче бръкнете много внимателно под месото и прецедете сока в чашка.
Измийте черупката и върнете ядката в нея и добавете сока.


Подгответе останалите стриди, като готовите подреждате върху лед.
Може да ги поднесете в този вид, върху лед с лимон, но тъй като аз не съм привърженик на това, ги приготвих с термична обработка.


Избрах световноизвестната рецепта за "Стриди Рокфелер". Не съм се придържала към конкретна рецепта, затова не знам доколко моята е автентична, но важното е, че е вкусна. 
Всъщност оригиналната рецепта е тайна, а дори се смята, че в нея не се съдържа спанак, а е комбинация от различни зелени зеленчуци. Ястието е създадено в ресторант "При Антоан", в Ню Орлиънс, през 1899 г. от Jules Alciatore - син на основателя на ресторанта Antoine Alciatore. Ястието е кръстено на Джон Рокфелер, най-богатият американец по онова време, заради богатството на соса. 

От всички рецепти, които разгледах разбрах, че може да се добавят различни сирена, добавят се и сосове - като Морней и др., В някои рецепти има мляко, в други - не. В някои има галета, в други - не. 
Ето и моят вариант на тази класика: 

Продукти:
*Продуктите са ориентировъчни и могат да бъдат променени.
* Не добавям сол тъй като сиренето е солено, пък и стридите също.

4 Стриди
10 листа Бейби спанак
2 с.л. настърган пармезан
1/2 с.л. нарязан на ситно лук
1 скилидка пресован чесън
черен пипер
2 с.л. прясно мляко
Масло


Измийте спанака и го нарежете на дребно. 

Намаслете тиган и го оставете да загрее. Добавете лука и чесъна, запържете леко, до омекване. Добавете нарязаният на ситно спанак.
Добавете черен пипер. Когато омекне добавете пармезана, разбъркайте и оставете докато сиренето започне да се топи. Добавете млякото,/* пожелание може да добавите и сока от стридите/, солта и черният пипер и оставете за около 2 минути на котлона.

Изсипете морска сол на дъното на тава и закрепете черупките от стриди в нея.
Поставете ядките от стридите в черупките, сока не го добавяйте, може да го сложите в соса. 
Отгоре поставете по 1-2 с.л. от соса и поръсете с галета.
Печете в предварително загрята фурна на 190 градуса за около 10 минути или до златисто.



Скариди върху канапе от ориз


Продукти:
ориз
соев сос Кикоман
скариди


Изчистете скаридите от обвивката, като оставите опашката.
Разбъркайте в купа зехтин, лимонов сок, пресован чесън и сол.
Мариновайте скаридите за 5- 10 минути, след което ги изпечете на добре загрят тефлонов тиган от двете страни, Не е необходимо да добавяте мазнина, тъй като скаридите са със зехтин.


Направете ориза според указанията на опаковката. Овкусете със соев сос.
С помощта на ринг го оформете в чиния.
Отгоре поставете по една скарида.



Пилешко роле с бейби спанак


Това роле е вариант на Пилешко роле с Радичио. Само, че в тази рецепта използвам бейби спанак и съм променила плънката.


Продукти, за 2 порции:
1 пилешко филе от бяло месо
1 голям морков
около 15 листа бейби спанак
4 тънки филийки кашкавал или някакъв вид средно твърдо сирене
черен пипер
соев сос Кикоман

За соса:
1 ч.ч. заквасена сметана
1 с.л. настърган Пармезан


Приготвяне:
Разрежете филето на две. Начукайте всяка част с дървено чукче. Поръсете с черен пипер и със соев сос.

Пригответе в купа вода с лед.
В друг съд сложете вода на котлон със сол да заври и пуснете в нея листата от спанак за 30 секунди, извадете ги и ги сложете в ледената вода.
Извадете ги и ги отцедете върху домакинска хартия.
Подредете върху всяко филе първо кашкавала, след това спанака, отгоре морковите, нарязани на жулиени.
Навийте на стегнато руло и забодете с клечки за зъби.



Загрейте олио в тиган и поставете ролетата да се запечатат от всички страни. Вече може да отстраните клечките, за да се изпържат по-добре. Когато са готови ги извадете върху домакинска хартия да се отцедят от мазнината.


Направете соса: Отлейте от мазнината, в която сте пържили ролетата и сложете сметаната с пармезана. Бъркайте 2-3 минути на котлона, докато стане на сос. Поднесете ролетата, нарязани на филийки, полети със сос.



19 коментара:

  1. Катенце благодаря за прекрасната разходка.Синьо синьо помечтах си много приятно.Прекрасно райско кътче е Порто Карас.А ястията всички са страхотни.Цялото меню ми допадна и пилешкото роле и скаридите върху канапе а стриди..обожавам.Хубава вечер ти желая Кате!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудна разходка и впечатляващо меню Катенце, много красота, вкус и стил поздравления!
    Прегръдки и усмихнато утре :)

    ОтговорИзтриване
  3. При това мога само да възкликна...Уау!
    Страхотно предложение за флирт -
    ефектно меню, красиви снимки и приказно море...
    Благодаря за удоволствието,
    сърдечни поздрави и щастливо лято, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Катенце,тази разходка си я биваше....За спомен си вземам черното камъче-сърце:))
    А сега за менюто:така ще флиртувам до припадък:)!Пилешкото роле ми е фаворит...е всичко друго!Прекрасно е при теб както винаги!Лек ден:)!

    ОтговорИзтриване
  5. И за разходката, и за менюто, мога да кажа -красота :)

    ОтговорИзтриване
  6. Охо, какви красоти! А менюто е за мен:)

    ОтговорИзтриване
  7. Кате, страхотни снимки , а менюто е невроятно. Поздравления.

    ОтговорИзтриване
  8. от цялата разходка, менюто най-много ме впечатли, Кате :))
    А разходката си я бива, страхотна дори!
    Честит вторник :))

    ОтговорИзтриване
  9. Всичко е уникално!
    Кате страхотна си!
    прегръдки

    ОтговорИзтриване
  10. Леле, Кате, как ми замириса на море... Прекрасните ти снимки подействаха съживително на днешния ми скучен ден! И менюто е пре-богато, заглавието закачливо :) - сърдечни поздрави за всичко, което си приготвила с толкова любов и внимание! Публикацията е страхотна! Прегръщам те, с пожелание за хубав ден! И винаги да намираш знаците на любовта :*

    ОтговорИзтриване
  11. След всички тези красиви снимки затворих очи и се опитах да си представя, че съм там. Как добре ми действат постовете ти, Кате особено когато имам нужда и ти се появяваш. Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Помечтах си за лазурния бряг, опитах твоето лятно флирт меню и мога отново да се заема с предстоящите задачи. прегръдки, Кате! ;)

    ОтговорИзтриване
  13. Кате, може ли да изкушаваш с толкова неща? И ние душа носим, а ти направо я взимаш с тези предложения... :) Благодаря за разходката, а менюто е зашеметяващо!
    Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  14. Кате, искам да ти кажа, че ми беше много приятно да прочета всичко и научих много неща за Порто Карас, бяхме там на марината преди 2 години, много е приятно, за любимия ми полуостров Ситония, и за стридите, които още не съм ги готвила, признавам. Невероятно меню, подробно обяснено и много хубави снимки. Имаш моите сърдечни поздравления!

    ОтговорИзтриване
  15. Кате, каква безкрайна синева ... Чудесни снимки! Няма как да не замечтая да последвам стъпките ти!
    Искрени похвали за подробните и изкушаващи обяснения за приготвянето на тези ястия! Както си ги разказала и снимала, изглеждат толкова привлекателни, че и такива като мен, дето не са много любители на стриди и скариди, са готови да се изкушат!
    Хубава вечер ти желая и да не ме забравиш като тръгнеш отново на юг :)

    ОтговорИзтриване
  16. ето на това му казвам аз салата в пармезанова кошничка, а не препечените дето ни ги пробутват в спагети къмпани.

    изглежда ми мн приятно местенце

    ОтговорИзтриване
  17. Кате,разходката из Порто Карас ми донесе истинска наслада,чудесно кътче сте открили!
    А менюто ти е повече от възхитително!Особено със стридите направо ме уби,браво,кулинарията при теб бележи връх след връх!Много съблазнително е всичко,което си приготвила,много,впечатлена съм!
    Прегръдка,мила!

    ОтговорИзтриване
  18. Скитнице, така ще те наричам вече;)
    Много хубаво ми беше, благодаря за разходката, храната и хубавото настроение;)!

    ОтговорИзтриване
  19. Приказна разходка и невероятно меню! Насладих се на всичко!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване