събота, 14 септември 2013 г.

Зеленчукова Фритата


Фритата е нещо като омлет или по-точно италиански омлет. Съществуват различни варианти, като основното правило е, че се пече във фурна.
Вижте варианта, който приготвих, според наличните зеленчуци. Техният състав може да бъде променян, както и може да се добавя месо.




Продукти:
1 малък бял патладжан
1 малка зелена тиквичка
1 глава лук
няколко чери домата
2 картофа
зехтин
Настърган Пармезан /по желание/
7 яйца
1/2 ч.л. сол
черен пипер
2 с.л. прясно мляко





Приготвяне:
Обелете картофите, нарежете ги на кубчета и ги поставете в купа в микровълнова за 1 минута на макс. Може да ги изпечете и във фурна за около 10 минути.
Нарежете останалите зеленчуците на едри кубчета.
В тава, застлана с хартия за печене сложете всички зеленчуци.
Поръсете със сол и зехтин.
Ако обичате розмарин, може да добавите и клонче розмарин.


Изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса, за около 30 минути.
Преместете зеленчуците в тавичка, намазана със зехтин.


Поръсете с настърган Пармезан или подобен вид сирене, кашкавал.
Разбийте яйцата в купа с млякото, черният пипер и солта.
Изсипете ги върху зеленчуците.
Хубаво е части от зеленчуците да се виждат.

Изпечете ястието в предварително загрята фурна на 180 градуса, първоначално на долна скара, след това на средна.




За да не пиша отделна публикация, ще сервирам десерта тук:).

Сладкиш с бишкоти, Маскарпоне и Амарето
Тортата е нещо като Тирамису, но кремът не е Зобайон, а само Маскарпоне с пудра захар и бишкотите са от обикновените.


Продукти:
1 пакет Бишкоти, от обикновените - меки
500 гр. Маскарпоне
Амарето
пудра захар
1 чаша готово кафе еспресо

Приготвяне:
Разбийте Маскарпонето с пудрата захар.

Налейте 1-2 с.л Амарето в кафето.
Потопете бишкотите в кафето и подредете един ред.
Изсипете полувината крем.
Подредете останалите бишкоти и отново изсипете крем.
В зависимост от големината на формата, която използвате може да подредите и трети ред.
Покрийте с фолио и оставете в хладилник за няколко часа.



12 коментара:

  1. Ох, че вкусно меню, Катенце! Аз започвам отзад напред :) Не, че фритата не е по вкуса ми, но като видях тортичката се огледах за виличка :) Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Много хубаво и сезонно предложение, Кате,
    очарова ме със смокиновата фиеста!, направи ми една чудесна разходка и за финал - фин десерт!
    Благодаря за удоволствието,
    сърдечни поздрави, успешни и усмихнати есенни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесна фритата се е получила, Кате! И от тирамисуто няма да откажа:)

    ОтговорИзтриване
  4. Кате, много ми харесват предложенията ти - мисля, че са един идеален обяд. А омлетът определено ме заинтригува - една по-полезна версия на това ястие. ;)
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Фритата е ФАВОРИТА!Прекрасни снимки,Кате на великолепните ти кулинарни творби:))Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Qué cosa más rica, te ha quedado estupenda. Un abrazo, Clara.

    ОтговорИзтриване
  7. Бонбон,
    от кога и се каня и аз на тази фритата и то точно в зеленчуковия и вариант. Чудно меню, някак хем все още лятно, хем вече пъстро като задаващите се есенни дни.
    Прегръд!!!

    ОтговорИзтриване
  8. °º✿♫
    °º✿ Olá, amiga!
    º° ✿✿
    Muito bom mesmo!!!!

    Bom fim de semana!
    Beijinhos do Brasil.
    ♫° ·.¸.•°♡♡♫° ·.

    ОтговорИзтриване
  9. Кате, много вкусна фритата! Обичам патладжан приготвен по всякакъв начин и това ястие ще ми допадне!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  10. Много красива фритата. То да ти е жал да я изядеш. А сладкиша е точно по мой вкус.
    Приятна и спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
  11. Наздраве, Кате!
    Нещо подобно бях замислила за днес, но остана за утре. Моят редовен вариант е с козе сирене и чери домати. Черпя се от твоята едно парченце, че у дома с патладжан няма как да стане - нямам малка тавичка само за мен ;)
    Поздрави и весела неделя!

    ОтговорИзтриване
  12. Наистина една по-различна версия на омлета, търпи импровизации и е лесно за направа. А пък печените зеленчуци, са разкош. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване