Страници

В прегръдката на Олимп - Литохоро


В близост до Катерини - на около двадесетина км се намира едно китно градче. Разположено в склоновете на Олимп, сгушено между борови дървета и гори, с накацали по склоновете къщи в традиционна архитектура.
Литохоро - едновременно град и общински център, начална точка за покоряване на вр. Митикас, в Олимп.
В една от вечерите, след дъжда, решихме да разгледаме наоколо и пътят ни отведе до това градче. За съжаление отново заваля и не можахме да обиколим по уличките, но това, което видях ми беше достатъчно, за да поискам да се върна отново... на следващият ден:).



Целта не бе просто да го посетим, а да го усетим, да поскитаме из неговите улички, да поседнем в някое кафене, за да почувстваме цялата му красота.
И ето отново площада - този път окъпан не в дъжд, а огрян от слънчеви лъчи. Като че ли целият живот се върти около този площад, фонтана и църквата Св. Никола. Фонтана играе ролята на кръгово, а наоколо са разположени приятни кафенета.



Малки тесни улички, красиви каменни къщи, приятни магазинчета, църкви, много красиви панорамни гледки всичко това, намиращо се само на едно място - Литохоро!
Знаете, любими са ми тези градчета, селца и места с историята, която разказват, с атмосферата, която ги обгръща, с безвремието, което витае наоколо.
Часове се разхождахме из уличките и след всеки ъгъл надничах с любопитство да разбера какво се крие там.






Наистина интересна архитектура. Всяка къща е уникална в свой собствен стил. И дворчетата са изпълнени с красива растителност. Интересно е да надничаш в градинките на хората:).






Харесвам хората в Гърция, винаги готови да помогнат, отворени и дружелюбни. Попитах един мъж как да открия църквата Св. Димитър, а той вместо да ми обяснява, ни заведе почти до там. Държеше броеница в ръка, излъчваше такова спокойствие...





Тихо и спокойно градче, с чист въздух и прекрасна природа. Достатъчно отдалечено от шумната цивилизация, в прегръдките на Боговете. Попадайки на такива места, винаги съм се впечатлявала от различният начин на живот - без маски, без парадиране... И може би точно това ме очарова в тези места - истиността, нещо което в "цивилизацията" е на изчезване.







Много от туристите, които посещават Литохоро са тук, заради изкачването на Олимп. Други са тук, заради интересната архитектура. Дори и от съседните селища идват тук, просто за да разнообразят. И въпреки, многобройните туристи, градчето не губи своят чар.









След разходка на такива места винаги душата ми се изпълва и сега гледайки снимките отново усещам уютната атмосфера на Литохоро - това китно градче с калдаръмени улички и каменни къщи, а с толкова голямо пламтящо сърце, даряващо толкова много топлина...


10 коментара:

  1. Малко и китно местенце.Прекрасно е,Кате. Ние все още не сме стъпвали на земята на боговете и ако отново не ни мине котка път, време е да разгледаме някои гръцки красоти. За съжаление миналата година ни се провали заплануваната разходка

    ОтговорИзтриване
  2. Кате, от сърце ти желая където и да отидеш, винаги да носиш този свой приключенски дух и винаги така емоционално да попиваш всеки вълшебен и споделен миг! Прекрасна е и днешната ти разходка. Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Тихо и спокойно изглежда това място, Кате :)
    Няма как и хората да не са тихи и любезни :)
    Хубава разходка, благодаря ти отново!
    Поздрави сърдечни и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесна се разходих, Кате, за което ти благодаря. Налегна ме едно спокойствие... Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Кате,специално благодаря за тази разходка!
    Миналата есен ,когато бяхме на екскурзия до Метеора една част от групата отидоха до това Литохоро,но ние предпочетохме да се пошляем из Паралия Катерини и го пропуснахме,но ето,че сега успях да наваксам благодарение на теб!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудно се разходих Катенце.Много красиво и китно местенце,уютната атмосфера и спокойствието се усеща от снимките.Хубави почивни дни ти желая Катенце!

    ОтговорИзтриване
  7. Много обичам виртуално да пътува, с теб, Кате! Невероятни снимки, с които успяваш да уловиш и предадеш атмосферата и духа на всяко кътче. Прегръдки, мила! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Чудно е наистина и най-много ми хареса спокойствието, което излъчва. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  9. Хм, чудя се вече, видя ли нова публикация за Гърция при теб да не влизам тук. ;) Ами да, слабост ми е южната съседка, а ти така ме подкукоросваш цяло лято,че ако не устоя и се затърча и натам, милото вече ще протестира открито.
    Точно тези тихи и спокойни селца, с мудно ежедневие са ми най-любими, на такива места човек може да усети и осмисли най-добре живота. Лудницата на цивилизацията само уморява и състарява, да!
    Красива, топла и вълшебна есен ти желая, Кате!

    ОтговорИзтриване
  10. Ех, как ги обичам такива спокойни градчета, без часовници, час-пик, натоварен трафик и график... Точно сега си мечтая за такова, ама едва ли :))
    Все пак благодаря, че изпрати, от това безвремие, малко и на мен :) Прегръдки, Катюша!

    ОтговорИзтриване