Страници

Приключения с бананова тарта 2


Ако продължавам така с банановата тарта може и сериал да излезе.. или някой бестселър:). Обаче след неуспешния първи сезон:) сега категорично се справих, въпреки, че ми изправи косите това чудо по време на печенето. Нооо... ще има продължение с тартата, тъй като по този начин нещо ми се струва, че липсва, може би някакъв кремест пълнеж, не знам.

Тази публикация ще е доста колоритна, но пък вследствие на една рецепта се появяваше друга и реших да ги събера на едно място.


Като начало започвам естествено с тартата, първи опит с нея показах вече тук.
Тарта с бутер тесто и банани


Продукти:
1 малко бутер тесто
2-3 банана
10 с.л. захар
1 пакет ванилова захар


Приготвяне:
Разстелете бутер тестото и го поставете в намазана с масло тава или форма. Може кръгла или правоъгълна. Надупчете го на няколко места с вилица.
Разтопете захарта на слаб котлон, до светъл карамел.
Нарежете бананите - първо напречно на две и след това на три по дължина. Може да ги нарежете и на кръгчета.
Подредете бананите върху бутер тестото, поръсете ги с ванилена захар и отгоре полейте с карамел.
Изпечете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 25 минути.


По време на печенето тестото доста се изду в средата и отново карамела се разтече във фурната:), обаче този път се разминах само с леки замърсявания на фурната.


Въпреки, че бях надупчила тестото на няколко места. Мисля, че е възможно да се запече предварително само тестото за десетина минути и след това да се подредят бананите. Тествах този вариант с една пица, която ще покажа и се получи добре.


И понеже опитът е успешен ще почерпя с една
Домашна оранжада или портокалада
Рецептата е същата като домашната лимонада, само, че използвам портокали и газирана вода.


Продукти:
2 портокала
1 л газирана вода



Приготвяне:

Отрежете няколко резенчета портокал.
От останалите изцедете сока.
Изсипете го в кана и добавете содата. Декорирайте с резените портокали. Добавете лед.

От корите на портокалите реших да приготвя сладко, бях планувала да приготвя от лимонови корички, но забравих:). За базова рецепта използвах рецептата за захаросаните корички, но сладкото ми се захароса:). Не, че е проблем, ще ги използвам за сладкиши, или пък ще ги полея с шоколад ммм... но ако някой е правил такова сладко, моля да сподели рецептата. Иначе, съм пробвала сладко само от лимонови корички, преди години една жена в Гърция беше правила навити лимонови корички и така ми се услади това сладко. Рецепта не знам, но използвах метода на портокаловите корички, отново ги бланширах в няколко води, като преди това обаче ги навих и нанизах на клечки ето така:


Рецепта няма да записвам, тъй като явно моето количество на захар и вода не е подходящо и затова се "захароса".


Продължавам към следващата рецепта, а тя пък се появи, понеже от бутер тестото ми остана едното, нали в пакетчета са по две, имах още няколко продукта в хладилника и реших да направя една пица, пък и да тествам сушените домати, за които ще споделя още една рецепта:).

Бутер пица

Продуктите могат да бъдат заменяни, според наличности и вкусови предпочитания.


Продукти:
1 малко бутер тесто
200-300 гр пушен бекон
200 гр Ементал
100 гр пушено топено сирене
няколко с.л. доматен сос от консерва
Няколко сушени мариновани домати
подправки: чубрица

Приготвяне:
Разстелете бутер тестото в тава, застлана с хартия за печене. По желание може да го оформите като елипса. Надупчете го с вилица на няколко места.
Поставете го за 10 минути в предварително загрята фурна на 200 градуса.
Извадете го и го намажете с доматеният сос, покрийте с парчета пушен бекон, отгоре поставете тънки резени ементал и филийки пушено топено сирене. Поставете и няколко сушени домата. Поръсете с чубрица и изпечете до зачервяване в загрятата на 200 градуса фурна, за около 20-30 минути.



За пръв път тази година реших да си направя домашни сушени домати и останах очарована от вкусът. Уникални са!
Технологията на сушене е ясна - доматите се нарязват, отстранява се семето и се сушат, обаче ето тук: www.edna.bg видях едно малко по-различно предложение, по-точно за белени сушени домати.


Сушени белени домати



Изберете здрави домати. Измийте ги и направете разрези на дъното, като кръст.
Поставете ги във вряла вода за 30 секунди, извадете ги и ги залейте със студена вода.
Обелете ги внимателно.
Разрежете ги на няколко резена и отстранете семето.
Така получените "филета" от домати подредете в тава върху готварска хартия за печене. Посолете ги и поръсете с риган, мащерка и черен пипер. Полейте ги със зехтин.


Поставете ги в предварително загрята фурна на 100 градуса с вентилатор да се изсушат за около 2 часа.
Оставете ги да се охладят и ги поставете в буркан, полейте със зехтин, затворете и съхранявайте в хладилник.



Ами това са моите приключения в кухнята или кулинарни вдъхновения от кулинарни провали:). Сега като гледам публикацията и се чудя какви съм ги свършила заради една бананова тарта:), но пък важното е, че е вкусно и забавно... Може би ще продължа с банановата тарта, когато реша какъв точно крем да добавя:), но със сладкото от цитрусовите корички ще продължа със сигурност, само някой от вас да сподели как се прави с точност. Имам рецепти в книгите, но честно казано предпочитам изпитана рецепта.


23 коментара:

  1. Катенце, на мен сериала ми хареса :) На теб може да ти е скъсала нервите тази тарта, но на мен ми изглежда доста апетитна и сочна. За сладкото от портокалови корички се включвам само с ръкопляскане - за търпението те аплодирам, с рецепта не мога да съм ти полезна :)
    Бутер пицата също изглежда чудесно, а сушените домати и аз съм планувала да правя, че много ги обичам (но от сега знам, че няма да ги беля :))). Ти си свършила чудеса в кухнята :) Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, покрай тези чудеса направих и няколко пакости:) но пък финала е добър. Важното е усмивки да има! Прегръщам те!

      Изтриване
  2. Кате, пак си ни подготвила цяла одисея... Ама виж, вече е успешна! :)
    Всичко е много вкусно, бих опитала с удоволствие.
    Сърдечни поздрави и хубав ден!

    П.П. Май трябва да си вземем бележка да не печем в такава форма подобни изкушения... ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Категорично в такава форма тарти няма да пека!:) Упорита съм, но с граници:) Прегръдки, Гери! Днес съм поднесла твоите палачинки!:)

      Изтриване
  3. Чудесна е станала тартата, Кате! И от портокаладката, и от пицата няма да откажа:) Правих и аз преди време такива доматки, но нещо не издържаха много в хладилник. Ти ще кажеш по-нататък:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами няма да мога да ти кажа, защото вече ги излапах:) Много вкусни, бре! Те не бяха и много като количество. Мисля, че за продължително съхранение е по-добре да се съхраняват сухи, не мариновани, а когато потрябват да се мариноват. Поздрави, Траянче и чудесен ден!

      Изтриване
  4. Ами,от къде да започна?!От хубаво,по-хубаво............!Прегръдки,Кате:)))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз така се чудя в твоят блог:) освен да направим някоя размяна:) Прегръдки, Миленка!

      Изтриване
  5. Какво и намираш кусури ? :) На мен ми хареса и тартата и пицата ....
    Сладко от портокалови кори съм правила така навъртени на клечка , ама беше поне преди 7-8 год. , помня само ,че корите бяха от 4 портокала и до там :) ....но пък беше много ароматно !
    Прегръдка ,Бонбон и за останалите чудесни рецепти :* !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стана тартата, ама за толкова приключения очаквах нещо по- така:) А пицата е много вкусна, нищо че на снимката не си личи:) Прегръдки, аморе!

      Изтриване
  6. La tarta tiene un aspecto estupendo y con un vaso de la limonada tiene que estar riquísima. Un abrazo, Clara.

    ОтговорИзтриване
  7. Nossa Amiga!!!
    Você é muito malvada em postar estas imagens... Kkkkkkkkkkkkk
    PERFEITAS... DIVINAS... Quantas DELICIAS... Huuuuuuuuuummmmmmmm!!!
    Beijos Márcia (Rio de Janeiro - Brasil)

    http://decolherpracolher.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  8. Ехееее, гладна от твоето местенце никога не си тръгвам, да знаеш, Бонбон! От нищо няма да се лиша, всичко ще опитам. Вкусна фантазия! Усмивки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре дошла, Дани, с удоволствие ще те нагостя! Прегръщам те!

      Изтриване
  9. Уникални, я :) Нямат общо с ония сушени домати като трески, дето продават!
    Кате, в първия момент, като погледна тортата ми се привидя торта с тулумбички :)
    Ама много хубава бананова одисея, да знаеш пък!
    Лека нощ и сладки сънища :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами аз сега като я погледнах и на мен така ми се стори:), страшен фотограф съм:) бих заблудила някой какво има на снимката:))) А доматите са трепач! Догодина ще си направя повече! Прегръдки, Пепчо!

      Изтриване
  10. Бонбон, не се отказваш лесно, а?;) Абе ще докараш такава тарта, че последната ти тартена публикация ще носи заглавието: най-вкусната бананова тарта на света;)))

    Готина седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ха-ха, добре, че в къщи ме търпят!:) Ама нали от опит глава не боли:) Усмихната седмица и на теб и твоите ученици, Мъхче!

      Изтриване
  11. О, позната история, Кате - колко пъти ми се е изправяла косата с някои инати сладкиши, ама пък няма да им се даваме, я!
    Тартата ти ми изглежда чудесна, много сочна и апетитна! С удоволствие бих си похапнала! :))
    И другите неща не са за изпускане. Сладко от корички правих само веднъж, но беше отдавна и съм затрила рецептата, но мога да те светна как да си ги обелиш тънко - гледам нож си извадила :) Вземи следващият път белачката за краставица или тази за картофи - стават много тънки обелки, без бялото отдолу.
    Поздрави и слънчево утре!

    ОтговорИзтриване
  12. Какво друго ми остава,освен бурно да те аплодирам за ентусиазма и старанието в приготвянето на всяка рецепта,Кате!Всичко много ми харесва,то се знае,а пицата е направо божествена с тези разтопени сирена!Неуморница си ми ти голяма!Сърдечна прегръдка от мен и хубав уикенд на семейството!

    ОтговорИзтриване
  13. Златисто - изкусително изглежда твоята тарта-кутсуз, а портокаловите и доматени произведения са чудесни допълнения!

    ОтговорИзтриване