понеделник, 23 септември 2013 г.

Октопод стифадо / Χταπόδι στιφάδο


След като предложих вариант на това ястие с телешко и пилешко месо, реших да го направя и с октопод.
Използвах домати от консерва и сосът стана по-червен. И в двата варианта- с домати или доматено пюре ми допада. Като, че ли на октопода повече му отива този доматен сос, а на телешкото и пилешкото - сосът с доматено пюре, или точно както съм ги показала в рецептите.




Продукти:
пипала от октопод
5 с.л. зехтин
1/2 кг малки глави лук, от консерва
1 скилидка чесън
1 глава лук
200 гр домати, консерва
1 ч.ч. гореща вода
2 с.л. винен оцет или 1/2 ч.ч. червено вино

1 дафинов лист
1 малка пръчка канела
няколко зърна бахар
сол
черен пипер, смлян

Приготвяне:
Сварете октопода:
Измийте октопода и отстранете "окото". Може да го оставите цял, а може и да го нарежете на пипала и средна част. Поставете го в тенджера под налягане и го налейте вода, да го покрие. Добавете малко бяло вино. Затворете тенджерата и сварете октопода за 1 час, от момента на завиране.


Загрейте в тиган зехтина и добавете нарязаните скилидка чесън и глава лук и запържете до прозрачност на лука.
Добавете доматите, водата, оцета или виното и подправките. Аз канелата я добавих към края, за да не даде много силен аромат.
Намалете котлона и варете за около 20 минути, добавете лукчетата и пипалата от октопод и варете отново за около 20 минути.




3 коментара:

  1. Una maravilla de plato nunca lo he preparado con pulpo una excelente idea tengo que hacerlo pronto,abrazos.

    ОтговорИзтриване
  2. Кате, за мен есента осезаемо настъпи, но твоят блог продължава да ми навява летни спомени. Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  3. Gostei da receita, simples e prática... Mais uma bela e DELICIOSA receita como TODAS as que encontro por aqui :0)
    Beijos Márcia (Rio de Janeiro - Brasil)

    http://decolherpracolher.blogspot.com

    ОтговорИзтриване