понеделник, 30 септември 2013 г.

Лято в буркани


В тази публикация ще събера няколко рецепти за зимнина. Нарекох я така, заради формичките на зеленчуците в туршията - някак лятно и слънчево ми е като ги гледам:). Пък и то наистина зимнината си е лято в буркани - всичките тези плодове, зеленчуци...


Туршия Др. Йоткер
Рецептата е от опаковката на фикса


Продукти:
фикс на Др. Йоткер - Пикант фикс за туршии - сладко кисела
0,300 мл оцет
150 гр. захар
1,750 л вода

зеленчуци по избор - тиквички, зелени домати, лук, моркови, зеле, червени чушки, целина

Измийте и подсушете зеленчуците.
По-едрите нарежете, останалите може да оставите цели.
Подредете ги в сухи буркани.
Изсипете съдържанието на пакетчето на фикса в тенджера и добавете водата, оцета и захарта. Оставете сместа на котлон да заври, като бъркате непрекъснато. След момента на завиране оставете 3 минути на котлона, като отново разбърквате.
Изсипете сместа върху зеленчуците в бурканите. Затворете ги и ги оставете с капачките надолу докато се охладят.
Туршията не се стерилизира.
От тази смес може да направите между 6- 8 буркана, зависи от големината.
Аз оставих един за проба, бях любопитна за вкуса, а празният вече буркан гарантира, че вкусът е страхотен.

Туршия от тиквички, от баба
Рецептата за тези тиквички е от баба - открила я в един вестник, но е запазила само изрезка и не мога да посоча източника.



Продукти:
1 кг тиквички
1 връзка копър
0,125 мл олио
0,125 мл оцет
60 гр сол
60 гр. захар
3 скилидки чесън


Приготвяне:
Нарежете тиквичките на тънки филийки, след което на четвъртинки.
Поръсете ги със солта и захарта.
Разбъркайте ги добре и ги оставете да престоят 2 часа, да се отцедят.
След два часа добавете олиото и оцета.
Добавете нарязаните на дребно скилидки чесън и ситно нарязаният копър.
Затворете бурканите и ги стерилизирайте за 10 минути, от момента на завиране.
Извадете ги и ги оставете с капачките надолу, докато се охладят.

Консервирани домати, от мама

От всички видове домати в консерва тези са ми любимите - белени, нарязани. Подходящи за готвене, за пица, дори ги хапваме и така като добавим само с лук и олио. рецептата еу класическа и едва ли някой не я знае, но все пак я записвам.


Продукти:
Домати
сол на вкус

Приготвяне:
Обелете доматите. Ако са добре узрели се белят много лесно, но ако имате проблем с беленето, може да ги попарите за кратко във вряла вода, след което да ги залеете със студена вода. Цепнете от долната страна кръстче, и обелете доматите.

Нарежете ги на кубчета. Посолете ги на вкус и ги изсипете в измити и сухи буркани. Затворете ги и ги стерилизирайте за 7 - 10 минути от момента на завиране на водата. Извадете ги и горещи ги обърнете с капачките надолу, докато се охладят.

царска Туршия, от баба


Във всеки буркан от 800 мл поставете
Оцет, до резката на дъното
2 аспирина, стрити на прах
1 с.л. сол
2 с.л. захар
черен пипер на зърна
магданоз

зеленчуци: чушки, моркови, карфиол

Почистете и измийте зеленчуците. Нарежете ги и напълнете приготвените с маринатата буркани. Долейте вода и ги затворете. Една седмица ги дръжте: през деня - с капачките надолу, а през нощта с капачките нагоре.


Апетит с люти чушлета, от мама




0,500 кг чушлета
5 кг червени домати
1 к.ч. сол
4 к.ч. олио
1 1/2 к.ч. винен оцет
1 к.ч. захар
скилидки чесън
магданоз

Обелете доматите. Смeлете ги с машинка, или ги настържете с ренде. Сложете ги да се варят, на средна степен, докато започнат да се сгъстяват. Прибавете измитите и нарязани на парчета чушлета, може и цели, нарязаните на две скилидки чесън, ситно нарязаният магданоз, солта, захарта, олиото и оцета. Оставете на котлон за 1-2 минути. Оставете леко да се охлади. Насипете сместа в буркани и ги затворете. Стерилизирайте 10 минути.


Лютеница , от мама


7 кг чушки
3 кг домати
1 кг моркови
700 мл олио
1 чаша сол
няколко люти чушлета - по желание

Смелете чушките и доматите, морковите настържете. Сложете ги да се сварят. Към края на варенето добавете лютивите чушлета, солта и олиото, разбъркайте добре и оставете няколко минути на котлона.
Насипете в буркани и ги затворете. Стерилизирайте 5-10 минути. Извадете ги и ги оставете с капачките на долу, докато се охладят.


Печени чушки в буркани, от мама



Продукти:
зелени ли червени чушки
сол

Приготвяне:
Почистете чушките от семената и ги изпечете в чушкопек, на котлон или във фурна. Обелете ги. Посолете ги. Подредете ги в буркани плътно, притиснете. Отгоре поставете едно кръгче от червен домат и затворете бурканите. Стерилизирайте ги 8 минути от завирането на водата. Извадете ги и ги оставете с капачките на долу, докато се охладят.



Парени чушлета в буркани





Пъстра салата, от мама


1,5 кг зеле
1 кг червени чушки
целина
1 кг моркови

марината:
150 мл олио
150 гр захар
500 мл оцет
25 гр сол

25 гр сол за зелето

Сложете в тенджера продуктите за маринатата да заврат, отстранете от котлона и пуснете в нея почистените и нарязани на дребно чушки. Оставете ги да изстинат в маринатата.
Нарежете зелето на ситно и го посолете и намачкайте.
Нарежете морковите на кръгчета.
Смесете чушките, зелето и морковите. Добавете нарязаната целина.
Объркайте сместа добре и я насипете в буркани.
Стерилизирайте 3 минути, извадете ги и горещи ги обърнете с капачките надолу, докато се охладят.


Чушки със син домат, от мама


Почистете чушките от семената и ги изпечете. Изпечете синият домат и го обелете, нарежете на дребни парчета.
Във всеки буркан подредете ред чушка, сол - ред патладжан, сол - ред чушка, сол - ред патладжан, сол...Притискайте добре. Ако в буркана има малко празно място, долейте сок от чушките. Най-отгоре поставете резен червен домат и затворете. Стерилизирайте 10 минути от момента на завиране на водата.

Пукани чушлета в буркани, от Вилито

За всеки буркан, от тези големите за компот.
На дъното на всеки буркан поставете:
6 с.л. оцет
4 с.л. олио
2 с.л. захар
1 с.л. сол

Изпечете чушлетата. Напълнете ги в буркани, като притискате добре и между тях поставяйте скилидки чесън и нарязан магданоз.
Затворете ги още топли и ги обърнете с капачките надолу, докато се охладят.



5 коментара:

  1. Ех, тази баби и мами - златни са! :)) И бурканчетатз... цяло слънчево съкровище!

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина, топло и слънчево лято в буркани. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Кате, представям си колко колорит е събрало мазето ви :) Много ги обичам тези домашни вкусотии, от златните ръце на мама и баба. Благодаря на целия екип за рецептите! А аз се чудя кое по-напред да изпробвам :) Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Кате, много красиви бурканчета със зеленчукови цветенца! И слънчево заглавие! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  5. Супер зимнина Кате! Като видях синята затварачка и се сетих за тази на бабчето, която беше зелена ама същата. Звукът от затварянето веднага ми мина през ушите и се сетих за толкова приятни неща! Поздрави!

    ОтговорИзтриване